Aftonbladet låter rasistisk psykopatgubbe som älskar folkmord tala oemotsagd

Ola Söderholm 17:57 7 Oct 2013


       Den fascinerande dr Satoshi Kanazawa.

Idag i Ola Söderholm-bloggen blir det mediekritik! Det har ju blivit trendigt tack vare Hanne Kjöllers nya bok ”Underbar och älskad av alla”. Jag vill inte vara sämre så därför har jag valt ut en grej i media att granska: En artikel jag har sett folk länka till på Facebook flera gånger de senaste dagarna. Den skrevs redan 2006, men ligger uppe som en av de mest lästa och sociala medier-delade artiklarna på Aftonbladets kvinnosajt Wendela.

Det basuneras ut att det inte var en slump att Angelina Jolie och Brad Pitt fick en tjejbebis, eftersom de är snygga och snyggingar oftare får döttrar. 

Evolutionen har tydligen gjort att de vackra oftare trycker ut döttrar eftersom kvinnor har mer nytta av skönhet. Han som citeras här, dr Satoshi Kanazawa, är mannen bakom studien. Vem är han? Jag gjorde det ingen på Aftonbladet har gjort: googlade honom. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 1:

Han är den mest tveksamma personen inom ett forskningsområde som befolkas av många tveksamma personer. 

Kanazawa ägnar sig åt evolutionspsykologi som är en favoritvetenskap för till exempel särartsfeminister. (Könsrollerna går inte att förändra eftersom evolutionen har programmerat in dem i hjärnan! Kvinnors bantnings-centra sitter i pannloben, stanna kvar hos sin kriminelle pojkvän-centra finns i hypotalamus!) 

Evolutionspsykologer gillar att förklara mänskligt beteende med att vår hjärna utvecklades under stenåldern.
(På stenåldern var det bäst för ens överlevnad att man stannade hos sin kriminelle pojkvän. Därför gör tjejer det idag också!)

Dessa påståenden om hur stenåldersförhållanden format vår hjärna är ofta svåra att bevisa eller motbevisa eftersom vi inte kan resa tillbaka i tiden. Därför får evolutionspsykologer ganska ofta kritik för att vara spekulativa och dra förhastade slutsatser. 

Nåväl, inom detta inte alltid så respekterade forskningsområde är dr Satoshi Kanazawa den absolut minst respekterade. 

Det här är inledningen på en debattartikel undertecknad av 68 evolutionspsykologer som känner ett starkt behov av att distansera sig från sin kollega. Anledningen: Kanazawas forskning om att svarta kvinnor är fulare än andra kvinnor. Vet ej hur Kanazawa kom fram till sina resultat. Kanske har han forskat på sin egen sökhistorik på porrsajter och generaliserat utifrån den? 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 2:

Hans forskning går inte bara ut på att bevisa att svarta människor är fula, utan även att de är dumma.

Kanazawa har kommit fram till att problem med dålig hälsa och kort livslängd i Afrika söder om Sahara INTE beror på fattigdom och sjukdomar, utan på att afrikaner är ointelligenta. Vissa andra forskare menar att det här inte stämmer. Om man med vissa menar alla. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 3:

Han vet inte bara vad som är felet med afrikaner, utan också vad som är felet med amerikaner. 

Kanazawa förklarar i en artikel på Psychology Today varför kriget mot terrorismen (eller tredje världskriget som han kallar det) inte går bra. Anledningen är att amerikaner inte hatar sina fiender tillräckligt mycket.  Sista stycket i texten: 

Kanazawa anser att det varit bättre om Ann Coulter (superkonservativ amerikansk debattör) hade varit president under 11 september-attacken. För då hade hon dagen efter beordrat USA:s militär att släppa 35 atombomber över Mellanöstern. Det kanske låter lite väl brutalt. Därför understryker Kanazawa att poängen med detta såklart inte bara hade varit att döda alla potentiella fiendesoldater, utan också att döda deras fruar och barn. Hur låter det nu då? Fortfarande en dålig idé? 

Det kan vara värt att påpeka att den här texten inte är skriven i affekt dagen efter 11 september-attacken, utan 2008. Kanazawa har alltså vägt för- och nackdelar i sju år och till slut kommit fram till att fullskaligt kärnvapenkrig och folkmord på Mellanösterns befolkning hade varit den rimligaste lösningen. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 4:

Det som påstås i Aftonbladet-artikeln stämmer inte.

Resultaten i Kanazawas forskning om att snyggingar i mycket större utsträckning får döttrar har också vederlagts. Statistikern Andrew Gelman gick igenom undersökningen och det visade sig att Kanazawa inte har någon aning om hur man handskas med statistik. 

 

Sammanfattning:

När man googlar Satoshi Kanazawa upptäcker man alltså att han är världens mest bisarra människa. Doktor Kanazawa hade varit en väldigt lyckad Simpsons-karaktär, men det betyder inte nödvändigtvis att han är lyckad som ett sanningsvittne som står oemotsagd i en artikel i Sveriges största dagstidning. 

Å andra sidan kanske alla fattar att såna här "lite roliga" nyheter om "ny forskning" ofta har en tveksam sanningshalt. Det viktiga med den här artikeln är inte att den ska vara sann, det viktiga är att föräldrar ska kunna dela den på Facebook och skriva ”Haha, jag visste väl det!” om de har döttrar eller ”Aj då!” om de har söner. 

Men även om just sambandet mellan skönhet och dotterfödande är en relativt harmlös vanföreställning (med Kanazawas mått mätt), så känns det kanske ändå lite tveksamt att ge den här människan medieutrymme överhuvudtaget. Eftersom han är så himla himla förvirrad, empatistörd och rasistisk. 

Fler blogginlägg från Ola Söderholm