Är en av Sveriges största bloggare islamofob?

Damon Rasti 13:49 6 Sep 2011

 Jag har tidigare på bloggen skrivit om bloggare som rör sig i grumliga vatten. Den gången gällde det Paow, och journalister som inte har vågat hantera situationen på rätt (kritiskt) sätt. Igår läste jag en annan storbloggare som i juli uttryckte sig ".. och gällande islam är det farligt och hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.." i inlägget dagens fråga.

Bloggaren är Dennism.se, enlig egen utsago "en av Sveriges största bloggar" och Dennis Maglic fick skrämmande mycket medhåll av sina läsare, men också en hel del skäll, varpå han dagen efter följde upp med inlägget "Därför är islam farligt" där juridikstudenten försökte förklara sig, med att han var missförstådd, och att han vänder sig mot islam som religion och inte muslimer, och framför allt att islam förbjuder homosexuaitet (Dennis är gay). Men det går bara två dagar innan han följer upp med det SD-osande osmakliga inlägget "I told you so" när terrorattentatet i Oslo sker, och gör kopplingar till sina islam-inlägg.

Han fortsätter att hetsa om islam under augusti, dels när han först vill kräva att moskéer ska ha homovigslar och sedan när han berättar om stening, och skriver "Det här är för mig ofattbart och precis vad jag menar när jag skriver att religion i allmänhet och islam i synnerhet är farligt och inte hör hemma i ett civiliserat samhälle". Igår kväll bloggade Dennis om varför slöja bör förbjudas på offentliga platser, i ännu ett försök att beskriva en miljard muslimer åsikter många inte delar.

Dennis har varit i blåsväder tidigare i sommar när han felaktigt citerade Nalin Pekgul genom ett islamfientligt-citat han hittat på Flashback, något som Pekgul ville polisanmäla. Den källkritiken.

Den största faran när man argumenterar kring bloggare är folk som har inställningen att de "bara är unga bloggare". Men sanningen är att de påverkar hundratusentals potentiella väljare. Dennis har den 14:e mest lästa bloggen bland "privata bloggar" på Aftonbladets (otillförlitliga tjänst) Bloggportalen. Att han inlägg efter inlägg får stå oemotsagd, förutom vissa läsarkommentarer, borgar för att delar av hans läsarkrets kan komma att påverkas i sitt tyckande.

Mediekritiken är som bortblåst (den enda tidning jag kan hitta som har skrivit om detta är en kortis i Nyheter24). Än idag 2011 vill inte journalister hålla bloggare ansvariga för den oreda de potentiellt kan ställa till genom sin okunskap. Ändå är det rätt tydligt att dessa bloggare når ut till unga människor, på ett sätt som de flesta journalister bara kan drömma om.

Det enda sättet att hantera problemet är att behandla bloggare som de opinionbildare de faktiskt är. På samma sätt som en ung politiker kan ifrågasättas, är det dags att vi låter bloggare få stå tills svars för sina åsikter. Det är vi skyldiga även deras läsare.

Är man inte journalist kan man t.ex. kontakta Dennis annonsörer/annonsbolag för att kolla om de verkligen står bakom hans åsikter. Så som jag gjorde med Paow, och fick hennes största annonsbolag att avbryta samarbetet med henne.

Fler blogginlägg från Damon Rasti