Söndagsstreams

Söndagsstreams: lite dramabock, lite indie, lite bang

Tobias Norström 14:00 17 Nov 2013

The Master [Netflix]

När det stod klart att regissören Paul Thomas Anderson skulle följa upp sitt mästerverk »There Will Be Blood« med en film om scientologskaparen L Ron Hubbard bajsade det globala cineastsamfundet ner sig totalt av upphetsning. Det var även samma upphetsning som gjorde att reaktionerna på Andersons »The Master« blev lite svalare än väntat. Inte för att filmen sågades utan mest för att den inte riktigt blev som de inbitna beundrarna hade väntat sig. För »The Master« är rätt fantastisk. Den är bara inte riktigt lika pang på röbetan i sin obevekliga dramatik som PTAs tidigare filmer. Det är mer som ett svettigt kammarspel mellan två dramabockar i form av Philip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix. Hittas i Netflix-kategorin ”Vuxna män gör saker tillsammans”.

Indie Game: The Movie [Netflix]

Går det att göra en gripande film om spelutvecklare? Nej, men det fattade inte de kanadensiska dokumentärfilmarna James Swirsky och Lisanne Pajot och gjorde en ändå. Filmen finansierades av två kickstarterkampanjer, berättar olika historier om eldsjälar utanför de stora spelhusen och innehåller massor av chockerande intressanta intervjuer med figurer från indiespelens dolda värld. Så, gripande? Hur? Well, det finns något oerhört vackert med människor som investerar hela sin själ i något de älskar. »Indie Game: The Movie« är snarare en film om det beteendet än om spelutveckling. En film om fantastiska nördar som får en att fälla en tår av empati och kärlek. Finns i Netflix-kategorin ”Filmer som får dig att inse att du tycker om människor du inte trodde du tyckte om”.

Comedy Bang! Bang! [SVTPlay]

»Comedy Bang! Bang!« är podcasten som blev en tv-serie. Vid rodret står Scott Aukerman och upplägget är ett slags anti-talkshow. Det innebär i praktiken att olika kända gäster ”spelar” sig själva i bisarra upplägg och sketchiga inslag. I USA tuffar säsong två av serien på för fullt men hos SVTPlay går just nu hela första säsongen att streama. Hoppa på tåget och känn alternativhumorn kittla hipsterknölarna. Hade legat i Netflix-kategorin ”Ironi som den ironiska generationen knappt förstår”. 

Läs mer

Söndagsstreams: lite nördar, lite murvlar, lite fundamentalism

Tobias Norström 15:29 10 Nov 2013

Big [Netflix]

»Big« är typ den mysigaste filmen som någonsin gjorts. Tom Hanks spelar en rätt nördig pojke som önskar att han är stor och får sin önskning uppfylld av en maskin på ett tivoli. Vad som följer är en historia om hur det är sjukt töntigt när killar är barnsliga men hur Tom Hanks kommer undan med det genom att vara så jävla bedårande. Finns i den odödliga Netflix-genren "Filmer där Tom Hanks är gullig (det vill säga alla filmer Tom Hanks varit med i någonsin)."

Page One: Inside the New York Times [Netflix]

Dokumentärfilmaren Andrew Rossi har i detta publicistmys till dokumentär fått ovanligt bra tillgång till New York Times lokaler och redaktion. Resultatet är en närgången, om än stundtals menlös, inblick i en allt mer prestigefylld tidningsvärld. Framförallt stjäls showen av kolumnisten David Carr som bland annat läxar upp den vidrige Vice-grundaren Shane Smith i en fantastisk scen. Finns i Netflix-kateogirn ”Filmer för de som tycker om att ha dagens upplaga av International Herald Tribune som modeaccessoar ”.

Red State [Netflix]

»Red State« är generation x-omslagspojken Kevin Smiths sista film. Det var i alla fall det till Smith tidigare i år kom på att det kanske var lite förhastat att ligga kameran på hyllan. Det ironiska var givetvis att det krävdes en sista film för att Smith skulle våga lämna sitt ganska uttjatade View Askewniverse. Filmen kombinerar skräck, action och något slags bisarr humor i sin berättelse om en konservativ familjesekt präglad av tydliga likheter med den amerikanska Westboro Baptist Church (de som håller upp ”God hates fags”-skyltar överallt). Ligger någonstans i Netflix-genren ”Filmer som visar att det här med sekterism är rätt bananas”.

