Bill Murray

The Grand Budapest Hotel, i Wes Andersons värld

Parisa Amiri 16:02 27 Mar 2014

Såg Grand Budapest Hotel i en fullsatt biosalong i söndags kväll och klämde mina biopersoners händer, viskade mina olika teorier om hur det skulle sluta med ett "kom IHÅG att jag sa det" och pep fram "GUD vad fint" för varje uttänkt detalj, scen, reaktion, replik eller bergbana. 

En Wes Anderson-vurm är ju tyvärr något som uppmuntras att hålla på the down low, en utveckling som skett alltmer de senaste i åren i led med att hans filmer gått från att vara indiepublikens kära ägodelar till att ha fått representera en slentrianmässigt bespottad hipsterstil för en större publik. 

Men i sin senaste film lyckas Wes Anderson förena sina två starkaste kort utan att behöva göra avkall på det ena. Hans egensinniga historier och karaktärer möter en detaljrik fantasivärld och resultatet är hans största film hittills. 

Filmer som scoutestetiska Moonrise Kingdom eller deadpan-täta Royal Tenenbaums berör historier som framförallt berör enskilda familjer medan Grand Budapest Hotel är ett storslaget äventyr och kanske Andersons mest utmanande hittills, där en respekterad, gamla skolans hotellconcierge åtalas för mordet på en av sina hotellgäster och tvingas rentvå sitt namn med hjälp av sin nya protegé Zero. Wes Anderson-estetiken är intakt men jag har svårt att se att den skulle vara ett distraherande irritationsmoment den här gången. Ni får se och återkomma. 

Meanwhile måste jag få vältra mig i detaljer tills det gått tillräckligt lång tid för att se om den. 

Ralph Fiennes spelar Grand Budapest Hotels perfektionistiska, älskade concierge. Till en början var jag osäker på om han faktiskt skulle kunna vara en god person, i och med att den sortens aristokratisk service är så betydelsefull för honom, men själva grundvärdet är en sorts heder som faktiskt var väldigt rörande.  

Älskade Bills roll är alldeles för liten, likaså Tildas. Kände mig nästan lurad av hur flera av mina favoritskådespelare bara dök upp i en kort scen. Adrien Brodys New York-sviniga karaktär bryter nästan temat i tidsandan. Hans användande av "candy ass" har fått mig att säga det i och för sig, men som en komplimang. 

Kärlekshistorien mellan lobbypojken Zero och Agatha från konditorn Mendls, med kaklådorna som tydligen tog Wes team ett halvår att konstruera.

Jeff Goldblum! Och mitt spirit animal. 

Willem Dafoe har byggt på sin mun med torpedernas grills, vässade tänder. 

Schwartzman, som vi saknar så sen Bored to Death, har en och en halv replik och Jude Law är den inledande berättaren. 

Owen Wilson spelar som vanligt bara sig själv.

Ett eget bakverk från Mendl's. 

När de skulle hitta det som skulle bli själva hotellet samlade Wes först alla hotell han kände bar på den stilen han letade efter, för att sen bygga efter detaljer lånade ur t.ex. Bergmans Tystnaden och Hitchcocks Torn Curtains i ett nedlagt jugendstilvaruhus i Tyskland:

Finns det någon mer magisk plats än ett varuhus? På riktigt. Efter att de gjort om varuhuset invändigt slutade det upp som hotellet i den första tidsperioden visad i filmen:

Exteriören byggde de upp på två platser, dels för bilderna vid entrén:

Och för att filma fasaden i stort byggdes en tre meter hög, sockervaddsrosa miniatyr:

Med en fullt fungerande, handbyggd bergbana i miniatyr.

Om man vill se hur filmteamet hade det i gränsstaden under inspelningsvintern kan man se klippet ovan, där Bill Murray bland annat går och köper en korv i Canada Goose. 

Kvinnan in charge över kostym heter Milena Canonero, som även gjort Marie Antoinette och A Clockwork Orange, här kan vi prata range. Hon har jobbat ihop med Wes på tidigare Darjeeling Limited och Life Aquatic men också just kortfilmen för Prada, som de samarbetat med för kostymen i den här filmen. 

I Vanity Fair har hon berättat lite om hur man försöker ta sig in i Wes referensvärld:

“The more I work for him the more I see he is crystalizing his cinematic style to go with it. One has to immerse oneself into it, his world, which at first seems so light, but has many layers."

Nu till rekvisitan. Annie Atkins har gjort varenda uttänkt grafisk del till filmen och förtjänar all praise. Creative Review har intervjuat henne:

"This film was particularly fun, I think, from a graphics point of view, because we were creating this entirely fictional country that Wes had written - the State of Zubrowka."

Det här gjorde mig jätteglad:

"You're not always designing for the camera: much of this work will never be seen by a cinema audience, but still you have to create an atmosphere and a world for the actors to work their magic in."

