Angående gårdagens Girls – It's About Time

Tobias Norström 13:09 14 Jan 2013


Detta är en recap på gårdagens avsnitt av »Girls«. Den innehåller massa spoilers.

När »Girls« hade premiär i början av förra året klagade folk framförallt på två saker: 1) att Lena Dunham var så mycket naken trots att hon hade en normal kropp och 2) att serien bara innehöll massa vita medelklassmänniskor.

Cue första avsnittet av säsong två, en naken Hannah i full älskog ovanpå »Community«-stjärnan Donald Glover (vilken en vän kallade Danny Glover och väckte fantasier om ett otroligt hisnande age play-scenario toppat med one linern ”I’m too old for this shit”). Det var länge sedan ett bildligt långfinger stack lika långt ut från tv-rutan och lika långt in i ögonen på Dunhams belackare.

Att Hannah i en senare scen ligger i sängen med en ledbruten och svag Adam och tittar på musikalen »Bye Bye Birdie« blev dessutom en tydlig symbol. Adam är på väg ut, bye bye. Det känns som en ganska tydlig maktförskjutning där Hannah gått från att vara i beroendeställning till att se sig om efter något roligare. Efter någon som hon inte behöver hålla i pottan åt – dock otroligt roligt att Adam kissade på golvet.

Soshanna hookade i sin tur upp med Ray igen. Det är i sig lite obehagligt att se. Inte för att jag tycker de är en dålig match utan för att det på något plan är som att se två naiva och velande barn hångla upp varandra.  Samtidigt är det skönt att se Soshannas naivitet dekonstrueras bit för bit.

Jessa och britten var med ytterst lite. Vilket var skönt.

Ännu skönare var det att se Marnie så trasig. Eller ja. Det var i alla fall något slags befriande vilsenhet. Som dessutom kulminerade i att hon ”låg” med Elijah. Det var dramaturgiskt lika mycket något illojalt mot Hannah som vackert desperat närhetstörstande. Jag tror det blir ledande för hela säsongen. Marnies vilsenhet och sökande efter någon som utmanar henne. 

Fler blogginlägg från Tobias Norström