film

Besöker Island!

creative north 16:04 8 Jun 2016
Se alla artiklar om: 

Att göra sin första dokumentärfilm är fruktansvärt svårt, och det är en process som man sällan får en närmare titt på. Jag har därför beslutat att börja dokumentera min egen kamp som en filmskapare på Creative North. The Pearl Of Africa har blivit antagen att tävla på Hot Docs, Nord Amerikas största dokumentärfestival. Vi har precis haft premiär, och besöker nu Island för första gången! 

.

Läs mer

Hur samhället kan förstöra dina drömmar!?

creative north 15:30 1 Jun 2016
Se alla artiklar om: 

Att göra sin första dokumentärfilm är fruktansvärt svårt, och det är en process som man sällan får en närmare titt på. Jag har därför beslutat att börja dokumentera min egen kamp som en filmskapare på Creative North. The Pearl Of Africa har blivit antagen att tävla på Hot Docs, Nord Amerikas största dokumentärfestival. Den är ännu inte klar, och i de två sista avsnitten delar jag med mig av arbetet innan premiären...

.

Läs mer

Like A Vlog - Världspremiär i Toronto!? (VIDEO)

creative north 22:51 19 May 2016
Se alla artiklar om: 

Att göra sin första dokumentärfilm är fruktansvärt svårt, och det är en process som man sällan får en närmare titt på. Jag har därför beslutat att börja dokumentera min egen kamp som en filmskapare på Creative North. The Pearl Of Africa har blivit antagen att tävla på Hot Docs, Nord Amerikas största dokumentärfestival. Den är ännu inte klar, och i de två sista avsnitten delar jag med mig av arbetet innan premiären...

 .

 .

Läs mer

Hur gör jag? Tänkte animera en film?!

creative north 13:25 21 Apr 2016
Se alla artiklar om: 

Att göra sin första dokumentärfilm är fruktansvärt svårt, och det är en process som man sällan får en närmare titt på. Jag har därför beslutat att börja dokumentera min egen kamp som en filmskapare på Creative North.

För ungefär tre år sedan började jag arbeta på min debutfilm, The Pearl Of Africa. Att göra den har länge verkat omöjligt. Den har nu kommit in på en av världens största dokumentärfestivaler... och vi kommer nu behöva animera delar av den. Scener som är tänkt att illustrera hur Cleo blev slagen av sin pappa, men också uthängd i media. Jag har bestämt mig för att göra detta själv, men har ingen kunskap om hur man faktiskt animerar på detta sättet. 

 .

Läs mer

TV Måste Förändras För Att Överleva

creative north 16:40 27 Feb 2016
Se alla artiklar om: 


Att göra sin första dokumentärfilm är fruktansvärt svårt, och det är en process som man sällan får en närmare titt på. Jag har därför beslutat att börja dokumentera min egen kamp som en filmskapare på Creative North

För ungefär tre år sedan började jag arbeta på min debutfilm, The Pearl Of Africa. Att göra den har länge verkat omöjligt. Även fast intresset för projektet varit stort, så har vi ännu inte lyckats finansiera den. Det sjätte avsnittet handlar om dagens TV-innehåll, och hur det måste förändras...

 
.
  •  
Läs mer

Att göra Film i Uganda (Video)

creative north 14:39 2 Feb 2016
Se alla artiklar om: 


..

Att göra sin första film är svårt, och det är en process som tittaren sällan får en inblick i. Jag har därför bestämt mig för att börja dokumentera mina egna problem som filmskapare. Like A Vlog är en serie där du får följa med på vår resa med en långfilm, The Pearl Of Africa. En dokumentär om hat, kärlek och livet som transperson i Uganda. Att göra denna film har länge verkat omöjligt, vloggen kommer därför handla om vår kamp att göra klart filmen.


