Trailer Park Tuesday

Tobias Norström 13:37 18 Feb 2014

I veckans Trailer Park Tuesday tittar vi närmare på tre intressanta artsy fartsy-projekt om rymdvarelser, bilfärder i natten och en film som aldrig blev.

Det här är den filmen jag ser fram emot mest just nu. Scarlett Johansson spelar något slags utomjording som härjar runt ett visuellt slående Skottland. Om inte det känns speciellt nog släpptes nyligen även en alternativ trailer som tar ut svängarna ytterligare. Att kritikerna strösslar med omdömen som hänvisar till Kubrick gör heller inte saken sämre. Exakt vad detta blir är lite oklart men det känns redan nu självklart att det lär bli intressant. Det blir ju nästan alltid det när samtiden porträtteras som nästan futuristisk.

I »Locke« sitter Tom Hardy i en bil i 90 minuter. Det låter ungefär lika intressant som den deprimerande grå Persbrandt-rullen »Dag och natt«. Det är det förhoppningsvis inte. För »Locke« verkar ha nerv. Av trailern allena är det lite vårt att utröna exakt vari intrigen består. Men att huvudpersonen Ivan Locke har problem tycks vara en rimlig tolkning. I ljuset av den korta sammanfattningen av filmens handling på imdb verkar det även bli rätt tight med tid: ”A man's life unravels during a 90-minutes race against time”. Räkna med andra ord med lite artsy karaktärsdriven thriller.

Den spanske regissören Alejandro Jodorowskys försök att filmatisera Frank Herberts sci-fi-epos »Dune« ses idag som ett av filmhistoriens mest grandiosa projekt som aldrig blev. Och att leka med tanken på vad som hade kunnat vara är ju alltid kittlande. Det tycker i alla fall filmaren Frank Pavich som beslutade sig för att göra en dokumentär om det misslyckade projektet. Resultatet verkar vara en mysig liten oral history som går igenom konceptkonst och lystrar till den alltid lika karismatiske Jodorowsky. By the way, är det bara jag som tycker att Jodorowsky låter förvillande lik Slavoj Ziziek när han pratar engelska?

Fler blogginlägg från Tobias Norström