Run this mother

Maja Bredberg 12:39 25 May 2011


Folk måste verkligen, verkligen sluta att läsa musiktexter som om de vore bokstavliga. Det är ju ingen hejd på den här trenden som snöbollat iväg. Nu är det Beyoncés Run the World (Girls) som plötsligt blir tolkad som en sammanställning av världssituationen. Som ett konstaterande, när den i själva verket är en uppmaning.

Av alla texter som har skrivits, av alla låtar som har gjorts, av alla artister som existerar så väljer man att dissa en låt som handlar om female empowerment. Med en video som börjar så sjukt symboliskt med att Beyoncé kommer ridande som sin egen riddare på en springare, och som estetiskt utgår från Tina Turners kända matriark Aunty Entity (Mad Max) och bara accelererar därifrån. DET väljer man att försöka ta ner, och man gör det med argument som "Nähää, kvinnor styr inte alls världen!!"

Man ba... Tack för informationen, nu vet Beyoncé. Hon hade ingen aning förut. Hon har gått runt och varit totalt ovetandes. Blivit framburen hela sitt liv, upplyft like the baby Jebus till den position hon har idag. Faktum är: hon halvslumrade hela vägen upp dit. Och sedan öppnade hon försiktigt sina ögon för ca en månad sedan och blickade ut över det världsherravälde hon fått till skänks och kom fram till slutsatsen att kvinnan uppenbarligen regerar världen. Ja, så måste det vara. <- Beyoncés första tanke, följt av "Våldtäkt, vad menas med detta ord?!" + *ögonfransfladder* och *poppin' shoulders*.

Att som kvinna sitta och rabbla upp orättvisor gjorda mot kvinnor, och anse det vara ett klarsynt svar på Run the World (Girls), är att missa målet helt och istället skjuta ner en av våra egna. Det vill jag att ni ska veta. För ni går inte på kvinnor som säger idiotiska saker, som är dåliga förebilder eller dumbass män för den delen. Ni går på en kvinna som har givit fan i att låta sig begränsas. Och ni gör det för att ni inte förmår att se låtens budskap? Plz. Det är ointelligent på så många nivåer. Jag tycker att det här borde vara obvious, men okej: Det handlar INTE om att analysera ord för ord. För då hamnar man tydligen i diskussionen: Är det här ytterligare en honungsfälla som vill förföra oss bort från det verkliga problematiserandet och få oss kvinnor att tro att vi "är något", när vi som grupp i själva verket utgör 90% av alla våldtäktsoffer?! Alltså, ni som för den typen av argument... Det där är som att säga till en man "Du kan inte bli en bra pappa för män blir ofta misshandlade av andra män".
MAKES. NO. SENSE.

(Stycket om Dr Dre, Jay-Z och rap tänker jag inte ens bevärdiga med ett svar.)

Run the World (Girls) är bra därför att det är en av de förhållandevis få gånger då en stark, framgångsrik kvinna nyttjar sin position i världen för att upplyfta andra kvinnor. Det är Beyoncés försök till att fylla andra kvinnor med känslan att det spelar ingen roll hur mycket vi blir nedtryckta, TRO DEM INTE, vi styr och ställer hur mycket vi vill i varje jävla sekund. 
Och nej, vi har inte uppnått allt det vi behöver uppnå för att ha jämställda samhällen. Men varför den insikten skulle hindra oss i utvecklingen framåt begriper jag inte. Vilken kamp man än driver handlar det om övertygelsen man har inom i sig. Att som kvinna bära någon form av run the world-inställning, trots allt det man möter varje dag, är så ansvarfullt det kan bli. Att veta vad man accepterar och vad som inte är okej. Eller som Beyo säger: WHEN I THINK I MUST SPEAK. Bara gört. För det är nämligen det som krävs, att alla kvinnor i varje situation markerar var gränserna går, för att vi ska se den storskaliga förändringen. Det är absolut nödvändigt då frihet inte är något man ber om, som ju Malcolm X redan har gjort klart


Run the world (Girls). En uppmaning, alltså.
 

Fler blogginlägg från Maja Bredberg