 

Läs mer

Svårigheter med att vara filmare - vlog

creative north 08:51 28 Jan 2016
Se alla artiklar om: 


Att göra sin första film är svårt, otroligt svårt! Och det är en process som tittaren sällan får en inblick i. Jag har därför bestämt mig för att börja dokumentera mina egna problem som filmskapare. 
 
För ungefär tre år sedan började jag jobba med min debutfilm The Pearl Of Africa. En dokumentär om hat, kärlek och att vara transkvinna i Uganda. Att göra denna film har länge verkat omöjligt, och jag har därför bestämt mig för att göra en vlog som kommer handla om vår kamp att göra klart filmen.
 
I det första avsnittet pratar jag om kreativitet. Och vad det innehär att vara en oberoende filmskapare.

.
Läs mer

För ett öppnare Sverige måste alla ta sitt ansvar

creative north 16:20 30 Nov 2015
Se alla artiklar om: 


 .

Jag kan innerligt säga att jag är väldigt orolig över Sveriges framtid. På sättet vi skjuter ifrån oss ansvar för många saker. Vare sig det handlar om att hjälpa nyanlända att integreras i samhället, eller att motverka den rasism som växer fram. Vi har ofta en vilja av att hjälpa till. Ändå gör vi ingenting. Varför är det så?

De flesta stödjer mänskliga rättigheter när de får frågan, men är sällan villiga att offra sin egen tid eller ekonomi för att stå upp för den. Man tittar gärna på misären och förbannar sig över den. Men där slutar det ofta. I något slags behov att känna med offren, men ändå passivt titta på och gå vidare med sina liv. 

Jag tycker de integrationsproblem vi ser idag handlar mer om att vi i Sverige behöver bli bättre på att acceptera människor med andra kulturer, religioner eller utseende. Det är det största hindret för en bättre integration. Det handlar inte om pengar, det handlar om att du och jag tar ansvar för att inte stänga ute människor för att de avviker från normen i samhället. Det räcker liksom inte att skänka pengar någon gång om året, om man stödjer mänskliga rättigheter är det något man bör arbeta för varje dag.  I det jobb man väljer, i de möten man sätter sig i osv.

Den integrationsutmaning som vi nu står inför är inget politiker kan lösa själva. Det är helt enkelt samhället i stort som måste göra det. Där vi behöver skapa ett öppnare samhälle för att underlätta för människor att komma in i samhället. Jag tycker vi borde kunna hjälpas åt att förändra detta.

Efter att ha fått förfrågan om att göra en kampanj för att förenkla möten mellan nyanlända svenskar har vi under hösten rest genom Sverige för att försöka fånga det som händer i vårt kära land. En satsning av Öppna Dörren som genom vardagliga möten vill skapa en plattform människor lättare kan komma in i samhället. Framförallt genom yrkeslivet. Deras mål är att matcha ihop 10 000 personer under nästa år att träffas genom att exempelvis äta middag eller ta en fika.

baker_2.jpg

Under vår 170 mils långa resa mellan Malmö och Jokkmokk brann det inte mindre än 6 tilltänkta flyktingboenden. Trots den terrorvåg som nu sveper över Sverige väljer många att fokusera på det mikroskopiska hotet från Isis istället för det riktiga hotet som redan knackar på dörren. Jag är mest rädd för att Sverige med sin enorma naivitet inte kommer öppna ögonen, titta upp och verkligen tänka på vad just “jag” kan göra för att bidra till att förbättra vårt samhälle. Innan det är för sent.

Att man som stolt svensk kan anse att detta är rätt är så oändligt pinsamt och jag skäms över att vara svensk. Den här rasismen är dock inget nytt för mig. Den har jag upplevt sedan jag växte upp på nittiotalet och även om den under de senaste åren tagit fart och diskuterats öppet har den alltid funnits där. Jag har kallat det för smygrasism men egentligen är det bara rädda personer som alltför ofta är lättpåverkade genom att deras omgivning bekräftar deras rädslor gång på gång. 

Ett bra sätt att inte acceptera den här utvecklingen är att ta sitt vardagliga ansvar och inte bara protestera eller skänka pengar. Öppna dören är ett utmärkt exempel på hur vi kan göra Sverige lite bättre tillsammans...

Läs mer

Exklusiv föhandsvisning av Kim The Movie

creative north 08:20 31 Jul 2015
Se alla artiklar om: 


Godmorgon! Vi visar ju The Pearl Of Africa på Stockholm Pride idag, men jag kom just på att vi även har en annan film med i programmet. Ikväll kl 21.30 har nämligen Stockholm Pride en exklusiv förhandsvisning av Kim The Movie. En annan långfilm som vi plåtat. Så om du känner för en slapp å go filmfredag är du varmt välkommen förbi Pride House!

Kim är ett rått och hudlöst karaktärsdrama om tejp, BDSM och samtycke. I filmen får vi följa Kim då hon under två sommarmånader kämpar med att göra klar sin debututställning – ett konstverk gjort av tre mil tejp. Samtidigt inleder hon en BDSM­relation som switch, och utforskar en icke­normativ sexualitet både som dominant och undergiven. Filmens officiella premiär är den 18 september.

 .

Läs mer

En hbtq-dokumentär du måste se på Stockholm Pride

creative north 08:46 30 Jul 2015
Se alla artiklar om: 


Vad kan vara bättre än att se en dokumentär under Stockholm Pride? Nu på Fredag visar vi nämligen 30 minuter av The Pearl Of Africa.

The Pearl Of Africa är en gripande berättelse om hat, kärlek och livet som transperson i ett av världens mest tranfobiska länder. Under 2 år har den svenska regissören Jonny Von Wallström följt Cleopatra Kambugus liv och vardag i Uganda. En plats där hbtq personer dagligen mördas, torteras och misshandlas på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Projektet har blivit hyllat världen över för sin unika skildring av en transkvinnas vardag i Uganda. Det är en personlig berättelse som kan väcka liv till en debatt och öka kännedomen om problemen i stora delar av världen.

Transfrågan har aldrig varit större, varken i Sverige eller i världen. Vi är därför extra glada över att få sällskap av Nöjesguidens chefsredaktör Jenny Nordlander. Tillsammans kommer vi prata om situationen i Uganda, kulturella skillnader och hur transpersoner porträtteras i svensk media.

Det är helt galet att vi fortfarande har så svårt att acceptera olikheter hos människor. För mig som svensk tycker jag det är viktigt att göra en berättelse som mänskliggör en svart transperson för att ändra den nuvarande medie och samhällsbilden i Sverige och världen. Där det ofta pratas om  kön från ett kvinnligt / manligt perspektiv. Eller svarta och vita är si eller så. Jag hoppas kunna visa på att det finns mer att identifiera sig med än kön eller ras. Något som tyvärr många verkar glömma bort i sin hets att få säga sitt. Så ta dig tid och kom förbi nu på fredag!

Visningen börjar kl 15.00 och kommer äga rum på Klarabiogragen, Kulturhuset. Vi säljer inga egna biljetter, utan du kommer istället behöva ha en biljett till Pride house. Dessa biljetter till finns att köpa i dörren (i mån om plats) men även på http://stockholmpride.org. Du är varmt välkommen! Gå gärna in och tacka ja till eventet så vet vi ungefär hur många som kommer. https://www.facebook.com/events/1458456517788681/
 

.
 
Läs mer

Creative North

André Wallström & Jonny Wallström är två bröder som driver ett litet filmproduktionsbolag på den Svenska landsbygden. I Creative North videobloggar de om musik, drömmar och våld. Vi får följa med dem i deras vardag där de utforskar den Skandinaviska ungdomskulturen. 

Dokumentärer:
Creative North - Youtube
The Pearl Of Africa - Nöjesguiden TV

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla