Styffes är en krog som folk gillar att gilla. Ambitiösa kvarterskrogar utanför tullarna är sällsynta och de som finns måste omhuldas. Ibland känns dock hyllningarna lite som en mammas uppmuntrande ord till ett litet barn som lyckats rita en ring och några sträck för att hävda att det är en gubbe. Eller som kulturjournalisters envetna förfäktande av marginella kultfilmsfestivaler. Men vad gulligt, en krog med ambitioner vid Råsunda, och deras cheesehamburgare är ju godare än den på McDonalds, så duktigt!
Styffes Cuisine är dock bra. Den lilla matsalen ser kanske en smula kommunal ut, men skiljer sig markant från line-up:en på offentliga förrättningars matsalar. Att man vågat klämma in en rödvinsbrässerad oxkind med mandelpotatispuré och haricots vertssallad (188 kr) är älskvärt och tyder på en missionerande drift hos krögaren. En rejält portion trådigt och mört kött bredvid en stor blaffa mos. Ingen fest för ögat, men för munnen.
Bland förrätterna hittar vi en halstrad anklever med polenta och bakade cocktailtomater (115 kr). Majsgröt asså... Det var sånt som de italienska fattiglapparna var tvungna att stoppa i sig under bistra tider och nu ligger den här och pöser bredvid vår fina anklever. Inget som faller oss i smaken, men vällagat, visst.
En halstrad laxkub på paprika och rucolabädd med parmesan (88 kr) är fin, men oj vad paprikan dominerar smaken.
Även på Styffes är det gamla visdomsordet "visa mig din burgare och jag ska säga vem du är" relevant. Hemlagad cheeseburgare med chilidressing och potatisklyftor (105 kr) säger menyn. Fina potatisklyftor samt saftigt kött, dessvärre inklämt mellan tradiga stekta vita brödskivor. Bra, men det lätt att bli sentimental och i jämförelse med Saddle & Sabres fulländade burgare står sig Styffes slätt.
Servicen fungerar bra. Johan och Camilla Styffe är måna om sina gäster. Att de dessutom anordnar temaveckor, till exempel en tillägnad tryffel, är också något som tyder på engagemang. De är enligt egen uppgift ensamma om att servera fransk pressad anka, som dock måste beställas tre arbetsdagar före besöket, till ett sällskap om minst fyra personer.
Vi gillar Styffes. Kanske åker vi dit under tryffelveckan, eller beställer ankordern, men om vi blir sugna på en cheeseburgare stannar vi hellre i stan.
Öppet: mån-fre 17.00-23.00, lör-sön stängt.
Stad:
Lokal: