F12 har kopplat in sina advokater mot mig

Damon Rasti 12:12 7 Jun 2011

Det var inte så många som hann läsa mitt inlägg om vad som hände med F12 Terassen och min klubb där förra året. Jag publicerade min text den 26:e maj på dagen. Senare under natten när jag var ute, kommer en av männen som står för driften fram till mig på krogen vid tre-tiden och är riktigt förbannad för att jag "satt ut hans namn i tidningen", och berättar att han ska "förstöra mig i den här staden". Vad nu det betyder. Jag tolererar inte hot, och vet att min text både är viktig och välbehövlig, i en stad där krogar och klubbchefer har en alldeles för stor makt för att folk ska våga kritisera dem öppet. Nöjesjournalister har hört av sig och pushat mig, och vi pratar för sällan om den icke-befintliga journalistiska granskningen om vad som försiggår på dessa klubbar. Inlägget - där jag beskrev händelseförloppet - fick givetvis stå kvar.

På fredagskvällen (28:e) får jag ett sms om att Nöjesguiden avpublicerat mitt inlägg, eftersom F12:s (Group Locomotives) advokater har hört av sig och hotat. Jag håller mig lugn, och tänker att det är en försiktighetsåtgärd. Tyvärr har Nöjesguiden en inlämning den kommande veckan, och undersökningen kring om jag har gjort något fel kommer att ta sin tid, men de försäkrar mig om att de ska hålla min rygg. Det känns helt hopplöst att jag skriver en kritisk, välformulerad text, som är saklig och personlig, och att en krogkoncern sen kan gå in och hota så att den tas bort.

Jag vill poängtera att jag inte har något otalt med Nöjesguiden, som är en liten tidning med knappa resurser, och de har behandlat mig väl. Det är F12:s beteende som gör att man tappar suget att skriva totalt. Jag erbjöd dem i mitt inlägg en chans att få skriva ett svarsinlägg som jag skulle publicera. Men de är inte ute efter att diskutera. De är ute efter att ”förstöra”. 

Nu vet jag inte vad jag ska göra. Speciellt som jag inte vet vilken grund F12:s advokater använt som skäl för avpublicering. Jag har dubbelkollat med en jurist att texten inte är att anse som förtal. Det är klart att man tappar suget att skriva när folk som granskas börjar hota, och har makten att ta bort mina texter. Samtidigt känns det som min plikt att fortsätta skriva kritiskt om nöjesutbudet i den här staden. I helgen var det en person som kom fram på krogen och frågade varför jag hade ”tjallat” om det som hände med F12. Som vore det någon sorts maffiaverksamhet? Ja, kanske. När så få män styr en stads nöjesutbud, så vill man inte bråka med fel personer. Folk har varnat mig för att skriva kritiskt om en annan stor krogkoncern, för att det riskerar att få mig portad på flera ställen. Det skulle så klart vara väldigt tråkigt om jag inte längre kunde följa med mina vänner ut. T.ex. var ju Nöjesguidens smygläsning i fredags på just F12, och där är jag tydligen inte längre välkommen. Det förstör en stor del av mitt sociala liv, jag älskar att vara ute och dansa och klubba. Men samtidigt måste jag kunna titta mig själv i spegeln morgonen efter, och jag kan inte längre vara som alla andra och blunda för alla orättvisor på krogarna.

Nu ska jag fortsätta skriva på mitt nästa inlägg om kvinnosynen på stans klubbar. Räknar med att få ett gäng arga blickar i helgen när jag går ut. Det är så värt det.

 Update: Nöjesguidens chefredaktör (som varit sjuk) hörde av sig och de har bestämt sig för att återpublicera mitt inlägg. Känns väldigt skönt att F12 inte lyckades med sina hot. Jag återkommer med länk när inlägget är tillbaka på sin plats.

Update 2: Dagens media har nu skrivit om händelsen. Mycket märkligt att F12 inte vill uttala sig. Om jag ljög borde de väl rimligtvis försöka försvara sig? http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3195719.ece

Update 3: Nu är inlägget tillbaka på plats. Tack för det. http://nojesguiden.se/blogs/damon-rasti/sanningen-om-det-som-hande-med-f12-roxanne-och-group-locomotives-0

Fler blogginlägg från Damon Rasti