Gässlingen

13:22 1 Mar 2001
Det finns en välkänd, liten minoritet i Stockholms nattliv som går ut enbart för att höra musiken de älskar. De bryr sig inte om de andra gästerna, de dricker knappt någon alkohol, de knarkar inte, de följer inte med någon hem, de har fula kläder. Allra helst hade de varit alldeles ensamma med DJen och hans skivsamling. Så att de hade fått sitta under ett baselement och lukta på vinylen. På samma sätt finns det också en, kanske ännu mindre, skara som går på krogen enbart för att njuta av maten. I likhet med musiknördarna struntar matnördarna i alla andra faktorer än vad som ligger på tallriken. Med detta åsyftas inte vilka väldigt matintresserade människor som helst, utan de fanatiker som helt koncentrerar all sin perception till det imaginära organ som vi ofta kallar "smaklöken". Vi talar om den hängivna trupp som vallfärdar till Söders mörka utkanter för att bakom fasaden av en medelmåttig kvarterskrog leva ut sina lustar över de stackars ankor, humrar, gäss och andra djur som haft oturen att hamna i krögare Jürgen Grossmanns kastrull. På Gässlingen handlar allting om tre saker: mat, dryck och service. Alla dessa faktorer är av högsta klass. Allt annat kommer i andra hand, eller tredje, eller inte alls. Gässlingen lockar inte gäster med bar-DJs, fashionabel inredning eller Dr Albans närvaro. Det behövs inte. Efter husets ankleverterrin förlorar omvärlden betydelse. Man börjar tänka i andra banor. De lite skumma inslagen i inredningen, som porslinsgäss och broderade ankor på sofftyget, känns inte störande, utan snarare som ett logiskt och sunt inslag. De vittnar ju om en lyckosam besatthet av det som prisas högst i lokalen. Det som ska få oss att bränna halva månadslönen för en avsmakningsmeny med vinpaket. Priserna på Gässlingen är respektingivande. Här kommer man lätt upp i tusenlappen per person. En sjurätters med matchande dryck och ett sällskap på två landar kring 4000 kronor. Om vi jämför päron och äpplen och ställer middagen i relation till en charterweekend för motsvarande belopp - vad är mest prisvärt? Vi är av den bestämde uppfattningen att Gässlingen bjuder på en resa som vida överträffar vad de flesta resebyråer har att erbjuda för samma pris. När hummersoppan med kalvbräss har landat i våra magar måste vi lägga band på oss för att inte brista ut i en spontan applåd. När vi guidas mellan de opastöriserade ostarna undrar vi hur den lilla Roqueforten skulle trivas i vårt kylskåp därhemma. Kan man kanske adoptera en? Mellan rätterna slår vi oss gärna ned i loungens skinnfåtöljer och röker i väntan på nästa anhalt. Väl framme vid desserten är vi så fyllda av smak-intryck att vi känner för att skicka ett vykort till våra anhöriga och förklara exakt vad de calvadosflamberade äppelcrêpesen med karamellglass gör med våra gommar. Gässlingen är inte bara en av Stockholms absolut bästa krogar utan även ett avgörande bevis på att kärlek faktiskt kan köpas - om än i form av en underskön, bedårande choucrôute au poisson. Öppet: tis-lör 18.00-23.30
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.