Har du inga tjejkompisar eller din sorgsna jävel med gitarr

Björn Gadd 17:00 8 Dec 2011


 

I veckan släppte Ladyfest Malmö sin statistik över hur många män och kvinnor som får plats på malmös musikscener. Det var riktigt sorgligt, pinsamt och smärtsam statistik. Ingen av ställena som fått sina akter räknade klarade jämställdhetsglasögonens hårda granskning. På de allra flesta ställena bestod bokningarna av 75% män eller mer. Inte ok någonstans.

En fråga som inte kommit på tal så mycket är det ansvar som ligger hos killar som startar band. De flesta av oss känner tjyvtjockt med killar som spelar instrument i olika band. Jag undrar så mycket hur de tänker när de börjar planera bandkonstellationer. Det är alltid samma killar som blir tilldelade de olika positionerna och sen kan det med nöd och näppe få slinka med en tjej på sång eller keyboard. Jag tycker alltid så synd om dessa bandkillar som inte har några tjejkompisar, för jag kan inte komma på någon annan anledning till att de alltid måste dra igång separatistiska band. Och jag vet flera exempel från min egen umgängeskrets där de talat om att rekrytera en kvinnlig musiker, men att det runnit ut i sanden, eller att kvinnan bedömts "inte passa in i vårt band". SUCK!

Killar som bara ser tjejer som flickvänsmaterial och inte (band)kompismaterial måste ha väldigt tråkiga liv. Börja spela hockey istället för fan.

Fler blogginlägg från Björn Gadd