Läs mer

Söndagsstreams: lite svett, lite teens, lite terror

Tobias Norström 12:33 3 Nov 2013

The Paperboy [Netflix]
Den minst sagt febriga deep south-thrillern »The Paperboy« gör sig speciellt bra en sval höstdag i början av november. Precis då står nämligen den svenska naturens trankila gråskala i perfekt kontrast till ett morddrama med journalister och fullblodspsykopater i Florida. Det värmer inte sämre av att en minst sagt ”gullig” Zac Efron går runt i bar överkropp. Återfinns i Netflix-kategorin ”Filmer där Matthew McConaughey svettas extra mycket”.

The Craft [Netflix]
Skräckfilmer är allt som oftast filmvärldens mest underskattade genrer. Den döms alltid ut som spekulativ, exploaterande och framförallt förutsägbar. Häxfilmen »The Craft« är inget undantag och avfärdas alltjämt som ”tramsig”. Det är den inte. Den är smått fantastisk. Historien handlar om Sarah som flyttar till ny skola, blir kompis med ett tjejgäng och upptäcker att hon har häxkrafter. Formualiskt? Ja, lite. Men även superhärligt high school-drama i Halloweens tecken. Ligger i Netflix-kategorin ”Filmer som visar att begreppet ’girl power’ inte alls var lika töntigt som det låter”.

In the Loop [Netflix]
En av världens roligaste TV-serier heter »The Thick of It« och fick när den sändes i svensk TV den något obegripliga titeln »Trist, herr minister«. Den här filmen är i alla fall en spinoff på »The Thick of It« och handlar om den sinnessjuka och dråpliga värld som är diplomatiska relationer mellan USA och Storbritannien. Låter stelt men är absolut inte det. Sevärd om så bara för att få bekanta sig med en briljanta Malcom Tucker. Hittas långt ner i Netflix-kategorin ”Vi som är besvikna på att det roligaste som hänt svensk politik är Göran Hägglund”

The Weather Underground [Youtube]
»The Weather Underground« är en av mina favoritdokumentärer. Den berättar historien om the weathermen, en amerikansk terroristgrupp som under slutet av 60- och början av 70-talet sprängde offentliga byggnader rumt om USA. Borde finnas i Netflix-kategorin ”Filmer för människor som tycker om att berätta om att de aldrig missar ett avsnitt av ’Real Time with Bill Maher’”. 

Läs mer

Söndagsstreams: lite romans, lite pump, lite självmord

Tobias Norström 17:09 27 Oct 2013

Morvern Callar [Netflix]

I »Morvern Callar« spelar Samantha Morton tjejen som cashar in på sin pojkväns självmord genom att sälja hans bok i eget namn. Det låter egentligen mycket mörkare än vad det är. »Morvern Callar« är mer som något slags brittiskt smutsig existentiell reseskildring. Typ »Lost in Translation« korsat med »Ibiza ocensurerat«. Borde ligga i Netflix-kategorin ”Existentiella dramer som tagit omvägen förbi Fotografiska museet”.

Lyfta skrot [Netflix]

Okej, hear me out. Jag tycker Arnold Schwarzenegger-dokumentären »Pumping Iron« är sorgligt underskattad. På riktigt. Det går liksom att se både om man vill vältra sig lite i pojkrumsnostalgi eller bara stiga in i den värld som är bodybuildingscenen. Den är ett porträtt på en svunnen tids mycket underliga stilideal och en manlighet på badsalt. Finns i den lilla Netflix-kategorin ”Filmer som jämför träning med att komma”.

Romancing the Stone [Netflix]

På flera sätt är »Romancing the Stone« den ultimata söndagsfilmen. Den är liksom som en Indiana Jones-rulle utan kvävande nördighet och töntiga nazister. Istället är den bara sorgfri, äventyrlig och kärlek-börjar-med-bråk-fnissig på ett totalt ofarligt vis. Även plus för att Michael Douglas är lite konstigt djungelhunkig. Hör hemma i Netflix-kategori ”Tantlitterära teman som förnöjer hela familjen”. 

Läs mer

Söndagsstreams: lite kändis, lite mord, lite high school

Tobias Norström 13:49 20 Oct 2013

Söndag, bitande höstkyla och därför otroligt bra förutsättningar att mysa i soffan med göttiga streams.

The Fall [Netflix]

Det bästa med den brittiska miniserien »The Fall« är att den är som de flesta andra seriemördar/polisthrillers fast bra. Som om typ Beck-filmerna hade skrivits av någon som var bra på att skriva manus och regisserats av någon som inte var ett blåbär (och dessutom hade en sjukt sexig kille i rollen som seriemördare). Gillian Anderson spelar i alla fall sjukt bawsig brittisk polis som får uppdraget att jaga rätt en vidrig typ som mördar unga kvinnor i deras hem. Spänning och bra jävla drama följer.

