Inför Sverige-Iran, hur påverkar man bäst?

Fotlol 13:04 31 Mar 2015

I kväll möter vårt herrlandslag Iran på Friends Arena, och fastän Irans landslag har tusen och åter tusen fans i Sverige så handlar mediebevakningen inte särskilt mycket om deras spelare, styrkor eller svagheter, inte ens om deras avgående förbundskapten och varför han är på väg bort. Det är mest en diskussion kring om matchen ska spelas eller inte, och hur man som bäst påverkar ett land som inte tillåter kvinnor att gå på herrfotboll.

Ska man delta och försöka påverka, eller bojkotta för att visa att något är oacceptabelt, men med risken att det inte gör någon skillnad? Jag förstår de som tror på båda vägarna och det är en extremt svår balansgång ibland.

Ett liknande val stod jag inför nyss, även om det var en helt annan situation – att försöka påverka men riskera spela med i något jag inte kan stå för, eller stanna hemma och inte göra något och hoppas att vår tysta protest skulle påverka någon, någonstans.

Jag och konstnärinnan Farvash Razavi med iranskt ursprung valde att skapa och ta med ett herrfotbollslag från Sverige till Iran i en välgörenhetsturnering vi fått nys om och vara managers för det, försöka påverka på plats och på ett diplomatiskt vis försöka få till en kvinnoläktare och ta plats i det här extremt könssegregerade sammanhanget.

Vi fick jättemycket uppmuntran från vår tränare Abbas, som är före detta förbundskapten för Irans herrlandslag boende i Sverige, och massa stöd från organisationen av fotbollsspelande artister som anordnade turneringen i Iran. Vi stod där på scenen bland alla män under lottningen som kablades ut i tv, vi fick utrymme i media gång på gång där vi berättade om vårt lag och arbetet med det för nyfikna och positiva journalister, jag fick massor av frågor om mitt arbete med fotboll i Sverige, och till slut stod vi också på en kvinnoläktare på en arena i Azadistadion och skrek av lycka när Swedish Heartists gjorde mål.

lottning.jpg

Vi valde att försöka göra skillnad och ta plats inuti, dokumentera resan för att kunna visa situationen hemma sen, men funderade också gång på gång på gång vad vi samtidigt spelade med i.

skarmklipp_2015-03-31_13.19.51.png

Det håller gradvis på att ske en förändring i Iran. Den feministiska kampen som sker där är ofta koncentrerad kring frågor som fotbollen, eftersom det finns en sån längtan att gå på sporten. Fotbollen engagerar nästan alla och besitter en oerhört politisk kraft, och det är en väldigt tydlig fråga att arbeta kring. Med hjälp av påtryckningar från utländska journalister på plats som sett protesterna utanför arenorna har det hänt att kvinnor släppts in för att se matcher, något som varit helt otänkbart i perioder efter revolutionen.

skarmklipp_2015-03-31_13.16.46.png
Jag, azerbadjanska fotbollsfruar och den iranska tjejarklacken.

Jag gläds något så oändligt med alla de som kommer kunna se sitt eller sina landslag i kväll på Friends. Fotbollen är så stor i Iran och hos de utflyttade. För mig representerar landslaget folket och vi får aldrig glömma att en befolkning (spridd världen över dessutom) och de som styr ett land är två helt olika saker. Folket förtjänar inte att isoleras. Sport och kultur kan användas som en väg till möten som sår frön till förändring, öppnar för samtal och diskussioner, belyser en situation och få upp frågor i media, ett tillfälle att önska eller kräva något och att lyssna. Ikväll kommer det sitta miljoner iranier vid sina paraboler och se de tusentals kvinnorna ta plats i publiken, överlyckliga att få se sitt/sina lag på planen.

