Fyra sorters Facebook-rasister

Nanna Johansson 11:54 5 Apr 2013

De flesta av oss är (förhoppningsvis) överens om att rasismen i samhället är jävligt otäck. Därmed inte sagt att alla specifika rasister är otäcka. På Facebook har jag hittat fyra sorter som snarare lockar fram förundran och medlidande, än fasa. Man skulle kunna säga att de är rasismens svar på elevhemmet Hufflepuff.

De fyra sorterna är...

SPEXRASISTERNA

Spexrasisterna har en förkärlek för att göra/sprida memes och skoja med (påhittade) motståndares (framfantiserade) åsikter. De håller sig till ämnen som inte är särskilt tunga (se bilden ovan) och gör gärna satir på dem. Den humoristiska hantverksskickligheten... varierar – men det gör den å andra sidan inom andra läger också. Problemet med spexrasisterna är alltså inte i första hand deras bristande humorskillz, utan att de är just rasister.

Men skit i dem. För nära kategorin spexrasister finns en festligare grupp jag kallar för...

GODISRASISTERNA

Godisrasisterna försöker få hela debatten att handla om godsaker, och då särskilt pepparkakor, chokladbollar och kinapuffar, som de fått för sig är hotade. De brinner för att få kalla sötsaker för vad de "alltid" har kallats – men märkligt nog hör man dem aldrig strida för att halstablett ska kallas för det mer ålderdomliga "pastill" eller klaga över att ingen längre säger "bröstsocker".

Godisrasisternas favoritmening är "Varför får man inte säga n***rboll när man får säga vitlök?" (Snabbt svar: För att det första innehåller rasistlingo medan det andra inte gör det) alternativt "Snart får man väl inte säga svartpeppar heller!!!" (Snabbt svar: Åjo.)

DUMRASISTERNA

Dumrasister är antingen mycket unga och normal- till jättekorkade, eller myndiga och väldigt, väldigt extremkorkade. Båda alternativen ger ungefär samma resultat.

Det är inte ett brott att vara dum i huvudet – faktum är att man inte kan rå för att man är det. (Såvida man inte medvetet låtit, typ, lobotomera sig. Men det är ju en handling så idiotisk att det vetefan om man inte var rätt dum pre-lobotomin också.) Det är bara synd att de här människorna fått egenskapscocktailen dum-ond, till skillnad från exempelvis dum-snäll eller smart-snäll. Men vi kan åtminstone glädjas åt att de inte är smart-onda. Det är de smart-onda man måste passa sig för.

DE LITE SLUGARE DUMRASISTERNA

Det här är den sötaste sortens Facebook-rasist. Söt, för att den är så söt! They say the darndest things!

De dumsluga rasisterna har sällan skämtarhattarna på sig, men det de saknar i humor tar de igen i dumslughet. Till exempel genom att (försöka) gillra listiga retoriska fällor. De publicerar frågor som...

... och utelämnar den väsentliga informationen om vilka åsikter det är som åsyftas.

"Nej!" ska inbillade läsare skrika. "Vafan, är de emot ÅSIKTER nu också, PK-jävlarna!? Herregud, de ska väl inte lägga sig i vem jag tycker ska vinna Idol eller vilken glass som är godast eller om det är snyggt med snickarbyxor eller GAAAAAH JAG BLIR SÅ FÖH-ER-BANNAD!!!"

Medan alla läsare som inte bara finns i den lite slugare dumrasistens huvud svarar:

Det var allt för nu. Komplettera gärna min lilla lista med fler sorter, om ni har några.

Puss!

 

.

 

PS: Nu kanske någon sitter och undrar varför jag i det här inlägget drämmer R-ordet i huvudet på just de människor som startat grupper om att de inte är rasister. Men ägnar man all vaken tid – undantaget frukost, lunch, middag och mellanmål – åt att strida för att få säga eller göra rasistiska saker utan att behöva bli kallad rasist – ja, då är man med största sannolikhet rasist. Puss igen!

Fler blogginlägg från Nanna Johansson