KTH <3 PARFYM

Brita Zackari 11:17 7 Apr 2012

Så här skrev jag för fem år sedan (!) i en gammal blogg som jag inte pallar länka till, rädd för att mörka hemligheter ska komma till ytan:

Det här med att hitta sin egen doft (alltså artificiell doft inte body odor - då har vi en annan typ av problem) är ungefär lika svårt som att hitta en perfekt genpool för sina framtida barn att simma i, och ända sedan jag gav upp tonårsflyktiga L'eau d'Issey och dess likar med fräscha noter för 10+ år sedan har jag letat efter Den Rätta. Nåt som luktar jag fast ett bättre jag, en som alltid är presentabel (läs: liggbar) och har alla hästar i stallet. På nåt magiskt sätt lyckades jag dock hitta en asbra doft åt en annan människa, som jag vid tillfället inte ens träffat än, vid mitt nyårsbesök i NY. /.../ Ni kan ju haja att det är svårt att välja parfym åt någon annan men M gav mig otroligt bra värdeord, typ "blommigt, jasmin och möjligen lite sött" och "akta så det inte blir Gaultier". 

Och mitt i sniffningarna hittade jag en som fick mitt inre att skrika "väntanu, det här doftar exakt som jag vill dofta". Så jag köpte den till hans fru, hade verkligen inte råd med den åt mig själv. Men med hennes blessing fick jag köpa den sen när jag skrapat ihop dem dallaz, och har haft sedan dess. Vill bara vara tydlig med detta: nej jag är ingen parfymnörd som vallfärdar till små gerillabutiker där man kan blanda sitt eget barndomsminne med avkok från ett sudgummi och marinerat björkris. Det bara råkade bli så att jag fastnade för en asdyr och lite konstig - den doftar bl a jasmin, vanilj och patchouli och har en superful flaska f ö. *formad som en stjärna*

Ja, patchouli är svårt. Läste på wiki att man använde det under Vietnamkriget för att dölja likdoft (husmorstips till er som går runt hemma och undrar vad fan ni ska göra åt den stanken). Men i den här parfymen ger den liksom precis rätt oooomph, lite stake mitt i det blommiga. Men nu, the horror, har jag börjat få ont i huvet av den?

Därför var det med rätt överpeppade steg jag skuttade iväg till KTH dit jag och ett jäkla fint gäng bloggare blivit inbjudna för att med hjälp av div experter få blanda vår egna parfym. Så här såg det t ex ut:

Missa inte Fornis röst. Den är den underbaraste rösten jag vet. Skulle betala bra pengar för en tjänst där hon ringer upp mig lite då och då och bara snackar, eller typ läser vädret.

Upplägget var så här: vi fick sniffa på en massa MASSA olika essenser (indelade i topp- hjärt och basnoter). Är nog lite känslig i nosen för jag fick så sjukt ont i huvet av alla dofter, var tvungen att pausa hela tiden. Under sniffningen gav vi dofterna poäng, och sedan samlade man ihop alla sina topp-poängare och, med viss vägledning från doftexperten Anna, så fick man fram ett recept på sin parfym, vilken man sedan blandade i en flaska som arrangörerna så gulligt fixat ens namn på. 

Som Parisa tagit upp blev man (läs: jag och Parisa) sitt högstadiejag i detta sammanhang eftersom man inte fick prata medan man satt och sniffade. Lärarna hade absolut hatat oss, men vi hade skrattat oss genom hela grundskolan ifall vi gått i samma klass. Min reaktion när jag hittade den här essensen med det avskavda namnet fick doftexperten att gå fram till mig och hålla mig hårt tills jag lugnat ner mig. 

Min doft då? Ja, den luktar tall, ratrani (som är en blomma som bara blommar på natten, rätt fett) lite citronmynta, chypre, anis (ja jag sa anis) etc, med copaibalsam som själva boss-noten. Den är rätt special och det finns bara en enda.

VOILA!

Fler blogginlägg från Brita Zackari