Många tycker Hamrén och förbundet varit för tysta angående förbudet för kvinnor att gå på herrfotboll i Iran. Min gissning är att en bojkott och tyst protest från förbundet tyvärr hade varit såååå tyst att den definitivt inte hade hörts ända till Iran.

jacast006345-000036.jpg

Läs mer

Inspirerad av Gervinhos ångest

Fotlol 00:03 9 Feb 2015

Ja här har det ju ekat tomt ett tag, men så händer något så vackert att inspirationen bara forsar in i tassarna och ut skall ord och bild. Det är nämligen så att den 8 februari 2015 fick vi äntligen se Gervinhos ångest i sin fulländade form, och det var vackert.

Final i Afrikanska mästerskapen, Elfenbensnussen och Ghana har spelat 0-0 och Gervinho blir utbytt i 122:a minuten. En ganska bra idé då denna mannen har så svaga nerver att det är den sista personen jag skulle sätta nåt slags hopp till vid en straffläggning. Det räcker dock inte med att gå av planen, Gervinho kan över huvud taget inte ha med straffläggningen att göra.

b9wr-zlcuaaa0wg.jpg

Åh, som jag hoppades att han skulle hitta hem i Arsenal men det var helt omöjligt. Livet i England var alltför stressigt, han ville krypa in och gömma sig i Gunnersaurusdräkten och aldrig komma ut.

skarmavbild_2015-02-08_kl._23.54.49.png

Elfenbenskustens långa förbannelse med missade straffläggningar, förlorade finaler och en ständig oförmåga att nå upp till sin potential är bruten. Gervinhos titt-vägran avjinxade nog helt enkelt ivorianerna och nu är man afrikanska mästare. Bra jobbat!

Läs mer

Post-Fotbollsgalans bästa tweet 2014

Fotlol 12:06 17 Nov 2014

Sitter och skriver körschema inför morgondagens tvodd när vi ska prata om (det numera årligt traditionsenliga ämnet post-Fotbollsgalan) de grava jämställdhetsproblemen i fotbolls-Sverige och insåg att jag hade missat 2014 års vändas absolut bästa tweet:

ges.jpg

Läs mer

Kort resumé av den tvoddsäsong som hittills passerat

Fotlol 12:03 4 Nov 2014

Nu är vi långt gångna in i tvoddsäsongen och jag är hemma magsjuk, perfekt tillfälle att med hinken redo bredvid mig snabbt dra igenom och titta tillbaka på den tid som passerat sen i höstas.

S02E01 - Fotboll för alla med Sofia B Karlsson.
Här snackade vi med Sofia som driver ett extremt intressant projekt i AIK för att göra fotbollen till en mer inkluderande miljö, framför allt när det kommer till könsnormer. Det blev mkt dramatiskt mot slutet och vi har knappt hämtat oss än. Jag var lite ovan att vara med i rutan efter augustiuppehållet och glömde ta på mig byxor :(

skarmavbild_2014-11-04_kl._11.29.41.png

S01E02 - Det svenska supporteråret med Elena Lövholm.
Elena är ju känd för att tappert driva supporterperspektivet i sina bloggar och poddar, nu skriver hon också för SVT vilket är superkul tycker jag. I detta avsnittet blir det en tillbakablick på det dramatiska supporteråret samt en hel del Värmlandssnack. Det framkommer även vilka som är Degerfors mest kända invånare och Elenas bakgrund som stalker luftas.

skarmavbild_2014-11-04_kl._11.32.29.png

S02E03 - Kvinnliga fotbollstränare med Alva Nilsson
Vi pratar om en bristvara inom fotbollen med damfotbollsexperten Alva, men också om de kvinnliga tränare som finns. Bristen på kvinnor inom ledarpositioner i fotbollen både på dam- och herrsidan är ju minst sagt påtaglig vilket vi även tog upp i programmet med Sofia B Karlsson, men nu snurrar vi runt i tränarvärlden hela avsnittet genom.

skarmavbild_2014-11-04_kl._11.40.33.png

S02E04 - Torsk på Zlatan med Petter Bristav
Även känt som avsnittet där David blivit så mysig av att tvodda att han programleder invirad i en filt. Komikern Petter är hos oss och pratar om sin Zlatanbesatthet och vi kikar på fenomenet Z från alla dess håll och kanter.

