När personalen själv får välja

Redaktion 12:20 19 Aug 2020

Spritmuseum har lagt bort rollerna tillfälligt och gemensamt skapat den senaste utställningen.

I kaos skapas också nya möjligheter. För Spritmuseum har pandemin bland annat medfört att sommarens konstutställning, från urval av konst till målning av rummet, har kurerats demokratiskt av personalen på museet. Ett 20-tal medarbetare och museets styrelse har utforskat konstsamlingen Absolut Art Collection och utifrån den valt ut varsitt konstverk samt skrivit en motivering varför just detta ska ingå i utställningen.

Personalen har emellertid inte bara för urvalet, utan de har även spacklat och målat konstrummet, hängt utställningen och tagit fram den grafiska profilen med väggtexter och utställningsaffisch.
– Resultatet är en unikt brokig utställning där urvalet speglar mångsidigheten, färgprakten, poesin och humorn, som finns i den här mycket speciella konstsamlingen, berättar Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum. 
– Vi visar allt från de ikoniska målningarna av Andy Warhol och Keith Haring till mindre kända konstverk av till exempel Jane “In Vain” Winkelman.

Det är heller inte enbart i utställningsarbetet som museets personal har ryckt in och extraknäckt i andra roller än normalt. Med minskad personalstyrka har många på museet fått axla nya roller och är nu schemalagda hela sommaren med allt från diskplockning till bemanning av museets reception.
– Den här tiden på året brukar Spritmuseum välkomna turister från världens alla hörn, berättar Ingrid Leffler, museichef. Men i år står vi inför en helt annorlunda verklighet och har behövt tänka om och tänka nytt. Dessutom gör sådana här insatser oss ännu starkare, avslutar hon.

Utställningen visas mellan den 13 juni – 27 september. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner