Foto: Martin Henningsson.

Döskalle & Mästerligt möter Johannes Klenell

Redaktion 09:47 25 Sep 2017

Johannes Klenell är förläggaren på Galago som parallellt med maniska diskussioner med troll på Twitter tagit sig tiden att skriva en bok. Om att jobba på förlag. Och diskutera på Twitter. D&M mötte upp för att ställa några väl valda frågor.

betyg: 1 Är du ansiktsblind? Du hejade på vår kollega Pelle en gång och kände inte igenom honom.
– Nej. Tvärtom skulle jag säga att jag har ganska gott ansiktsminne, men det har blivit sämre med åren. Jag brukade sätta en ära i att jag aldrig har glömt ett ansikte.

betyg: 6 Du var på vår valvaka 2014, enligt Pelle har ni träffats förr.
– Nej det har vi inte.

betyg: 1 Hur känns det när någon inte känner igen dig?
– Jag bryr mig inte så mycket men jag kan bli irriterad på folk som använder det som härskarteknik och låtsas att de inte känner igen en. Jag tycker det är viktigt vad folk har för intentioner.

betyg: 6 Är du en modig man?
– Nej, det är jag inte. Jag är priviligerad och jag utnyttjar mina privilegier mycket. Folk har en bild av mig att jag bråkar med nazister och det är farligt, men jag har aldrig upplevt det som farligt för jag tar det inte på allvar - och det är ju på grund av min privilegierade position. Att skriva boken var läskigare, det är närmre mig själv. Men jag var mest rädd för att vara taskig och det är ju lätt att vara, inte modigt.

betyg: 6 Det måste ha varit jätteroligt för dig att skriva Det fria ordet?
– Jag hade jättekul faktiskt, lite för att det var terapi såklart. Det gick väldigt fort. Jag skrev boken på tre månader och använde gamla historier som jag ältat i många år. Jag hade faktiskt skitkul.

betyg: 1 Kan du räkna upp fem andra personer som tycker det är i närheten av lika roligt att läsa den?
– Ja, det kan jag. Mattias Svensson, Timbro-liberalen. Han och Zina Al-Dewany på Politism var bland de första att höra av sig. Det gjorde mig glad för det kändes som ett väldigt brett spektrum. Johan Berggren på Ordfront Magasin gillade den mycket och Jonas Thente verkar ha uppskattat den. Min mamma tyckte inte den var så kul. “Det här kan behöva korrläsas”, sa hon. Min kollega Mats gillade den också. Det är fem.

betyg: 1 Du förefaller ha extremt mycket tid över, var det därför du skrev en bok?
– Ja, kanske. Jag har inte så mycket tid över. Eller har jag det? Jag är rätt gammal och har inga barn. Sen är jag ganska effektiv. Jag hade en tydlig strategi. Det började med att jag googlade hur många ord det är i en bok och läste någonstans att det är 99 000 ord. Då tänkte jag att om jag skriver 1000 ord varje gång jag sätter mig vid tangentbordet så behöver jag bara göra det 99 gånger.

betyg: 1 Känner du inte att det gick ut över ditt största intresse? Att tjafsa med troll på internet.
– Det kanske händer väldigt ofta och jag tycker att det ger en hel del att tjafsa på internet. Jag har lärt mig mycket, om inte annat så om hur man argumenterar. Men det är inte ett intresse utan bara någonting jag sysselsätter mig med när jag tänker. Som en fidgetspinner.

betyg: 6Hur orkar du? 
– Många tror att jag lägger mycket energi på det men det är nästan ingen alls.

betyg: 1 Vad är det värsta de har hittat på hittills?
– Eftersom det är som en fidgetspinner för mig så bryr jag mig inte. Men när de nämner familjemedlemmars namn då tycker jag det är obehagligt. Men jag tycker överlag att tonen har förbättrats mycket.

betyg: 1 Är det överhuvudtaget någon karaktär i boken som är helt påhittad?
– Det är snarare tvärtom, bara en är på riktigt. Det är datateknikern. Alla andra är helt påhittade, eller de är ju liksom produkter utav en massa olika människor. Boken är byggd på verkliga händelser och den situation som uppstått men det skulle vara orättvist om man sa att det var en person, alla är byggda på kanske tio personer.

betyg: 1 Nöjesguiden förekommer ett flertal gånger men du var oväntat snäll mot oss. Vad har du i kikaren?
– Jag var faktiskt ganska elak men det redigerades bort. Det handlade om det som Nöjesguiden ofta blev anklagade för under den tiden när man drog upp konflikter utifrån ett politiskt perspektiv men på ett sätt där man mer var med. Nöjesguiden hade kanske inte direkt en lugnande effekt på debatten utan var med och spädde på, och det var ju smart.

betyg: 6 Men är det verkligen någonting negativt när det kommer från dig?
– Nej, det är det väl inte. Jag tycker att mycket som hände under de åren var bra. Folk var väldigt arga och det var bitvis ganska hemskt men det kom ut mycket av det. Vi fick till exempel en helt ny förståelse för strukturell rasism som vi kanske inte hade kunnat nå annars. Det är så aktivism funkar. Man pushar till positionerna flyttas och sen hoppas man att normen har förändrats. Det var jobbigt men värt det.

betyg: 6 Skulle du vilja jobba på Nöjesguiden?
– Nej, det vill jag nog inte. Eller jag vet inte. Jag är i en fas i livet där jag behöver gå vidare från Galago och inte till någonting som är ungefär likadant. Jag vill inte vara Galagoförläggare när jag tar pension. Jag börjar känna mig lite färdig med allt det här bråkandet. Jag har börjat känna en längtan efter det helt vanliga livet. Bil, hus, barn.

betyg: 6 Vad har du för tips till den som vill skriva en bok?
– Googla hur många ord en bok innehåller, upptäck att det är 99 000, skriv 1000 ord varje gång du sätter dig vid datorn, tänk inte på om det är bra eller dåligt. Ha koll på vad som är bokens början och slut. Ha en bra redaktör. Jag skrev boken på tre månader, sen redigerade vi i sju månader.

betyg: 6 Vilka kommer du att rösta på i valet? 
– Vänsterpartiet.

betyg: 6 Är du en långsint person? 
– Nej, inte alls.

betyg: 1 Har du släppt bunkerbråket än?
Bunkerbråket?

betyg: 6 Hade du velat göra Kent-podden?
Nej, gud vad ointressant.

betyg: 6 Om det bara gick att ändra sin folkbokföringsadress till Twitter.com, am I right?
– Min flickvän tror nog också att jag vill göra det men egentligen inte. Jag trivs bra i verkligheten.

betyg: 6 Gillar du serier?
– Ja.

betyg: 1 Vad har du för ambitioner?
– Jag sa igår att min ambition är att bli kulturchef i en mellanstor svensk stad. Jag menar det. Jag tänker rätt mycket på att åldras med värdighet. Det är svårt där jag är nu. Jag kan tänka mig att det är samma på Nöjesguiden. Jag har gjort väldigt mycket jag är stolt över på mina 14 år på Galago men min ambition just nu är nog mest att hitta en värdig utväg. Jag är inte där än men kan nog bara vara kvar i sju år till.

betyg: 1 Varför heter din bok Det Fria Ordet och inte Ordfront Rockar Fett?
– Det hade varit ett roligt namn för det har hänt på riktigt att en kollega skrev det på ett plakat när vi var på Bokmässan. Vi har pratat mycket om hur oerhört pinsamt det var.

betyg: 6 Är du den nya generationens Björn Hellberg?
– Nej. Men önskar jag var. Han är nitisk. Det hade också varit kul att vara domare i På Spåret. Sitta bredvid min generations Oldsberg.

betyg: 6 Vem är det?
Kalle Lind.

betyg: 1 Trodde du på riktigt att Döskalle-gubben skulle döda dig idag?
– Ja. Jag var ganska nervös för den här intervjun. Det finns någonting i att få elaka frågor riktade mot sig som är läskigt, men det är ett klockrent format.

betyg: 6 Hur var det då?
– Det var trevligt.

Läs även: Evin Ahmads egna bokmässa.

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!