Astrid vann inte i år heller

skrivbent 13:55 8 Oct 2015

Årets vinnare av Nobels litteraturpris har korats och – surprise, surprise! – det blev en person ingen någonsin hört talas om i år igen.

Det blev en Svetlana Aleksijevitj. Hört talas om henne? Haha, jag skojar naturligtvis bara. Inget har gjort det. Ingen normal människa i alla fall. Alla vi som sällar oss till gruppen Verklighetens folk har sedan länge anat ett mönster: varje år när vinnaren av Nobels litteraturpris avslöjas så är det aldrig Astrid Lindgren som vinner. Du läste rätt. Astrid Lindgren har aldrig vunnit Nobels litteraturpris. Det här börjar bli ett demokratiskt problem. Varför vill Nobeljuryn tysta Astrid Lindgren? Varför gäller inte yttrandefriheten för vår kära Astrid? 

Sanningen är tämligen enkel. Nobeljuryn hör till kultureliten och är således en samling rödvinspimplande kommunister. Och sådana gillar inte Astrid eftersom Astrid klagade på de höga skatterna på 70-talet. Svårare än så är det inte. Därför förvägrar dessa herrar henne priset, trots att det vid det här laget inte går att likna vid något annat än regelrätt censur.

Men men. Man ska inte vara en dålig förlorare. Grattis till ryssen (kommunist får man förmoda) som vann. Det är omöjligt att stava ditt namn rätt och ingen vanlig person har någonsin läst dig och du har garanterat aldrig skrivit något i klass med Karlsson på taket. Men stort grattis ändå!

Läs mer

Är montergate en sport?

skrivbent 17:23 29 Sep 2015

En sak skaver med dagens stora kulturbeef. Jag har ingen som helst aning om vem den riktas till. Vem som förväntas vilja följa den. Jag känner mig som en förälder som uttråkat måste lyssna på två syskon som grälar om vem som har rätt till den sista Piggelinglassen i frysen. Lös det själva, blanda inte in mig, tänker jag när jag läser om saker som faaaktiskt utlovats på en kräftskiva. (Förresten, en parentes. Är det verkligen lämpligt att lova grejer på en kräftskiva? Eller lyssna på någon som lovar saker på en kräftskiva? Det är liksom en högtid som firas genom att man låtsas att fyrtioprocentig sprit med aniskryddning är en perfekt måltidsdryck. Till den extremt omättande maträtten dillkokta havsgråsuggor dessutom.)

Efter att ha tänkt på det här en stund kommer jag fram till att det här ju är kultursidesvärldens motsvarighet till antikens gladiatorspel! Enda skillnaden är att det är pennor och inte svärd som det viftas runt med. Man väljer vem av kämparna man tycker tycker ser hotfullast ut och sedan hejar man på den. Efter den senaste tidens skriverier om fotbollsupplopp känns det uppfriskande med en sport som inte får folk att vilja välta bilar och slänga in brinnande bengaler i folkmassor, så jag bestämmer mig för bli kulturbråkssupporter. Det må vara en blodig och barbarisk sport, men den har åtminstone fans man slipper vara livrädd för. Det måste stödjas. Dessutom är det inte lika många regler att hålla reda på.

Men vem ska jag heja på?

När det kommer till fotboll brukar man ju lokalpatriotiskt stödja det lag som har sin klubbstuga närmast ens egna boende. Tyvärr visar det sig att varken Suhonen eller Linderborg bor i Göteborg, så jag står handfallen i mitt val. Jag bestämmer mig för att köra på den enklaste lösningen: att heja på samma person som de flesta av mina vänner hejar på. Men efter att ha hört runt ett tag visar det sig att ingen av kombatanterna har några supportrar. Alls. Åtminstone inte i den här beefen. Alla bitar faller på plats. Det här är inte en sport. En sådan kräver nämligen fans och supportrar. Suhonen och Linderborg är inte gladiatorer. De är moderna cirkusclowner som alla skrattar åt. Montergate är tröttsam nycirkus! Fy fan. Count me out. 

Var köper man bengaler nånstans?

Läs mer

Lillgamla gossbarn är det nya svart

skrivbent 14:23 17 Sep 2015

Minns du det där gamla Youtubeklippet med den extremt lillgamla trettonåringen som har ett gravt Carl Jan Granqvist-komplex och som älskar spårvagnar? Det gör tydligen Nyheter24 också. De har nämligen lyckats vaska fram en precis lika lillgammal tolvåring, fast med ett gravt Ulf Brunnberg-komplex!

Konceptet är kanske inte riktigt lika älskvärt som originalet, men jag gillar ändå hur de har tänkt. Jag känner spontant att Nyheter24 kan vara något jävligt häftigt på spåret här. För visst kommer man att tänka på de där amerikanska barnskönhetstävlingarna där små flickor hårdsminkas, kläs i Miss America-baddräkter och tvingas framföra typ nationalsången på klarinett när man ser det här? Det är barn som på ett oerhört ansträngt och obekvämt sätt lajvar vuxna, liksom.

