Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

Amat Levin 15:34 8 Oct 2012Haha, har ni hängt med i ”svarting”-fiaskot? Det hela är egentligen rätt roligt i sättet ett par äldre herrar visar noll förståelse för varför folk har blivit upprörda. Låt oss ta det från början.

Kommentatorn Mats Strandberg hade släppt in sin vän, sportjournalisten och programledaren Bo Hansson, i radiohytten när han jobbade på AIK-Gefle-matchen. Under sändning kunde man, i bakgrunden, sedan höra Hansson prata om AIK:s svarta spelare som svartingar. Exempelvis ”Inte en svarting till” när Kwame Karikari byttes in och ”Mot Dnipro hade de ett b-lag med fyra svartingar som man knappt visste vad de hette” vid ett tillfälle under första halvlek. Lyssnare rasade, ringde in och skandalen var ett faktum. Så här gick det när Expressen konfronterade Hansson.

Han menade alltså inget illa, något han upprepade när Aftonbladet träffade honom: ”För mig är svarting inget nedsättande”. Hansson fick medhåll av kollegan och tv-profilen Göran Zachrisson som menade att de ”inte är rasistiska, men det finns inte en svensk som inte vid något tillfälle, till sig själv, sagt både det ena, andra, tredje, fjärde och femte.”. När han ändå var igång la han till: ”Snart vågar jag inte säga kvinna förrän någon antifeminist säger något, det är fullständigt idiotiskt som det har blivit.”.

Det här har naturligtvis redan både drivits om (bland annat här) och förminskats som problem och många har i vanlig ordning svårt att förstå vad som är så kränkande.

  • De missar som vanligt att det är mottagaren och inte den som säger något som bestämmer vad som är kränkande (kul annars när jag kallar dig för smällfet och ointelligent och blir förvånad när du blir arg eftersom orden inte är nedsättande för MIG).
  • De missar i vanlig ordning att det inte nödvändigtvis är själva ordet i sig som nedsätter, utan att det är att bli hopbuntad med andra, helt fristående individer, enbart på grund av din hudfärg som är det kränkande.
  • De frågar sig som vanligt vad i helvete man ska kalla svarta spelare om man inte får säga ”svartingar”.


Tips: man kan kalla dem för deras namn. Om inte annat för att det annars blir jävligt förvirrande för lyssnaren/tittaren. Eller så kan man vara konsekvent och börja kalla alla spelare för deras färger. Typ ”vitingen passar till den andra vitingen, som gör ett inlägg som nickas fram av gulingen till svartingen som GÖR MÅL!!!”. Det hela är egentligen ganska okomplicerat.

Fler blogginlägg från Amat Levin