Aldrig låter svenskar så kusligt nationalistiska som när det talas om
Vit Arisk Mat, som gammal hederlig svensk gubbröra och kålpudding. Att
prata sig varm om svensk husmanskost är inte samma sak som att bedyra
sin kärlek till det italienska köket. När någon säger sig älska Jansons
Frestelse finns det en närmast trotsig stolthet i rösten. Det är helt
enkelt duktigt och moget, men samtidigt jordnära, att uppskatta något
så gediget och anrikt som kåldolmar.
Oavsett om man hyser äkta känslor för traditionell svensk mat, eller om
man bara har en ambition att verka gubbkulturell, så är Akvavit stället
att gå till. Trots att maten är konservativ är presentationen ovanlig
för svenska krogar. Rätterna serveras istället som tapas eller meze.
Tre smårätter ska motsvara en förrätt och fem en varmrätt. När de fem
rätterna landar på bordet känns det som om man fått ett litet julbord
framför sig.
Sillarna finns i en rad olika inläggningar och varianter, och att
beställa "fem sorters sill" är ingen dum idé. Allra bäst är Akvavit
dock på just akvavit. Sortimentet är digert. Och att beställa in fem
tvåor av olika sorter och jämföra dem är ännu roligare än att jämföra
sillar.
Tyvärr är kvaliteten på de övriga rätterna sviktande. Räkorna i
skagenröran smakar som sådana där färdigskalade kryp som säljs på burk
i lag på Konsumbutiker, och som endast är tjänliga som bete när man
metar.
Akvavits koncept med smårätter är väl helt okej, men det fyller inte
samma funktion som när man går på en libanesisk krog och vill prova så
många obekanta smaker som möjligt. På Akvavit är allt redan bekant. För
att ha ett existensberättigande räcker det inte med att servera svensk
mat som tapas. Maten måste vara exceptionellt bra, och det är den bara
ibland på Akvavit. Däremot gillar vi servicen. Och spriten. Så när vi
blir sugna på sjukt många sorters Akvavit och några bitar sill är det
hit vi kommer att gå. Observera att det är rökfritt i hela lokalen.