Annakhan

admin-kollegorna 14:07 5 Feb 2003
Idag kan man ställa sig i princip var som helst i Stockholm, låta magen kurra, och man kan slå vad om att det ligger en indisk krog inom hörselavstånd. Garam masala har lagt sig till ro i den svenska luncharens medvetande någonstans mellan räksallad och rårörda lingon. Men liksom fallet är med kinakrogarna har vi saknat en riktig gourmetindier. Därför får Annakhans öppnande oss att sätta vår gamla chicken tikka sizlar i halsen av upphetsning. Annakhan drivs av Eshun och Anna Khan och inriktar sig på indisk och pakistansk mat - både traditionell sådan, och mer experimentella rätter med västerländska influenser. Lokalen är sparsamt utsmyckad med bland annat konst av Jens Fänge, och har föga likhet med kvartersindiernas stundtals kitschiga interiörer. Servicen försöker vara artig och korrekt. Det känns dock inte speciellt charmigt när man ber om ett askfat och servitrisen lyfter över grannbordets, utan att tömma det på diverse skräp. De kallar oss ni, men vi får tillbringa middagen med grannarnas avskräde på bordet. Det är också nedslående att man inte kan få en fino till aperitif. Än mer bekymrande att de tror att det är en söt sherry. Ibland går det också lite trögt mellan kök och bord. Och att behöva vänta på det bord man har beställt för att "ett sällskap har suttit över tiden" är inte heller roande. Speciellt inte när man anmodas vänta i baren utan någon som helst kompensation. Lyckligtvis är maten av högre kvalitet. Förrätterna är indelade i soppor (kring 50 kr), respektive andra "starters" (kring 100 kr). Liksom på så gott som alla andra stockholmskrogar finns där förstås pilgrimsmusslorna. Men trots att de flesta av oss torde ha förätit sig på dem vid det här laget måste vi ändå rekommendera Annakhans variant: grillade pilgrimsmusslor med grön chili- och myntasmör på en bädd av sauterad purjolök och... päron (125 kr)! Mycket annorlunda. Och fantastiskt gott! Paneerosten är vi vana vid från kvartersindiern, men här serveras den på en bädd av vad menyn kallar "meskalinsallad" (75 kr). Salladen har lyckligtvis ingenting att göra med det hallucinogena kaktusextraktet att göra, utan är en oskyldig, men god jungfrusallad. Varmrätterna utgörs av både klassiskt indiska rätter och crossover-varianter. Renytterfilén med goankryddor, inlagd aubergine och kryddpotatis (235 kr) är ett lyckat exempel på det senare. Rudolf klär alldeles utmärkt i sin indiska kryddskrud. Den dillmarinerade tonfisken med yoghurtsås och semolinagryn (195 kr) är visserligen god, men även om det är smakrik fisk har den svårt att ta sig igenom den massivt heta kryddningen. Den mer traditionella korianderdoftande kycklingen curry och grön chili (160 kr) smakar också fint, men är förstås inte lika intressant som exempelvis renen, eller de makalösa pilgrimsmusslorna. Det är ingen dum idé att utöver varmrätten även ta in ett par sideorders, och då förslagsvis någon god röra, till exempel auberginepurén, och ett naan-bröd att doppa i. Dessertmenyn ser också bra ut. Banan-tart tatin med szechuanpeppar-creme fraiche är kanske mest spännande, men chokladfondanten med syrliga körsbär och vit chokladfyllning är också någonting man ofrivilligt dagdrömmer om i ett par veckor efter besöket. Om bara den något ojämna servicen kommer i nivå med maten blir Annakhan den lyxindier som Stockholm längtat sig tokig efter.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.