Det här kan ju bli pojkvarianten!

Tänk att sitta i en gammal kommunal gymnastiksal som luktar svett och tigerbalsam och titta på pojkar med parodiskt sneda sidbenor och små Dressman-kavajer som står på scen och framför socialkonservativa tal som hade fått Göteborgs-Postens samlade ledarredaktion att bli gråhårig. Deras coachande pappor sitter naturligtvis i publiken och väser nervöst för sig själva. ”Glöm för i helvete inte Arpi-citatet nu!” Det skulle kunna bli hur stort som helst. Visst, PK-media hade givetvis gjort allt för att svartmåla och stoppa konceptet, men vem bryr sig? Bara gratis PR ju!

Är du ägare av ett gossbarn så kan du väl åtminstone testa att låta det memorera samt framföra brottsstycken ur Ulf Brunnbergs legendariska sommarprat från 2011 och se hur det känns? Du kanske en gång närde en dröm om att skriva muggiga debattartiklar om jämlikhet mellan könen eller rätten att få ta sig en sup till sjöss, men var tvungen att lägga den på hyllan? Här har du ju ett gyllene tillfälle att få leva ut den drömmen genom ditt gossbarn. Ta den!

Läs mer

Facebook får äntligen en tumme ner

skrivbent 11:05 16 Sep 2015

Sedan Facebook introducerade sin gilla-knapp – den förhatliga lilla upptummen – för drygt sex år sedan har vi som även ogillar saker väntat på att få göra våra röster hörda. Det har under dessa sex år varit ett enormt demokratiproblem att bara smilfinkar och peppiga livscoacher kunnat uttrycka hur de känner inför saker med ett enda knapptryck, men nu är saker äntligen på väg att hända. Mark Zuckerberg, vd på Facebook, säger att en ogilla-knapp snart är på väg. Tumme upp för tumme ner!

Låt oss bara hoppas att det inte tar sex år till för dem att inse att en tredje och sista knapp behövs. Nämligen en som uttrycker ambivalens. Låt oss kalla det en mja-knapp. Med en sådan har vi nämligen täckt in människans hela breda och nyansrika känsloregister (ja, nej och mja), varför det blir totalt överflödigt att uttrycka sig med ord – denna förlegade kommunikationsmetod som bara slukar tid och energi.

Läs mer

Ny gruppaktivitet på indiedomshemmet

skrivbent 12:43 10 Sep 2015

Ni vet den där tröttsamma hipsterklyschan ”jag lyssnade på x innan de blev kända”? Senast någon på allvar yttrade den frasen var någon gång strax innan millenieskiftet – före det blev mainstream och standardpraktik hos till och med verklighetens folk att hämta hem den nyaste musiken från internet på två sekunder. Nu har Spotify alltså introducerat en funktion för alla som fortfarande har det hävdelsebehovet hårt inpräntat i reptilhjärnan (till exempel, tänker jag, alla musikjournalister födda innan 1985).

Det handlar alltså om Found Them First, ett verktyg som visar vilka av alla artister du någon gång diggat (på Spotify) som du var först med att upptäcka (på Spotify). Tanken är sedan att du ska posta resultatet på sociala medier, så att så många som möjligt ska ha en möjlighet att inte bry sig.

Man blir ju så himla nostalgisk! 

För er som är för unga för att minnas så var hela först-med-att-upptäcka-en-artist-grejen 90-talets hetaste hittepåvaluta. Lite som Bitcoins, fast ännu mer hittepå och för coola människor. Att gå på en lägenhetsfest i, säg, Majorna eller Vasastan på den tiden innebar en omöjlighet att inte stöta på en snubbe som mycket självgod ”frågade” om man hade hört artist x. När man givit honom det nekande svaret han så uppenbart fiskade efter drog han triumferande upp en CD-R ur sin LP-formatsanpassade axelremsväska och kvittrade glatt: ”Av en slump har jag faktiskt med mig några låtar av dem – vill du höra?” Jävlar vad de killarna [önskade att de] fick ligga!

Stort grattis till er, alla gamla elitistsilverrävar! Nu kan ni ta upp er gamla hobby igen. Nej, den kommer naturligtvis inte ge er någon credd – ingen bryr sig längre om er muggiga indierock eller ryggsäcksrap – men det är ju en kul grej. Det är monopolpengar för Jacques Costeau-mössor. Found Them First är för oss ur indiegenerationen vad folkmusikdanskvällarna är för de gamla på ålderdomshemmet. Ett sätt att minnas sina glansdagar på och för en liten, liten stund låtsas att man är där igen.

Läs mer

Skrivbent

Linus Larsson är 35 år och en av alla de där miljontals "roliga killarna" som man måste vada igenom på internet för att hitta fram till någonting vettigt.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla