Det är dessvärre så att det nuförtiden finns ett begrepp som heter "bra i Malmö" och ett som heter "bra för att vara Lund". Restaurangstandarden i Lund har de senaste åren legat ett par snäpp under den i grannstaden.Och det är förmodligen bara hårdare konkurrens som kan ändra på detta faktum. Just därför borde lundaborna gratulera sig själva till att Spot nu, efter sin oförklarligt floppande kvällssatsning i Malmö, valt att satsa på Lund med en multifunktionell gourmetrestaurang.
Att den nya restaurangen ligger tvärs över gatan från Bengtsons ost och vinhus kanske också kan sporra denna sympatiska lilla in-på-gården-krogen att lyfta sig själv i kragen. Så att den där halvsvaga fyran i vårt betyg kan dras upp till en femma. Det har man säkert kapacitet till.
Restaurangen har ett imponerande vinsortiment och tack vare kopplingen till den suveräna ostaffären ute på Klostergatan har man alltid ett antal utmärkta ostar att bjuda. Den avslutande ostbrickan har också varit höjdpunkterna under alla våra besök. Restaurangens allra trevligaste utrymme är symptomatiskt också det som ligger omedelbart till vänster innanför dörren; en avspänd bistrodel, med utsikt över det öppna köket, där man gärna sitter med ett glas vin och några ostar. Vi är inte lika förtjusta i att gå ner för trappan till restaurangens huvudrum i källaren. Det känns lite instängt och framförallt på vintern aningen kallt och fuktigt. Ställets lundensiskt akademiska profil har varje gång understrukits av att vi hamnat intill bord med professorer och amanuenser i skägg och hornbågade glasögon, vilket naturligtvis i sig inte har någon betydelse. Men det har också varit så att den i och för sig vänliga och kunniga personalen inte alltid varit särskilt uppmärksam eller närvarande; vi har förlorat deras uppmärksamhet till de större sällskapen.
Kanske har det också berott på att köket varit överansträngt att vi aldrig varit fullt ut nöjda med det vi serverats. Råvarorna har alltid hållit toppklass - både pilgrimsmusslorna och Pata Negra-skinkan vi serverades till förrätt var av himmelsk kvalitet - men köket snubblar tyvärr allt för ofta på mållinjen.
Majskycklingen vi serverades var för genomstekt, så att köttet blivit aningen för segt, medan den hastigt grillade gödkalvsbrässen och citrusskyn vi fick till var fantastiskt god. Och tournedon av utmärkt kvalitet var å andra sidan lite väl lättgrillad, så snabbt vänd på grillen att den nästan var kall när den sattes på vårt bord. Det var i och för sig även den gnocchi vi serverades som tillbehör...Öppet: mån-fre 11.30-14.30, tis-lör 18.00-01.00 (köket stänger 22.30.
Stad:
Lokal: