NEJ, JAG HAR INGAR BARN, MEN JAG HAR VARIT ETT

Emerentia 09:38 18 Oct 2011

Hej där, jag vet att några av er blir provocerade när jag skriver om Marcus Birro, men jag har ju förklarat för er, hur kär jag var en gång, och det är inget jag hittar på, Marcus Birro gjorde så att jag började läsa poesi, eller var det Lucas Modysson? Det spelar ingen roll, Marcus Birro och hans liv betydde mycket för mitt liv. Men nu är jag vuxen, och försöker låta mitt eget liv spela allra störst roll för mig. Inte leva genom någon annan osv.

Det är inte rätt att sparka på någon som ligger? Nej, verkligen inte, men ligger Birro? Ligger han ner just nu? Eller reste han sig, utan att ens någonsin ha legat, och  borstade av sig smutsen och fick ett eget program på Expressen TV som han är stolt över, och är det inte Marcus som omfamnas just nu? Marcus som sluter fred med Alex Schulman och Marcus som pratar ut om sin papparoll.

Det är det jag vill prata om, Marcus papparoll, och det är det jag skrivit om, och kom nu, om ni vill, och säg att jag inte har barn och inte vet, eller ni som vet hur det varit hos mig, kom och säg det, att min mamma alltid varit hemma. Gör det, jag hör er och jag vet om det.

Det som stör mig, eller inte ens stör mig, det förbryllar mig. Det förbryllar mig hur papporna får så mycket kredd idag för någonting som bör vara så naturligt, och framför allt, hur så många superpappor blir superpappor utan att faktiskt vara det. Hur det är så exotiskt att en pappa en pratar om sina barn att det vips! glöms av hur det egentligen ligger till. Och jag undrar om det blivit så i Marcus fall för att han vågat prata om abort, om det är därför han blivit pappan över pappor.

Det är det som förbryllar mig. Inget annat.
 Och ja, jag är för jämställda föräldraledigheter. Jag vill och hoppas att när jag väl får barn, ja, då ska Love ta ut precis lika mycket som jag, och inte över veckosluten eller under semestermånaderna. För det hade jag velat när jag var barn.  


Och här är faktan, i Cecila Hagens intervju med Marcus Birro i söndags stod det att Marcus fru varit mammaledig sen 2005. Jag försökte fråga Marcus hur mycket han själv varit ledig, men jag fick inget svar. Jag läste också en annan krönika.
 


 

Fler blogginlägg från Emerentia