Miso Vegokök

18:51 6 Dec 2004
Det finns nog ingenstans i Malmö/Lund där man äter så prisvärd, vällagad och innovativ restaurangmat som på Miso. Att Miso är en vegetarisk restaurang behöver egentligen inte nämnas, för här lagas det så god mat att inte någon med någorlunda matkultur lär sakna animalier. Miso kan tävla mot vilken köttkrog som helst. Matsedeln består av sju smårätter från 25 kr till 75 kr, fyra huvudrätter mellan 75 kr och 150 kr, två desserter à 60 kr och ett par mindre chokladbitar/bakverk. Dryckesutbudet är enkelt och funktionellt, där ölsortimentet är mer genomarbetat än vinlistan. Maträtterna visar genomgående på god råvarukännedom och spännande kombinationer. Kombinationer som å ena sidan andas jordnära vegetarisk grodd- och linsmatlagning, å andra sidan har tydliga inslag av avancerad modern prestigekrogsmatlagning. En mycket lyckad förening -- man blir genuint och nyttigt mätt samtidigt som man får njuta av gastronomiskt finlir på toppnivå. Det är i smårätterna finliret och kokkonsten framkommer allra bäst: "Misos hemmagjorda Papardelle i vittryffelsås med bondbönor och confiterad körsbärstomat" hade mycket väl platsat på en stjärnrestaurang. Efter flera besök och efter att ha ätit samtliga smårätter är det bara att buga inför den jämna och höga kvaliteten. Huvudrätterna håller också hög standard men blir ibland något för stora eller tenderar att innehålla någon ingrediens för mycket, om man nu skall vara petig. Även desserterna visar på matlagning med höga ambitioner. Misos kök står för en vital matlagning och byter kontinuerligt matsedel, allt eftersom råvaruutbudet växlar. Utöver kokkonsten är Miso en på alla sätt enkel restaurang. En källarlokal, enkel inredning, enkel service och ett mycket stort hjärta. Restaurangdelen är fördelad på några smårum och längst in i lokalen ligger det öppna köket med bar och soffhörn. Miso är lite som Malmö när det är som allra bäst: billigt, småskaligt, roligt, hjärtligt, hög matkvalitet och genuina eldsjälar bakom bardisken. Det känns lite som samma anda och tradition som Tempo och det första La Couronnet. Kan man annat än gilla ett ställe som har "Wienerkorv i misobakat bröd med surkål, dijon och aioli" som stående inslag på menyn. Och vi snackar förstås tofuwiener.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?