Försvarsministerns fängslande försvar

Amat Levin 10:21 4 Sep 2014

Uppdrag granskning avslöjade igår att FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), via Kungliga tekniska högskolan, planerat sälja något avancerat datorprogram för flygteknik till Kina, trots att landet omfattas av ett vapenembargo på grund av det där med diktatur. Stämmer uppgifterna skulle det vara andra gången på kort tid som FOI tänjer eller rent av bryter mot reglerna för samarbete med tvivelaktiga länder.

På grund av detta frågades försvarsminister Karin Enström ut om dessa uppgifter på Aktuellt senare på kvällen. Resultatet? Tv-guld!

1. Enström vidhöll att hon varit på ett möte med generaldirektören för FOI som försäkrat henne om att det inte fanns någon grund i anklagelserna.

2. ”Så vad är det som inte stämmer i anklagelserna?” blir så klart den naturliga följdfrågan.  

3. ”Jag har som sagt haft ett möte med generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna.”

4. ”Eh, du sa det. Men vad är det som inte stämmer?”

5. ”Jo, jag har haft ett möte med generaldirektören som säger att det inte stämmer”.

Så här fortsatte det i runt tio rundor. Försvarsministerns kamp mellan att fortsätta slingra sig och att ba ge upp och säga "jag visste om det, okej?! Fan då!" är oerhört fängslande. Se själva högst upp!

Fler blogginlägg från Amat Levin