Laddar innehåll

Hur mår du

“Vem är jag när jag inte är sjuk?”

av Linette Stridh

Jag heter Linette och har fått diagnosen bipolär sjukdom.

De bara häver ur sig det. "Livslång sjukdom." På www.1177.se står att läsa: "Det kan också vara svårt att acceptera att man har fått en livslång sjukdom". Det kan vara svårt att acceptera. Jag tänker att det är en självklarhet att det är svårt att acceptera att det som innebär att vara "jag", i andras ögon innebär att vara sjuk. Ska jag känna lättnad över att äntligen få veta att jag objektivt sett är sjuk? Att den här sjukdomen, enligt vissa läkare, är något jag måste leva med tills jag slutar andas?

Som sjuk undrar jag då förstås om ni menar att jag under alla mina perioder som överaktiv och glad, egentligen inte har varit glad? Och alla perioder som depressiv och suicid, egentligen har berott på min diagnos? Vem bestämmer att jag är sjuk? Och vem är jag då, när jag inte är sjuk?

Det pratas om "symtomfria perioder". Sjukdomen finns alltså alltid latent inom mig men vissa perioder i mitt liv kommer att vara symtomfria. Som att jag skulle vara kapabel till att ha någon aning om när jag befinner mig i dessa symtomfria perioder eller inte.

Hur mår du?

Dela gärna med dig av din berättelse.

Maila till hurmardu@ng.se och skriv av dig din berättelse. Ett urval av texter publiceras här på hemsidan. Uppge om du vill vara vara anonym.

Dela denna artikel!

Nöjesguiden är partipolitiskt obunden, men du kan alltid lita på att vi brinner för jämställdhet. Vi är annonsfinansierade men det redaktionella innehållet är just det – 100% redaktionellt. Vi tror på den goda smaken och vår publicistiska tanke lyder som följer: Vi vill guida dig till det bästa nöjet.