Lisa Rydje och kvinnohatet efter anmälan av "Vare värt det"

Nicole Briggs 19:04 11 Sep 2013

Lisa Rydje är vår lokala heroine (ta genast fram en kloningsmetod, tack!) som, istället för att bara dela ett inlägg på Facebook, skrev en 7 sidor lång anmälan och polisanmälde Näääk & Nimo för hatbrott i den våldsromantiserande, kvinnoförnedrande texten till "Vare värt det". Detta resulterade i att Näääk skrev en öppen ursäkt på Facebook, låtarna togs bort från Spotify och iTunes och Lisa drog tillbaka anmälan. 

So far so good att något saknas, visst? Vad kan det vara? *gnuggar geniknölarna* Ahh... Såklart. Att patriarkatet får ur sig ytterligare kvinnohat. Bara lite liksom. Vad skönt. Det behövde ni, eller hur? Jag förstår. Det är inte lätt att hantera en kvinna med en åsikt. 

Idag finns, förutom ett par vidriga Flashback-trådar där exempelvis texten till låten skrivs om som för att förnedra specifikt Lisa, följande affisch på ett elskåp vid hörnet Bergsgatan/Friisgatan: Affischen är gjord av en Dan ParkTillåt mig att kräkas lite i munnen. 

Såhär skriver hon själv på sin Facebook: 
"Som många här vet och sett så gjorde jag i förra veckan en anmälan av låten "vare värt de!" av Näääk som sedan togs bort av Näääk själv och då drog jag också tillbaka min anmälan. Idag kan du se denna affisch på hörnet vid Bergsgatan och Friisgatan. Jag skulle vilja be er som stöter på denna affischen de kommande dagarna att inte ta ner den eller försöka skymma den. Att genast ta ner den var min första tanke men jag tycker det är dags att uppmärksamma hur det anonyma kvinnohatet tar sin form så fort ett kvinna står upp för någonting hon tror på. Jag har varit rak och öppen med vem jag är och vad jag tyckt och gjort den senaste veckan. Ändå är det ingen som tar denna diskussionen med mig öppet? Varför kommer allt hat i form av trådar på flashback eller affischer som denna som inte har någon avsändare? Om männen (ja, männen) som har dessa åsikter är så säkra på att det jag gjort är så fel, varför vågar de då inte ta diskussionen utan att gömma sig bakom sin anonymitet? Denna oundvikliga respons i form av hat som man får som kvinna när man har en åsikt är en stor anledning till att många inte vågar stå upp för sina åsikter och ta diskussioner. Det är ingen som vill bli uthängd och kränkt på det sättet jag blivit de senaste dagarna, men det är okej. För om det kan väcka en ytterligare medvetenhet i hur kvinnors situation ser ut så får affischen gärna sitta kvar. Med mitt namn och allt."

Fuck patriarkatet. Love you Lisa och alla andra som orkar kämpa för en bättre värld. 

Fler blogginlägg från Nicole Briggs