Läs mer

Det bästa ur bildskörden från Vanity Fairs Oscars-efterfest

Parisa Amiri 15:43 5 Mar 2014

Det kanske mest givande med galor är de bilder som släpps på när två av dina favoriter står och skrattar backstage, lutar sig över till den andras rad under tv-sändningen eller lite småpackade hänger på efterfesten. Ännu bättre om de är favoriter du aldrig sett ihop innan. 

The goodies från Vanity Fairs legendariska Oscars-efterfest:

Hur ofta händer det här: jag älskar samtliga människor i bild. Det kan jag inte ens säga om mina släktbilder. 

Vill blanda upp med min genpool med valfri älskling i den här högen. 

AAH. Stevie Nicks får den sortens bakifrån-kram känd från par på konserter av Bill. All kudos till J Law för trifectan som består av 1. val av sällskap, älskade Larry 2. perfekta mesh-detaljer på hennes mordvapen från Tom Ford och 3. GREPPET på vinglaset. 

Kvällens bästa sweethearts på delad förstaplats går såklart till Amy och hennes nya main squeeze Nick Kroll - har man sett dem på bild tillsammans innan? - och alltid, oavsett - min storasyster i mina fantasier, Chrissy och hennes hubby John. 

Awesome people hanging out together, del 1: Spike Lee i rejvsneaks, Bill pga Bill och Rosario Dawson! Kan jag slippa behöva se filmer där hon inte är med? 

Awesome people hanging out together, del 2: nästan osannolikt bra?! Ikonen Russell Simmons, Oprahs bästis Gayle, gudinnan Mindy HEELS IN HAND och hennes bästis BJ Novak vars nya bok SEGAR med att komma hem till mig.

De enda vars bilder i tillfälliga Vanity Fair-studion på plats inte var odrägligt pretentiösa utan förtjänar att publiceras och överhuvudtaget att ta in: Leslie och Judd hade ordnat barnvakt.  

De var på bjussigt humör och intog photo booth-klassikern också. 

Rashida och stylisten Brad Goreski. 

Bita axel-kära!!! Nu mår man.

Läs mer

Det bästa som hänt: kändisar läser elaka tweets om sig själv

Parisa Amiri 13:27 7 Feb 2014

Lanseringen av Monuments Men - nåt slags Clooney-projekt - har ju än så länge gett oss AMAs på Reddit av både Bill Murray och Clooney, t.ex. 

En till rolig sak inför vad som verkar vara en medioker film: den större delen av casten är med i Kimmel's Mean Tweets!

Det är så fantastiskt roligt. Grattis till den ursprungsidén, någon på Kimmel's redaktion. Min favorit i klippet måste vara John Goodman's rövsvett och SÅKLART Bill Murray. Så trötta ni måste bli på vår relation. 

Läs mer

När Bill Murray raggade på en kock i Japan

Parisa Amiri 13:20 24 Jan 2014

SING HALLELUJAH

Som oombedd distributör av glädjeämnen till det svenska folket (de som har internet) (och som har råkat hamna här) (när de egentligen ville se Biebers mugshot) är det min hittills försummade plikt att förse er med höjdpunkterna i livsmästaren Bill Murrays Ask Me Anything från Reddit. Inte helt oväntat både way längre och mer kvalitativ än alla andras, någonsin:

I svaret om vad han tycker om den nuvarande SNL-ensemblen fyller han på det vackraste hörnet på internet, nämligen inside info om hur arbetet inför och under Saturday Night Live går till. Dags för ett hostande snart. 

Mannen vars arv till eftervärlden är märkliga upplevelser i Japan. Svaret fortsatte efter making out-citaten, men jag behövde inte mer än vetskapen om att det här har hänt.

Bill Murrays liv, den enda upplevelsepresent jag vill ha på delad förstaplats med att få åka segway vilket är bland det skönaste jag gjort, så länge jag får förbli anonym i mitt segwayande.

Nu måste jag visst ta en blå buss bort till Radiohuset för att prata mixtapes och annat i PP3 i ett par timmar. Läs mer av det goda här

Läs mer

Årets läsning: en fantasikväll med Bill Murray

Parisa Amiri 16:06 12 Dec 2013

Livsavgörande fråga: vad skulle DU göra om du såg legendaren Bill Murray sitta och suga på en flaskhals i en bar, ensam?

Jag skulle återupprepa mitt betende från i somras med Will Ferrell. Alex J. Mann däremot skulle gå fram och säga "Bill, hi. I'm a big fan". 

Det vet jag för att han gjorde just detta på en efterfest under Tribeca Film Festival i New York, en enkel handling som resulterade i hans livs mest minnesvärda, osannolika kväll och texten "12 Insane Things That Happened On My Night Out With Bill Murray". 

"I didn’t expect this night to end with Bill Murray and I puking into a fountain together, but there we were. I hate puking, but for that moment, I loved it." 

Vad är väl lite magsyra i munnen mot den gemenskapen? LÄS!

Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla