Kikar man i mat- och trendmagasin från det senaste halvåret är det libanesiskt kök som gäller. Är man det minsta matintresserad är det därför givetvis ett absolut måste: nya libanesiska krogen Al Sarab, på Regeringsgatan, mitt i smeten.
Inredningen är aningen torr, stel, stiff, småful faktiskt - och det är än så länge ganska tomt mellan borden också, men passa på: snart finns inte ett stol att uppbringa. Det här är nämligen en krog som kommer låta tala om sig (de har magdans också, varje fredag och lördag).
De har även några andra små barnsjukdomar, låt oss klara av dem direkt. Personalen är inte riktigt på alerten, och det är särskilt besvärande när man står inför ett helt nytt kulinariskt äventyr. Man vill veta saker och ting. Inte bara Vad man äter, framförallt Hur - och i vilken ordning? Några i personalen pratar lite för dålig svenska, för tyst, andra ler, nickar, men bär in en starköl när man beställt en mellanöl. En servitör sitter och blossar och snackar med en tjejpolare halva kvällen. Och menyn: vi skall inte driva gäck med dyslektiker, men jösses, det är den mest felstavade, okorrade, ofrivilligt komiska matsedel som någonsin sett dagens ljus i Stockholm. Den är ett skämt, på det viset. Det kostar väl några millar att öppna krog just här, i centrala Stockholm, det kostar max en tusenlapp att få matsedeln korrläst av ett proffs. Gör det - nu!
Maten är f-a-n-t-a-s-t-i-s-k!
På menyn finns grillade kött- och fiskrätter, som huvudrätter, i alla former, många förrätter, kalla och varma - men låt köket få bestämma vad du skall äta åtminstone den första gången. Du kan beställa blandade meze (smårätter) och grillmixar för en, två eller fyra personer. 6, 9, 15 eller 25 stycken smårätter - vi beställde 20 på två personer och höll på att storkna på kuppen.
Vi fick glädjefnatt också.
Med pitabrödets hjälp petar man på från faten, mycket marinerat, vitlök, olja, citron - kryddor som kanel, mynta och nejlikor dominerar. Sött, syrligt, starkt. Friterade ostrullar, tabbouli, hummus, vitlöksdolmar, kronärtskockor, råbiff (stark) med delikata tillbehör, lammkorv, kycklingvingar, potatissallad, små auberginer fyllda med nötter (närmast obeskrivligt läckra), små köttfärsfyllda filorutor, med mer med mera - till det ett jättefat med färska grönsaker och ytterligare en blandtallrik med oliver, pickles, och annat smått och gott. Man rundar av med ett stort fat frukt, kall kiwi och melon. Det är lyckobringande!
Vinlistan är relativt sparsmakad, några libaneser bör man kanske prova i första hand. Märkligt nog finns inget libanesiskt vin på glas.
Vi hade fönsterbord, två äkta city-yuppies (de är tillbaka!) släntrade förbi och såg alla små fat som täckte hela bordet, tittade på varandra, nickade världsvant och sade unisont: "Tapas." Öppet: mån-sön 16.00-24.00.
Stad:
Lokal: