_AMERIKANSKA PANNKAKOR LIKE A BOSS

Brita Zackari 11:17 2 Sep 2012

Ni fattar att förra inlägget var svaret på er fråga "vafan ska det här bli en träningsblogg nu eller?". Det ska det inte.

I dag tycker jag f ö att ni ska laga amerikanska pannkakor till er själva. Jag gjorde det igår åt min man som var bakis. <-- 1 853 000 fru-poäng in på kontot, ka-tching!

4 ägg

5 dl fil (EJ lättfil era galningar, gärna Kefir *bra för tarmen*)

1 msk neutral olja (raps eller solros)

En skvätt socker (kanske 2 msk)

Salt. Mer än man tror men inte så att det blir föör salt, kanske 0,5 tsk?

^blanda allt det här innan ni häller i mjölet

ca 6 dl vetemjöl (men det här kan man inte veta säkert, mer info om mjöl längre ner)

0,75 tsk bikarbonat (en liten påse som finns bland kryddorna i affärn)

1,5 tsk bakpulver

Blanda bikarbonat och bakpulver med några deciliter av mjölet. När du sen blandar i mjölet i dom blöta ingredienserna brukar jag själv först röra ner det försiktigt så det inte blir några klumpar, men eftersom jag har extremt dåligt tålamod så är nog inte mitt "försiktigt" lika med medelsvenssons "försiktigt", bara så ni tänker på det. Sen är det viktigt att man vispar hårt. Och när jag säger "vispar hårt" så menar jag slå smeten mot kanten (den du har mot dig) av skålen i en rörelse som jag faktiskt inte kan beskriva på annat sätt än som om du (ursäkta språket mamma och pappa) runkade en jättestor fantasiballe med så luftiga rörelser som möjligt. Med en ballongvisp som enda kontaktyta. Ni kommer fatta när ni står där. Vad gäller mjöl-mängd: Smeten ska vara tjock, och man kan börja med 5 dl och sedan fylla på tills den är bra. Det bästa sättet att veta att den är tillräckligt tjock tycker jag är att dra upp runk-vispen och hålla den ovanför bunken och låta lite visp-smet droppa ner i bunke-smet och då ska dom inte blandas direkt, utan visp-smeten ska lägga sig på ytan en stund. 

Stekning sker på medelvärme och lite längre än vanliga pannkakor. En perfekt smetmängd per pannkaka är 1dl, och nu snålar du inte med steksmöret gumman/gubben. När den ligger och svettas där kan man lägga i lite fyllning - blåbär, skivad banan, nötter eller whatever floats your pannkaks-boat. När den rest sig lite och har fin färg på undersidan är det dags att vända.

Det kommer glida iväg lite smet från toppen när man vänder men lev med det. 

Den avglidna smeten (det som ser ut som en bläckfiskarm här till vä i bild) får man äta medan man steker. 

Ja sen så står du ba där och steker i en evighet medan tänker att fan vad tråkigt att jag bara har en stekpanna (jag har två, inte för att skryta men) men det är mindfulness detta du gör nu och om du blir jätterastlös kan du kanske lyssna på det här This American Life-avsnittet som handlar om två kvinnor som följde med hem familjer från BB.

Sen när det är klart så äter du dom med en massa lönnsirap. Jag tycker att det är extra gott med en massa kanel på en bananpannkaka, eller rivet äpple med lite citron på, och kanel. Även om du vid det här laget slutat va hungrig eftersom du åt alla dom där små smetsträngarna som hamna vid sidan av pannkakan när du stekte.

Fler blogginlägg från Brita Zackari