In med det nya

Olle Enqvist 15:20 1 Mar 2013

Klubbmiljön i Malmö har stelnat. De flesta jag pratar med säger att det är samma som alltid. Samma människor, samma musik, samma känsla.

Vi kan försvara det med att säga att det är vintern som gör det, att allt kommer att bli bättre när solen och värmen kommer igen. Och det kommer det att bli, onekligen. Det blir det alltid. Men det är ingen ursäkt för att inte ha en levande och bra klubbmiljö nu. Kanske får vi jobba lite för det, anstränga oss. Vi är bortskämda i Malmö. Oftast finns det eldsjälar som sätter upp stora fester och som samlar ihop oss och ser till att vi har otroligt bra kvällar. Men nu ligger ansvaret mer på oss.
En gång fick jag en kanelbulle på Systerklubben. Ett praktexempel på hur man kan höja upplevelsen på en klubbkväll. Ni kanske tycker att en kanelbulle är ett trivialt bakverk, och det är såklart inte bullen i sig jag syftar på, utan att själv se till att addera något till kvällen. Systerklubben har bjudit på en hel rad av dessa inslag. Nagellacksworkshop, gnuggistatueringar och så vidare. Jag har käkat otaliga bananer på Haidl & Lindstrøms kvällar och bevittnat Danceoke på Doc Lounge. Alla de här grejerna har gjort att jag minns kvällarna. Inte bara som ett datum och var jag var och med vilka, utan att jag minns något utmärkande som existensberättigar dem i mitt minne.
Förutom rekvisita, mat och aktiviteter ska vi tänka på att röra oss. Då menar jag inte att dansa (vilket man dock alltid bör göra) utan att byta lokal då och då. Nicklas Ennabs nya fredagskoncept på Deep där han har fått fria händer med deras fredagskvällar är en frisk fläkt och en bra utgrening av Malmös annars så upptrampade klubbstigar. Fem nya klubbar har körts igång i och med detta projekt, bland andra Stance, som är Wilsson Sotos och Sigge Falks grime/house/technobarn. Klubbarna har dessutom öppet till 5 på morgonen vilket är pinsamt sällsynt bland de vettiga ställena i Malmö.
Vissa klubbar har såklart en stark koppling till ett ställe, men kom ihåg att vi som besökare har ett val varje gång vi lämnar lägenheten för att gå på lokal. Antingen går man på något man är van vid och vet kommer möta ens förväntningar, ELLER så går man någon helt annanstans. Se det som ett äventyr. Det är inte nödvändigt att hålla på att hylla sommaren till skyarna och skylla på vintern när man har tråkigt. Vi har allt vi behöver precis här. Människor och dansgolv. Och kanelbullar. ■
Bäst just nu

1. Stance
Klubb Deep, Amiralsgatan 20 i Malmö, den 8 mars
Det här är Wilsson Sotos och Sigge Falks skapelse, två av de hetaste namnen på Malmös klubbscen just nu. De bjussar på grimey brittisk techno, house och r’n’b. En tydlig kärlek till Londons undergroundscen och bred erfarenhet av att spela på diverse klubbar gör dessa kvällar till perfekta inslag i Deeps nya fredagssatsning.

2. Klubb Kristallen
klubbkristallen.blogspot.com
Med en stark sextiotalsestetik söker Klubb Kristallen utforska alternativa idéer inom konst, musik, teater med mera, och lyckas förbannat bra. En unik upplevelse i alla uttrycksformer och med tusentals nya intryck varje gång. Senast hade de stor slutsåld fest på Moderna Museet med bland andra Freddie Wadling på scen.

3. Systerkollektivet
Babel, Spångatan 38 i Malmö, den 22 mars
Efter ett explosivt 2012 drar Nicole Briggs (från Systerklubben) med ett bra gäng igång Systerkollektivet. En kreativ arrangörs- och dj-grupp som kommer att börja presentera fester till våren. Första kvällen är redan bokad och då har vi blivit lovade trevliga internationella bokningar som arrangörerna själva är extremt exalterade över.

4. WOOHAH!
Babel, Spångatan 38 i Malmö, den 2 mars
De drog fullt hus både på säsongsavslutningen och säsongspremiären och var dessutom som enda Malmörepresentant nominerade till priset för Årets Klubb i Kingsize Magazine. Andreas Romanos (DJ Rome) tungviktare till hiphopklubb har nu bokat Som Fan som kommer att ha releasefest för sin nya EP Som in i helvete.

5. Boulebar
Drottningtorget i Malmö
Konceptet har boomat i den kungliga huvudstaden. Nu är det dags för oss i Malmö att också få en boulebar. Baren kommer att ta över de gamla 1800-talsstallarna på Drottningtorget och ha sammanlagt 24 boulebanor. Huruvida möllanhipstern kommer palla att ta sig upp till ”Malmö City” för att ta en bärs och spela boule är frågan. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!