Celebrity [Netflix]

Woody Allen har nästan gjort 800 filmer, »Celebrity« tillhör varken en av de mer omtalade eller en av de bästa. Samtidigt är det en ganska underskattad liten bagatell. Kenneth Branagh spelar Woody Allens alter ego, Lee Simon, en man som kommer på att han vill bli känd till följd av en livskris. Han sadlar därför om från författare till kändisjournalist och utforskar neurotiskt (det brukar ju vara så i Allens filmer) en ny illusorisk men förförande värld. Även otroligt mysigt att se en liten gullig twink till Leonardo DiCaprio som knarkande superstar.

Roman Polanski: Wanted and Desired [Netflix]

Den här dokumentären är egentligen bara bra om man gillar att gotta sig i Hollywoodkuriosa alternativt vill förstärka sin världsbild att alla mansregissörer mer eller mindre är svin. »Roman Polanski: Wanted and Desired« berättar nämligen historien om det rätt sunkiga rättsfallet där filmregissören Roman Polanski flydde USA efter att ha supit ner, drogat och (troligen) förgripit sig på en trettonårig modell. Dokumentären arbetar rätt hårt med att ”hålla tungan rätt i mun” och inte välja sida. Det hedrar den så till vida att filmens fokus snarare hamnar på allt som sades, gjorde och exploaterades under rättstvisten snarare än på att ta reda på vad som ”faktiskt” hände.

Pretty Persuiason [Netflix]

Okej, detta är veckans curveball, inte för att den är särskilt konstig utan mest för att det är en film som man antingen charmas av eller bara hatar. Det är kortfattat en rätt mörk komedi i sororitymiljö som handlar om anklagelser kastade mot lärare och med en fantastisk Evan Rachel Wood i huvudrollen. Gillar du high school-komedier som drar åt indiehållet är detta din påse chips. Trivia: regissören, Marcos Siega, har även regisserat videon till Papa Roachs »Last Resort«. 

Läs mer

Söndagsstreams: Lite sött, lite salt, lite maffia

Tobias Norström 15:17 13 Oct 2013

Seg jävla söndag och vad vore egentligen bättre än att efter en höstpromenad bland de vackra löven bara däcka totalt framför en skön stream. Oftast från Netflix, ibland från andra ställen. Här kommer tre tips.

Happy Go Lucky [Netflix]

2004 gjorde den brittiske regissören Mike Leigh filmen »Vera Drake«. En historia om en äldre kvinna som i ett konservativt brittiskt 50-tal bjuckade yngre tjejer på abort genom att köra upp en slang i underlivet. I ljuset av det avgrundsdjupa (men filmiskt fulländade) mörkret känns det minst sagt rimligt att Leigh följde upp »Vera Drake« med den härliga feel good-rullen »Happy Go Lucky«. Den handlar om Poppy, en lågstadielärare i norra London som är smittsamt positiv. Det låter kanske inte som mycket men tro mig, du blir glad. Räcker inte det?

Racing Dreams [SVTPlay]

En av de bästa dokumentärerna om desperation någonsin är basketfilmen »Hoop Dreams« där ett antal unga innerstadskids försöker nära sina drömmar om att bli basketproffs. »Racing Dreams« berättar egentligen om samma sak, men i ett helt annat USA. Här är istället historien om tre barn som alla drömmer om en sak, att köra NASCAR. Vägen dit handlar dock mer om gokart. Och att kämpa otroligt mycket för att ta väldigt små steg mot the big league. Det är inte samma utpräglade och gastkramande känsla av desperation som i »Hoop Dreams« men väl lika engagerande att se unga människor brinna.

Gomorrah [Netflix]

Gillar du att läsa undertexter på söndagar? Se i så fall omedelbart »Gomorrah«, ett modernt italienskt jogginoverallbeklätt maffiadrama. Det är typ antitesen till alla de där Mario Puzo-färgade bilderna man sett på italienska mafiosofigurer i kritstrecksrandigt och fjantiga mustascher. Istället är det i »Gomorrah« nidbilden tagen till en smutsig verklighet, den framgångsrika gangstern i ghettomiljö med ett liv nära drive-bys, jakter på fula bakgator med plastmöbler och dåliga affärer. Tänk Scarface som sophämtare.  

Läs mer

Tobias Norström

Tobias Norström är 80-talist, skriver om populärkultur och uppfattas alltjämt som naivt pretentiös.

På den här bloggen avhandlar han kulturens mörkaste farvatten och allsköns drömmar om verkligheten.

Ibland med romantik, ibland med avsmak, ibland med skratt, ofta med ett ohälsosamt allvar.

Kontakt: tobias.norstroem@gmail.com

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla