När är det okej för en vakt att misshandla en nioåring? (Ledtråd: aldrig)

Amat Levin 17:01 9 Feb 2015

Titta på klippet ovan, även om det är jobbigt. Läs sedan Sydsvenskans artikel om händelsen. Vad vi vet: En nioårig pojke tjuvåkte på tåget och greps av en ordningsvakt. När klippet inleds sitter vakten på pojken, som verkar ha svårt att andas, håller för pojkens ansikte och dunkar sedan hans huvud i golvet. Innan klippet avslutas ser det ut som att vakten ger pojken en armbåge. Genom hela klippet har pojken panik, ni vet, en rätt normal känsla när någon som är tre gånger så stor som en själv använder ens huvud som hammare. Några tankar:

1. Det är väldigt lamt av säkerhetschefen att ta vakten i försvar, hänvisa till att man har rätt att ”förvara sig” vid ett ingripande och lägga allt ansvar på polisen. Även om det så klart är polisen som beslutar kan vem som helst se att det rör sig om övervåld.

2. Jag vänder mig också starkt emot vd:n för Svensk Bevakningstjänsts version av händelseförloppet. Han hänvisar till ytterligare en mobilfilm, att pojken har bitits och sparkats och att klippet som visas inte är i kronologiskt ordning. Men det förändrar inte faktumet att det vi ser, oavsett kronologisk ordning, faktiskt har inträffat.

3. En av ordningsvakterna har polisanmält pojken för våld mot tjänsteman? Är det måhända en ren hämndaktion eller saknar han bara helt ryggrad?

4. Tror ni att en blond pojke hade behandlats på samma sätt? (OBS, retorisk fråga)

5. En av artikelns mest talande passager, apropå att flera vittnen försökte berätta om övervåldet för polisen: ”enligt vittnet Sydsvenskan pratat med verkade poliserna inte intresserade av att höra vittnesmålen”. Denna ständiga oförmåga att stanna upp, lyssna och ta in.

6. Ibland frågar sig diverse politiker och tyckare varför vissa grupper i samhället har ett sådant lågt förtroende för ordningsvakter och poliser. Här har ni svaret.

7. Men det viktigaste: OAVSETT anledning, oavsett ytterligare klipp, kronologisk ordning eller brott (i det här fallet tjuvåkning?) kan det omöjligen vara befogat för en fullvuxen man att misshandla en nioårig pojke. Det kan omöjligen vara okej att dunka ett barns huvud i ett stengolv så att det ”ekar i hela väntsalen”. Om det här fallet inte tas på största möjliga allvar av polisen…

Fler blogginlägg från Amat Levin