I Lund händer det sällan något nytt, utom i hörnet på Kiliansgatan där legendariska Spisen fanns en gång i tiden. Det verkar inte vara så lätt att bedriva restaurangverksamhet där.
Okej, det är en hopplös lokal för en restaurang. Ett tag försökte man locka inbitna lundensare genom att uppkalla stället efter Sten Broman. Det gick inget vidare. Senast var det Sannas som låg här och nu är det alltså dags igen för nya namn och menyer på skyltarna. Restaurang Papaya kallar man sig, rätt och slätt. Ett namn som inte förpliktigar, som inte ens lovar något. Det är tur, för annars hade man blivit besviken.
De nya ägarna satsar hejvilt på ett mångkulturellt koncept med rätter från de thailändska, mexikanska och italienska köken. Dessutom kebab, bakad potatis, sallader och en à la carte-meny som är som hämtad från vilket svenskt gatukök som helst.
En stor del av väggytan är tapetserad med lysrörsupplysta oaptitliga tallriksbilder på rätterna, som känns som om de passerat bäst före datum. Dessutom får vi lite panik av de enorma valmöjligheterna.
Det dyraste man kan äta är utbankad oxfilé med pommes frites och bearnaisesås från tub. Det kostar 89 kronor. Annars verka det mesta kosta 49 kronor. Och det mesta verkar tyvärr smaka likadant också. Eftersom det antagligen är svårt att ha så många olika matkulturer på gång samtidigt i ett kök, blir det såklart enklast att använda samma kryddor till pizzan som till tacosen.
Det senaste restaurangbytet har nog inte föregåtts av någon särskild renovering, även om det hade behövts. De förgyllda kranarna på den sunkiga toaletten monterades troligen för La Coupole som låg här på åttiotalet. Det är ganska längesen.
Man har tagit över lokalen, all included. De slitna borden och stolarna är utslängda lite här och var, och det går inte att hitta någon mysig plats. Hur skulle det vara med klassiska bås att krypa in i? Ursäkta, men man vill gärna hjälpa till för det här är så fel.
Det enda som höjer betyget från det sämst tänkbara är personalen. De är ändå rätt snälla och gör sitt bästa.
Ett tips till ägarna är att minska det enorma utbudet och renodla smakerna så att det blir någon mening med det mångkulturella. Ett tips till gästerna är att gå någon annanstans.
Stad:
Lokal: