Och priset för skevast kvinnoporträtt i en svensk lookbook går till...

Brita Zackari 11:45 22 Apr 2013

Jag gillar nästan alla Our Legacys kläder. Särskilt deras linneskjortor och collegetröjor i siden/bomull-blandning och även fast dom inte uttalat gör kläder till kvinnor så ser jag mig som en storkonsument av deras grejer. Och jag är definitivt inte ensam i min bekantskapskrets att göra det. En gång agerade jag mellanhand mellan dom och en person som ville ha en tröja som var svår att få tag i. Det var skitsnällt att det gick att ordna, jättesnabbt gick det också. Två tummar upp åt dom för det.

Men pga ovan nämnda pepp, och visst sunt förnuft såklart, blev jag helt lam av uppgivenhet när jag stod i nån butik och råkade bläddra lite i deras lookbook för S/S 13, Smile. Bilderna, som är tagna av Todd Jordan, visar mestadels snubbar som hänger runt på stan, och på studentutspring, och hemma, lurkar runt. Ganska fint, kul koncept antar jag. Men sen är det också några tjejer med. Dom gör bl a det här:

Det här är ett urval, ni kan kolla samtliga bilder här om ni vill.

(obs här är jag ev fördomsfull som sätter ihop den högra bilden här med föreg sängbild men man ser inte tydligt att det är samma tjej, eller ens en tjej, det KAN vara en kille)

Eftersom jag är människa med ögon och öron får jag såklart min beskärda del av skeva tjejroller överallt annars, och det är tyvärr så att en knappt orkar haja till varje gång, men det var faktiskt nyheter för mig att till och med Our Legacy-mannen vill ha mig sådär. På mage, utan uttryck. Och det är så fruktansvärt märkligt att detta genomtråkiga sätt att porträttera kvinnor klarar sig ända till tryck, att alla inblandade som valt bilder, beskurit, gjort original, tänkt att det här är fräscht, det här är den exakta känslan dom vill ska representera märket, det är bilder värdiga en lookbook. Som dom dessutom tar 300 spänn för. Toplesstjejen ser i och för sig rätt nöjd och cool ut (hon har ju även fått en ansikte, till skillnad från de andra kropparna) men varför varför varför ska hon va topless bredvid en fullt påklädd snubbe? Varför ens ha med kvinnor i detta om det inte går att ge dom vettigare roller? 

Jag säger inte att alla måste vara förebilder hela tiden, men ett relativt ungt klädmärke som riktar sig till en rätt trendy skara människor kan väl åtminstone undvika att ta oss hundra steg bakåt vad gäller kvinnoporträtt?! Ni kan bättre än så, Our Legacy. Ni måste kunna bättre än så. 

 

Fler blogginlägg från Brita Zackari