Rick Ross & date rape

Amat Levin 11:04 28 Mar 2013

I veckan har Rick Ross, en av mina favoritrappare, hamnat i blåsväder på grund av ett par rader han säger i U.O.E.N.O, en ny låt från Rocko.

 

Put molly all in her champagne, she ain't even know it /

I took her home and I enjoyed that, she ain't even know it /

 

Molly är slang för MDMA, den, sägs det, renaste formen av ecstasy och är en drog som har fått ett uppsving bland rappare (eller raptexter) den senaste tiden. Och i dessa avsmakliga rader pratar alltså Rick Ross om att droga en tjej och sedan våldta henne. Det hela är rätt bisarrt.

 

”Men”, kan jag tänka mig att många säger, ”det är bara musik”. Ja, och dessutom verkar vi som lyssnare vara rätt liberala när det gäller, typ, mordhot i raptexter. Då är det lugnt, men nu är det plötsligt no-no?

 

Det ÄR kanske lite dubbelmoral, men det finns en stor skillnad, som för mig är den största anledningen till att Rick Ross passerade en gräns för vad som är okej på U.O.E.N.O. Och det är att date rape nog för många ligger mycket närmare till hands, än att ”know the real Noriega” och ringa beställningsmord på rivaliserande knarklangare i Miamis underjord. Det sistnämnda är liksom en sån uppenbar våldsglorifierande fantasi, medan den förstnämnda ligger lite för nära verkligheten. Det är just därför den här raden blir extra farlig och hjälper till att normalisera den våldtäktskultur vi tyvärr redan lever i. Ett lågvattenmärke för Rick Ross.
---------------------------------------
Av ungefär samma anledning tycker jag att det är problematiskt med viss ung Chicago-hiphop just nu, då staden för närvarande är oförmögen att hantera det växande gängrelaterade våldet. För en vecka sedan sköts exempelvis sju personer på en konsert med den 13-åriga rapparen Lil’ Mouse.

 

Fler blogginlägg från Amat Levin