Beluga

17:03 3 Dec 2004
Beluga en liten, liten, minimalistisk restaurang med fokus på små, små ägg. Här sitter lyckade människor och slevar i sig iransk kaviar som sköljs ned med dyr blockfryst vodka. Beluga är inte bara en restaurang utan också en mycket bra anledning att köpa en trisslott. Kaviar är gott, men framförallt en symbol för glamour och lyx. Att blasé sitta och peta lite i ett vaktelägg efter en skål iransk beluga för 897 kronor och några glas Slolischnaya Cristall betyder framgång. Vem som helst kan ställa fram en skål med kaviar och prata lite högtravande om livsnjutare, men Bo Wennberg och Niklas Hellsing som driver Beluga har högre kompetens än så. Man blir glad bara man slänger en blick i menyn. Kräftsoppa med pilgrims- och kräftmousseline är något man vill viska i örat på den man älskar. Caesarsalladen med havskräftor (104 kr) är en elegant serverad förrätt. Den halstade ankleverns (164 kr) kommer på en brioche och har sällskap av några körsbär. Vildandbröst med murklor och gurka (244 kr). Vi har aldrig ätit en höstpromenad, men om det vore möjligt är vi säkra på att den skulle smaka precis så. Den lättrökta havskatten (194 kr) kommer med tryffelrisotto och sparris. Vill man inte spräcka 200-kronorsvallen finns även en pasta med oxfilé, kantareller och dijonsenap. Under varje rätt på menyn står en rekommendation om vin. Alla viner går dessutom att få på glas. Servicen är bra. Wennberg och Hellsing förstår skillnaden mellan elegans och tillgjord snobbism. Inredningen är som sagt minimalistisk och stilren snarare än modern. Vitklädda stolar och mörka träbord. Utsmyckningen ligger istället på tallrikarna som kommer in. Med sina 30 sittplatser är Beluga en liten krog, men med storslagen mat.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?