Kali Uchis - De bästa som hänt mig i år

Julia Pugsi 23:26 27 Mar 2014

tumblr_mztqp7usdu1qlwyb9o1_500.jpg

Ja alltså de bästa som hänt förutom Linda Pira remixen såklart. 

Kali Uchis är min nya besatthet och alla borde lyssna. Stans bästa klubbdansare och dj Ylva Lindh tipsade mig härom veckan om denna genialiska brud. Kommer från Venezuela men bor i L.A och gör soft musik på både spanska och engelska. Hon har gjort en fin remix av 2 chainz Birthday song t.ex. och så har en kanske hört hennes låt med Snoop lion (Dogg?) men hon har ett helt eget mixtape som är fantastiskt. Hennes videos är också som små drömvärldar av tumblrtjejer. L.A, snyggingar och fashion. Sitter och myser varje gång jag ser dem och önskar jag bodde i en varm stad där man inte behövde tulla så fort en ska köpa snygga kläder. *sigh*Nu ska jag hålla tummarna för att någon hipsterfestival vill boka henne (läs WOW).  Hennes mixtape har redan legat ute ett år så nu får de ju skynda sig om de ska ligga väl hos core-publiken...screen-shot-2014-02-28-at-20.43.09.png

Läs mer

Min arbetskamrats barn är rädd för svarta människor

Julia Pugsi 23:48 20 Feb 2014

segregation-so04-wide-horizontal-41.jpg

Idag när jag satt på mitt jobb här i Göteborg och diskuterade delaktighet började några prata segregation. Dom andra i gruppen började berätta historier. En mamma berättade att hon spelat trummor under flera år och precis påbörjat en trumkurs dit hon tog med sin 4-åriga son. Ledaren på kursen var svart och hennes son blev rädd för honom. Hon förklarade att i Majorna bor det såklart en del icke-vita personer men att hennes son aldrig interagerat med någon. En annan i gruppen berättar om sin väninna vars son på bussen frågat henne om en medpassagerare "Mamma, har han bränt sig?". Diskussionen slutar med att alla i gruppen utom jag konstaterar att det inte har en enda icke-vit person i sin bekantskapskrets. Jag upprepar: 5 vita människor i Göteborg konstaterar att det inte har EN enda icke-vit person i sin bekantskapskrets. Dom håller med om att det är konstigt men förstår inte alls hur det kommer sig. De pratar om det som en tillfällighet och nämner segregation.

Det som slår mig när jag lyssnar på diskussionen är att detta inte alls är konstigt, det är såhär Sverige ser ut idag. Är det konstigt att rasism finns överallt när man kan leva ett helt liv som vit i det här landet utan att någonsin träffa andra än vita? Alla de som räckte upp näven på Grammisgalan, alla som delar SD-kritik på facebook, tar ni någonsin det till handling? Är det rättvist att låta sitt vita barn växa upp i Majorna där hen kan gå i en helvit klass och bli alienerad för personer som inte ser ut som den själv? Om vita människor fortsätter tro att antirasism enbart kan gå ut på att säga att alla människor är lika mycket värda så kommer förändring ske mycket långsamt. Alla som vet ungefär vad som pågår i världen idag vet att det inte verkar fungera. Det räcker inte att säga att en är antirasist. Vita gillar att luta sig mot segregation och skylla på den medan deras egna ansvar sällan nämns. Man talar gärna om problemen kring segregation men ser inte sin egen roll i problemet. Varför gillar vita att bo runt andra vita? Varför är det viktigt och accepterat? Vitas segregation är systematisk och problematisk och är den som måste ändras för verklig förändring.

Utbilda era barn i hur hela världen ser ut och inte bara deras omgivning. Stå upp mot rasistiska kommentarer som hörs i allas vardag. Inse dina privilegier och allt du fått på grund av dem. Utbilda dig och läs på och bli en bra vit allierad. IPOC (intersectional people of color) är en ny blogg som ohämmat och rakt diskuterar dessa frågor och tipsar om artiklar, debatter och föreläsningar på ämnet. I deras första blogginlägg ingår tips på hur man blir en bra vit allierad. Läs det HÄR. Sen finns självklart Rummet som idag firar 1 månad på webben, grattis! Tack för att ni gör världen bättre trots att man ibland känner att man sett nog med skit för en hel livstid. Ni är så viktiga. 

whiteprivilegekitteh.jpg

Läs mer

Alice Babs 1924-2014

Julia Pugsi 22:56 11 Feb 2014

babs-alice-02.jpg

Idag gick musikikonen Alice Babs bort, 90 år gammal. En respektabel ålder men trots det känns det sorgligt när någon man lyssnat på under större delen av sitt liv inte finns längre. På Aftonbladet TV (ok lol jag vet) så intervjuas Thomas Bodström, Alices advokat, om henne. Ok för det första, en IKON dör och Thomas Bodström får kommentera? Var är alla creddiga musikjournalister? Och på frågan om vad en ska göra idag för att hedra hennes minne svarar han att man ska sjunga Swing it magistern. Ja jag vet, det är och var en betydelsefull melodi under hela hennes karriär men vi talar nu om en av Sveriges främsta jazzsångerskor. Så typiskt män och så typiskt världen att degradera en kvinnlig musiker till en hitlåt som det dessutom gjorts narr av och skämtats om till leda.

Alice Babs gav ut musik i Sverige när hon var 16 år gammal med vad som då var några av Sveriges största jazzmusiker. Hon har sjungit och spelat in musik med Duke Ellington då han blev så imponerad av hennes röst när hon besökte USA. Hennes röst hade ett röstomfång på över tre och en halv oktav (det är mycket). Under andra världskriget var Alice jazzskivor och filmer några av de få europeiska verk som spelades in eftersom jazzmusik inte var tillåtet i stora delar av Europa. För många ungdomar som lyckades få tag på hennes skivor eller filmer blev hon en förebild för en helt ny ungdomskultur som uppkom i Europa, som kämpade mot nazismen. Hon var en av de första i Sverige som började spela in och uppträda med swingmusiken vilket resulterade i att hon bland annat blev kallad för mycket nedvärderande ord i en mediahets som pågick under flera år. Hon hade en karriär som pågick under större delen av hennes liv och som omfattade världsturneér och musiksamarbeten med flera av jazzmusikens största.

När jag började lyssna på jazz när jag var typ 15 år så blev jag alltid besviken av bilden andra hade av Alice Babs som någon töntig schlagersångerska utan substans. En bild av en otroligt begåvad musiker som väl enbart skulle kunna tillskrivas en kvinna. Jag hoppas världen i efterhand kan komma ihåg henne för den hon var och allt det hon åstadkom. JAG ÄLSKAR DIG ALICE BABS <3

400x400_duke_ellington_kysser_alice_babs.jpg

Alice Babs och Duke Ellington

Alice Babs 16 år:

Läs mer

Veckan som gick! All the goodies

Julia Pugsi 01:22 13 Jan 2014

Det trillade ändå in lite godsaker i veckan förutom typ snö. Eftersom jag växte upp i Dalarna och fick spendera hela min uppväxt med att åka längdskidor på gympan så hatar jag snö. Därför tycker jag vi pratar om dessa grejer istället! 

1. Busta Rhymes och Azealia Banks gjorde en remix på Beyonces Partition som är sjukt jävla bra. 

2. Grimes släppte denna tweet out of the blue. OK tack för info!!

grimes-tweet_0.jpg

 

3. Beyonce har tydligen medverkat i The Shriver report om kvinnlig fattigdom i USA tillsammans med kända namn som Jada Pinkett Smith och Eva Longoria. Man kan ladda ner rapporten gratis HÄR . Tror inte Beyonce säger något groundbreaking för dig som feminist direkt men en sjukt viktig rapport!

4. Förutom att Nicki Minaj la upp typ 100 Selfies på instagram fick vi även denna video. Ok typ 5 sekunder av sång. Tack för den teasern liksom men jag blir ändå så excited över allt gött som ska komma detta år! 
 

5. Drakes instagramvideos när han sjunger karaoke. Bästa som hänt i år. Kolla här.

 

övrigt dansade vi svenne-salsa på Winona i fredags i vad som blev den varmaste stämningen på Nefertiti ever. Vi dansade hejdå-dans med Cassie som drar till Mexico och jag smidde nya festplaner. Vi började redan nu peppa för 24 Januari då CAKE besöker Winona pga livet är kort och vem fan orkar vänta till sommaren? 


winona24jan.jpg
 

 

Läs mer

Året som gick! Video-edition

Julia Pugsi 16:44 30 Dec 2013

Here we go. 2013 slut för alltid. 2014 gör vi det bigger better och queerare. SES PÅ ANDRA SIDAN! Alltså i övermorgon på facebook. 

Här har jag sammanfattat mitt år i en liten video från diverse mobiler. Året vi tog en strippa till nef, jag fick ta på Brooke Candys bröst, efterfestade mer än vad som var nyttigt, cicci kom till familjen, Cakes da killa, Linkoban, Kendrick på Pustervik, Cake-kvällarna, Tiffany och Bianca Kronlöfs år, Iki fyllde 30, och vi kunde inte sluta dansa på baren. 

 

Vad blir okej att gilla 2014? Tjejer

Vad slutar vi äntligen upp med? Killar kanske slutar ragga på tjejer som sagt nej?

Vad äter du? Och hur? Pizza i sängen. Some things never change

Årets stilikon? Jag själv. SKOJA! Gnucci och Namo

Vad blir årets trendigaste diagnos? Huvudvärk

Vad blir årets skandal? Henrik Schyffert och Johan Rheborgs romans

Vilken valvaka får fira mest i september? Om det blir något annat än den rödgröna är det dags för oss att avskaffa Sverige. 
 
Vad kommer visa sig vara en PR-bluff? Hoppas regeringen :)))
 

Vad tar vi med oss från 2013? Kärrtorp, Kakans bloggRummet, Beyonce, Cuntmafia, 

Vem får för mycket utrymme? Plura

Vad förtränger vi från 2013? Rolf Lassgård

Vem får en egen tv-serie? Amy Poehler!
Läs mer

Julia Pugsi

JULIA PUGSI gillar att arrangera fest, DJa och röra om i normgrytan.

Med en förkärlek för brudar och hiphop har jag spenderat universitetspoäng på både Kanye West och Brooke Candy. Sommaren spenderar jag på min finaste klubb CAKE där vi gillar att blanda hiphop med cupcakes. Annars hustlar jag mig fram i kulturvärlden och spenderar för mycket tid på tumblr och youtube.

I bloggy skriver jag om internet, fest, feminism, roliga rappare och mina senaste projekt! 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!