Det BEHÖVER inte vara sexism

Nanna Johansson 16:49 16 May 2013

Jag är en nyansernas vän, och därför har jag på sista tiden blivit lite ledsen i ögat när jag sett påstått sexistiska modebilder spridas i sociala medier. Jag tycker att det är lite tråkigt att så många av er VÄLJER att tolka de här bilderna som kvinnohatande reklamares ondskefulla strategier i en patriarkal marknadsekonomi, när det i själva verket inte ALLS behöver vara så.

Tillåt mig bjuda på en alternativ förklaringsmodell till hur två av de mest spridda bilderna kan ha kommit till.

*harkel*

Okej, ni vet hur det är när man bokat in något och sedan helt glömmer bort det? Så var det för den här tjejen. Hon glömde att hon hade avtalat ett möte med en fotograf, så när det ringde på dörren fick hon PA-NIK.

"Jag ska bara klä på mig!" ropade hon genom brevinkastet och spurtade mot garderoben. Men vad hade hänt? Jo, katten hade såklart pissat ner SAMTLIGA byxor i lägenheten! Så himla olägligt. Allt som var rent var en gammal skjorta.

"Nämen", sa den jättesnälla och helt osexistiska fotografen när tjejen öppnade dörren Ankeborg-style. "Du har ju inga småbyxor på dig! Är du SÄKER på att du vill fotas ändå?"

"Ja", svarade tjejen, som fortfarande skämdes för att hon varit så oförberedd (och för kattens olämpliga beteende).

Den vänlige fotografen föreslog att hon skulle posera med en sopborste/sportattiralj/vad-det-nu-är, för att åtminstone FÖRSÖKA stjäla fokus från den piniga klädfadäsen.

 

Det här var också en tokig historia!

Ett könsblandat gäng kompisar samlades för att ta en helt vanlig gruppbild. Alla ställde upp sig och log sina finaste leenden, men precis när de skulle fotas så ramlade tjejen (hon är känd för sin klumpighet, den tokfian). Killarna hjälpte henne upp, men även nästa gång fotografen sa "say cheese" så ramlade hon. Och sen ramlade hon igen. Och sen igen. Och sen var det inte roligt längre.

"Det är en statistisk sensation att ramla så många gånger i rad", klagade killarna. "Det verkar nästan som att du VILL sabba för oss andra."

Stämningen blev minst sagt ansträngd, och det kan man ju se på deras sammanbitna ansikten när de är på väg att hjälpa henne upp för 17:e gången. (Notera också hur svettiga de blivit av allt ramlande och upphjälpande.)

Eftersom tjejen fortsatte att ramla hela eftermiddagen fanns det inga bra bilder i kameran, så man tvingades nöja sig med ovanstående.

Slut!

JA, HÖRNI NI, TÄNK PÅ DET HÄR NÄSTA GÅNG NI KRITISERAR EN MODEBILD! ALLT HAR OFTAST EN NATURLIG OCH HELT JÄVLA OSEXISTISK FÖRKLARING!

Fler blogginlägg från Nanna Johansson