Söndagsstreams: lite nördar, lite murvlar, lite fundamentalism

Tobias Norström 15:29 10 Nov 2013

Big [Netflix]

»Big« är typ den mysigaste filmen som någonsin gjorts. Tom Hanks spelar en rätt nördig pojke som önskar att han är stor och får sin önskning uppfylld av en maskin på ett tivoli. Vad som följer är en historia om hur det är sjukt töntigt när killar är barnsliga men hur Tom Hanks kommer undan med det genom att vara så jävla bedårande. Finns i den odödliga Netflix-genren "Filmer där Tom Hanks är gullig (det vill säga alla filmer Tom Hanks varit med i någonsin)."

Page One: Inside the New York Times [Netflix]

Dokumentärfilmaren Andrew Rossi har i detta publicistmys till dokumentär fått ovanligt bra tillgång till New York Times lokaler och redaktion. Resultatet är en närgången, om än stundtals menlös, inblick i en allt mer prestigefylld tidningsvärld. Framförallt stjäls showen av kolumnisten David Carr som bland annat läxar upp den vidrige Vice-grundaren Shane Smith i en fantastisk scen. Finns i Netflix-kateogirn ”Filmer för de som tycker om att ha dagens upplaga av International Herald Tribune som modeaccessoar ”.

Red State [Netflix]

»Red State« är generation x-omslagspojken Kevin Smiths sista film. Det var i alla fall det till Smith tidigare i år kom på att det kanske var lite förhastat att ligga kameran på hyllan. Det ironiska var givetvis att det krävdes en sista film för att Smith skulle våga lämna sitt ganska uttjatade View Askewniverse. Filmen kombinerar skräck, action och något slags bisarr humor i sin berättelse om en konservativ familjesekt präglad av tydliga likheter med den amerikanska Westboro Baptist Church (de som håller upp ”God hates fags”-skyltar överallt). Ligger någonstans i Netflix-genren ”Filmer som visar att det här med sekterism är rätt bananas”.

Fler blogginlägg från Tobias Norström