skarmavbild_2014-11-04_kl._11.52.23.png

S02E05 - Livet som Liverpoolsupporter med Eric Rosén
Liverpool är ju ett lag vars supportrar har en speciell och väldigt stark identitet och detta ville vi luska mer i. Vi bjussade in chefredaktören Eric för att snacka om hur det är att leva med Liverpool, killen är så pass laddad på Liverpoollivet att han bland annat flyttade dit ett halvår för att leva nära sitt lag. 

skarmavbild_2014-11-04_kl._11.58.11.png

S02E06 - Carioca, vad är det? med Elisa Palha
Vi tjatar tillbaka sommarens Brasilien-expert Elisa till en tv-studio för att snacka VM och Brasilien. Hur var det? Vad händer med landet nu? Etc. Jag har för mig vi fick lite mer info om vad som sker bakom kulisserna på ett mästerskap än vad som passar sig, det finns många fördelar med program som inte klipps för fem öre i efterhand.

skarmavbild_2014-11-04_kl._12.06.49.png

S02E07 - Ensam en stjärna, tillsammans en galax med Henok Goitom.
AIK:s Henok Goitom kommer förbi och berättar om föreningen Kista Galaxy som han och bl a den första tvoddgästen någonsin Bojan Djordjic startat. Vi pratar om föreningens viktiga arbete ute i Husby/Kista-området och vilken positiv kraft fotbollen kan vara. Blev ganska tagen av Henok och hans heltäckande, ödmjuka analys av allt. David pressar honom på lite landslagskänslor också och efter kamerorna slogs av uttryckte Henok viss oro för min bortkastade diskuskarriär som aldrig blev.

skarmavbild_2014-11-04_kl._12.29.27.png

S02E08 - Nörd? med Leonard Jägerskiöld Nilsson 
Total jävla ingrottning i matchtröjornas värld med sportjournalisten och den stolta fotbollsnörden Leo. Han bara dunkade ner en hög med allt från fasansfullt till fantastiskt vackert och ni fattar väl själva att vi var tvungna att dra över "en del" på programtiden (ej första gången men den mest medvetna gången). Så glad att han hade med min favorittröja också som jag håller på bilden.

skarmavbild_2014-11-04_kl._12.32.41.png

Be en bön för de goda krafterna i Champions League i kväll så ses vi snart i bloggen.

Läs mer

Säg adjö till alla Wengers problem

Fotlol 17:37 3 Nov 2014

Efter alla tuffa stunder Wenger genomlidit så verkar äntligen ett och annat rett opp sig. Det har varit motstånd, låsningar, svårt att finna rätt.

jacka2_0.gif

blixtlset.gif

fickan.gif

Jag är inte den som enbart hyllat Arsenals nya Pumatröjor direkt men jag grät glädjetårar när kylan spred sig över de brittiska öarna och det var dags för jackan att åka på, där var den! Lika obscent tight omfamnande som spelarnas tröjor var, lika omfamnad utav en ståtlig sovsäck fick Wenger fortsätta vara.
Så idag kom filmen. Det är svårt att bli annat än djupt tacksam när någon äntligen fokuserat på det viktigaste i Arsenal: Wengers jacka och förbannelserna den bär på.

Man har behållit kärnan i Nikes banbrytande Wengerjacka: längden och sovsäcksgoset men eliminerat de obekväma hinder som funnits i den kamp som måste föras mot onda, mindre ståtliga krafter.

comeatmebro.jpg

Alla har vi kämpat.

jackannn.gif

Finns inget som står mellan oss och pokalerna nu.

Läs mer

Fotlol

FOTLOL är en 0% objektiv blogg om den fantastiska, magiska, plågsamma sporten fotboll. Läsbar även för den som varken rört boll eller tittat på en gräsmatta.

FOTLOL är oftast besviken, kär, euforisk, besatt, förbannad, eller hatisk, känslor så starka och svåra att de enbart går att behandla med humor.

Här hittar ni Fotlols gamla blogginlägg.
Kontakt: fotlolblogg@gmail.com

FOTLOL på Instagram:

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!