I tidernas gryning, på åttiotalet, när till och med Nöjesguiden bara var ett litet litet barn, gick Lundaborna till Palladium på Södergatan för att se film. Sedermera förvandlades Saturday Night Fever-hänget till ett etablissemang med konsertsal och nattklubb i Pange Öbergs regi. Fortfarande under samma namn. Men sedan en tid tillbaka har alltihop bytt namn till Basilika, och dörrar har satts upp som separerar nattklubben från restaurangen.
Menyn överraskar vid en första anblick. Positivt. Italienska rätter - kryddade med basilika (!) - finns i form av tomatsoppa, vitlöksbröd och pasta med pesto, men de dominerar inte. Rådjursfilé, lammracks och en jalapeñokryddad hamburgare känns som mättande januarimat. Givetvis ingår färsk basilika här också, men mer som en liten garnering.
Hamburgaren är inget utöver det vanliga, men absolut en god anrättning i all enkelhet. Kryddad klyftpotatis, mycket färsk lök och en pikant sås passar bra till. Dessutom var portionen väl tilltagen, vilket aldrig är fel. Rådjuret var däremot något mindre i omfång men väl tillagat och med passande rotfrukter samt en rödvinsås som tillbehör.
Vid besöket fanns en vegetarisk rätt på huvudmenyn, pasta med pesto (basilika?), och tre stycken bland förrätterna. Basilika har valt Jacob´s Creek som husets vin.
Lokalen är uppdelad så att den som bara vill ta en drink kan slå sig ner i sköna svarta skinnfåtöljer närmast baren, där man kan luta sig tillbaka, snacka och lyssna till loungebetonad musik. De som vill äta sitter på trivsamma stolar i formpressat trä. Restaurangen är spartanskt inredd utan att för den skull kännas tom och kal. En trevlig detalj är den turkosa mosaiken som finns längs med två av väggarna. Ett minus dock för att det inte finns en rökfri hörna. Basilika sticker inte ut rent matmässigt men har bra mat till billiga priser samt trevlig personal. Väl värt ett besök.