En sista grej sen släpper jag det här

Maja Bredberg 11:50 28 Dec 2011

Angående att välgörenhetskritiken inte skulle vara kritik riktad mot enskilda välgörare (Puhlease, vem kritiserar ni annars? Det är ju de som möjliggör verksamheternas existens.) och att allt i själva verket handlar om att man är missnöjd med att borgarna nu gör det möjligt för privatpersoner att göra skatteavdrag på pengar man skänker till ideella hjälporganisationer, vill jag ha sagt detta: 

1. Välgörenhet är (åter igen) inte en motsats till välfärd. Det är inte ett substitut, det är ytterligare ett alternativ som hjälper människor där staten och samhället misslyckas. 

2. Välgörenhet har ingen politisk ståndpunkt, inget politiskt budskap. Välgörenhetsarbete grundar sig i tron på människan, att tillåta sig känna solidaritet med sina medmänniskor. Det är att avstå sin egen girighet och främja känslan av gemenskap, en alldeles självklar del i de flesta religioner. 

3. Det nya skatteavdraget är så litet att den enda skillnad den gör är att månadsgivare som nu skänker 150 kr i månaden kan öka upp till 200 kr utan att ens privatekonomi skulle drabbas. Jag stödjer inte nuvarande skattepolitik, men av allt som de gör - av alla avdrag och skattelättnader som införts - så är DEN HÄR något att klaga på? Som gör att privatpersoner kan ge lite mer till ideella organisationer som hjälper utsatta? Briljant jävla logik, hörni. 

4. Välgörenhet handlar om långt mer än bara pengar. Det räcker med att finnas till för någon annan. Till folk på Twitter som får ont i hjärtat av Röda Korsets tv-budskap att många gamla sitter ensamma och övergivna under julen, och resten av året med för den delen, kan jag glädja med att finns det en lösning på problemet. Massor av organisationer som behöver just folk som får ont i hjärtat av orättvisor och kanske har en eftermiddag ledig någon gång ibland att gå och ta en fika med en tant eller gubbe. (Det är mest tanter, iofs. Gubbarna är döda, sega eller lite skrajsna.) 

5. Alla kan inte bidra, men många kan. Att vi i Sverige har en så fruktansvärt stor medelklass borde rimligtvis innebära att en hel del fler skulle kunna stödja och hjälpa till på olika sätt och vis. Med betoning på borde, för ni ser ju hur fucked up den här världen ter sig allt som oftast.

Fler blogginlägg från Maja Bredberg