Alice Babs 1924-2014

Julia Pugsi 22:56 11 Feb 2014

babs-alice-02.jpg

Idag gick musikikonen Alice Babs bort, 90 år gammal. En respektabel ålder men trots det känns det sorgligt när någon man lyssnat på under större delen av sitt liv inte finns längre. På Aftonbladet TV (ok lol jag vet) så intervjuas Thomas Bodström, Alices advokat, om henne. Ok för det första, en IKON dör och Thomas Bodström får kommentera? Var är alla creddiga musikjournalister? Och på frågan om vad en ska göra idag för att hedra hennes minne svarar han att man ska sjunga Swing it magistern. Ja jag vet, det är och var en betydelsefull melodi under hela hennes karriär men vi talar nu om en av Sveriges främsta jazzsångerskor. Så typiskt män och så typiskt världen att degradera en kvinnlig musiker till en hitlåt som det dessutom gjorts narr av och skämtats om till leda.

Alice Babs gav ut musik i Sverige när hon var 16 år gammal med vad som då var några av Sveriges största jazzmusiker. Hon har sjungit och spelat in musik med Duke Ellington då han blev så imponerad av hennes röst när hon besökte USA. Hennes röst hade ett röstomfång på över tre och en halv oktav (det är mycket). Under andra världskriget var Alice jazzskivor och filmer några av de få europeiska verk som spelades in eftersom jazzmusik inte var tillåtet i stora delar av Europa. För många ungdomar som lyckades få tag på hennes skivor eller filmer blev hon en förebild för en helt ny ungdomskultur som uppkom i Europa, som kämpade mot nazismen. Hon var en av de första i Sverige som började spela in och uppträda med swingmusiken vilket resulterade i att hon bland annat blev kallad för mycket nedvärderande ord i en mediahets som pågick under flera år. Hon hade en karriär som pågick under större delen av hennes liv och som omfattade världsturneér och musiksamarbeten med flera av jazzmusikens största.

När jag började lyssna på jazz när jag var typ 15 år så blev jag alltid besviken av bilden andra hade av Alice Babs som någon töntig schlagersångerska utan substans. En bild av en otroligt begåvad musiker som väl enbart skulle kunna tillskrivas en kvinna. Jag hoppas världen i efterhand kan komma ihåg henne för den hon var och allt det hon åstadkom. JAG ÄLSKAR DIG ALICE BABS <3

400x400_duke_ellington_kysser_alice_babs.jpg

Alice Babs och Duke Ellington

Alice Babs 16 år:

Fler blogginlägg från Julia Pugsi