MARCUS BIRRO OCH JAG

Emerentia 10:35 13 Oct 2011

Det har varit så mycket prat om honom det senaste, en av de svåra killarna jag var så förälskad i. Jag var 14. Han var inte 14, han var 29. Han hade en svart skinnjacka och Dr Martens, han hade en knycklig lapp med en dikt på och jag hade VCT-jacka, hans hår var rufsigt och mitt var färgat och kammat i snedbena. Jag satt och åt en kanelbulle längst in i hörnet då han kom indundrandes, läste sin dikt, sa inget mer, gick ut, gick bort, gick hem. Jag satt kvar, andades luften han andats och tänkte: gud en sån kille.

Att anropa gud vid tillfället skulle så mycket senare blir ganska finurligt. När Birro börjat prata om aborter, om Kristdemokraterna, när han velat bli partiledare för samma parti, när han inte fått behålla jobbet, när han med sitt bildningsmotstånd trott att han ska kunna agera journalistiskt, trots att han är en tyckare. Då blir det lustigt och finurligt att jag satt på Hängmattan i mina alldeles trasiga Converse med raggsockor i mitt i vintern och tänkte på Gud när jag såg Marcus Birro läsa dikter.

Jag tänker mycket på honom nu,  29 åringen som aldrig såg hon som var hälften så gammal, hon som drack lättöl för att vänja sig vid den vidriga smaken när han drack annat och hon som var destruktiv och missanpassad när han också var det. Vi hade så mycket gemensamt, Marcus och jag.

Hade.
Nu undrar jag om han är enda pappan i världen, om det är därför han får uttala sig i alla pappafrågor, som att han, abortmotståndaren, blir alla barns frälsare, alla barns pappa, de aborterade fostrens pappa, blir Birro säger: låt barnen komma till mig.

Hur mycket pappaledighet tog Birro ut när hans sen länge önskade barn kom? jag läste 10 dagar någonstans, men jag vet inte om det stämmer. 

Jag har försökt fråga honom om det, men han svarar inte. Trots att jag såg honom där, 2001 på Hängmattan, snälla Marcus, berätta hur ni har det hemma egentligen. Är du hemma med dina barn? Tar du ut lika många VAB-dagar som din fru gör? Var du hemma längre än dina obligatoriska pappamånader? Eller lade du dem över helger och tillfällen då du ändå var hemma, inte spelade in TV eller Radio, eller föreläste, kommenterade saker eller twittrade.  

Fler blogginlägg från Emerentia