När medelklassen goes wild

Julia Pugsi 21:53 12 Dec 2013

Jag bor i Linné vilket är lite av en upplevelse för någon som mig som är uppvuxen i arbetarklassen. I mitt kvarter bor ca 30 franska bulldogs med sina unga hipsterpar som jobbar inom media. Jag har såklart inga vetenskapliga belägg för detta men på Göteborgs hemsida ligger denna bild uppe för att beskriva stadsdelen: 

376x251_linne.jpg

Vad är då detta? Ett vitt heteropar som går förbi den spontant uppställda blomsterhandeln? Ja men det summerar Linné perfekt. 
Nu har även dessa vita medelklasshipsters börjat använda sig av för dem nya uttrycksmedel nämligen graffiti. På min gata neråt Haga kan man finna vad jag sett tre stycken verk. Det är inga tags utan mer budskap och uppmaningar! Man kan läsa "Inre harmoni", "5 kramar om dagen.." och "Ta hand om varandra". 

dsc_0483.jpg

Tillåt mig analysera denna konst. HUR vet jag att detta är ett verk av en person ur medelklassen? Stor begynnelsebokstav, gammeldags a och mindfulness. Ja jag kan ju förstås bara spekulera om detta men några saker ger mig en stark vibb av att personen som skrivit detta sällan/aldrig behövt gå utanför sin bekvämlighet och ifrågasatt sina privilegier. Man kan kanske spekulera i att detta är första gången personen använder sig av denna teknik för att sprida sina budskap. Då väljer den att sprida lite kloka ord som den tycker att omvärlden ska tänka på. Ta hand om varandra! Jätteviktig grej. Osar det här lite av viljan att sprida omtanke men som stelnar i budskapet när den använder sig av en kultur vars uppkomst arbetade för att göra sin röst hörd och ta plats i en stad som inte gav utrymme till andra än dem med makt och pengar? Många frågetecken. Om du läser detta jag är väldigt nyfiken på att höra din tanke bakom din konst! Maila mig på juliaivars@gmail.com. Tack på förhand. 

P.s Tack Iki för att jag får bo i din lägga D.s

Fler blogginlägg från Julia Pugsi