Gårdagens Girls: ”I Saw You”

Blog in Blog out 11:24 18 Mar 2014Om förra avsnittet innehöll säsongens roligaste scener så är ”I Saw You” pepprad med några av säsongens mörkaste. När vi inledde denna säsongsresa så var Hannahs liv på topp. Hon hade en bok på gång (förvisso e-bok, men ändå) och hon hade en fullt fungerande (nåväl) relation med Adam. I den här berättelsen upplevde Hannah sig som hjälten. Hon var den som var on top of her game. Hon skulle bli the voice of her generation, eller åtminstone a voice of a generation. Men här får vi uppleva den smärtsamma insikten av misslyckande i ultrarapid.

Hannah är långt från sina drömmar. Hon inser det när hon ser på Marnies open mic-spelning. Marnie – gängets misslyckade driftkucku/hackkyckling – visar sig besitta långt fler talanger än vad Hannah med vänner vill erkänna. Shoshanna - trogen rollen som truthsayer - vänder sig mot Hannah och frågar om hon är okej, eftersom...

”I mean like Adam's about to be on Broadway, Marnie's clearly about to be a pop star, and I don't know, you were supposed to be the famous artist in this group and now you're just working in advertising.”

Vad tittarna, men inte Shosh, vet är att Hannah lyckats göra sig omöjlig på jobbet. Efter en havererad intervju på ämnet benskörhet med musikalstjärnan Patti LuPone ger Hannah upp. Hon återvänder till kontoret, förolämpar alla och belönas med sparken.

Adam har flyttat in hos Ray för att öva på sin parodiskt dåliga engelska dialekt och Hannah copear med det genom att förstöra allt som fungerar i sitt liv. AV Club lyckades sammanfatta Hannahs mest definierande karaktärsdrag i en kärnfull mening:

”Hannah’s default mode is seeing a self-destruct button and pushing it to see if the warning is accurate.”

Next up: säsongsfinal!Saker jag lärde mig:

ALLT angår Hannah!

(När Adam försöker hejda Hannah från att stampa in i Rays sovrum, medan Ray och Marnie sexar, säger han att det inte är hennes business. Hannah svarar: ”Everything is my business”.)

/Jimmy Jimmy_Hak

Läs mer

Samtidigt på ett Magic: The Gathering-event

Blog in Blog out 14:15 11 Mar 2014

Jag vill inte pissa på nördkultur. Några av mina bästa vänner är nördar. Faktum är att jag själv har en trave med Magic-kort i mitt källarförråd (däribland denna pärlan). Men när Reddit-användaren OB1FBM gick på Magic-convent fick han mer än vad han bargained for. Och då talar jag om en hand full of butt cracks. Älskar när verkligheten överträffar dikten.Fler här.

/Jimmy Jimmy_Hak

Läs mer

Gårdagens Girls: ”Role-play”

Blog in Blog out 14:02 11 Mar 2014Jag tänker på den avslutande scenen i avsnittet ”Incidentals”. Denna:

”Samtidigt som framtiden är oviss är den sista scenen, den där Hannah och Adam skumbadar, en trygg hamn. Om de bara kunde stanna där."

Spoiler: de stannar inte där.

I det senaste avsnittet av Girls händer det som vi har väntat på ända sedan Adam landade sitt Broadway-gig. Kollision. Det blir allt mer uppenbart att Hannahs och Adams vägar inte pekar åt samma håll.

I den tredje säsongen har Lena Dunhams karaktär blivit allt mer benägen att falla tillbaka på lyteskomiken. Ibland till den mån att Hannah verkar befinna sig i ett helt annat tv-program än Marnie, Shosh och Jessa. Trenden når sin kulm i den ömsom stilbrytande ömsom skitroliga scenen där Hannah och Adam lajvar främlingar på krogen. Hannah tar på sig sin bästa (?) blondinperuk och mesta (!) putmun och överraskar Adam på krogen med målet att återuppliva deras (Adams) intresse för freaksex.

I en annan del av Brooklyn anordnar Shoshanna en improviserad Jerry Springer-intervention mellan Jessas rehabkompis Jasper och dennes dotter, Dottie. Mötet är surrealistiskt, överspelat och snor skärmtid från säsongens hittills roligaste berättelse.

Tillbaka till Adams och Hannahs rollspel som inte faller ut så som Hannah hade hoppats på. I stället för att hitta tillbaka till ”den gamle Adam” träffar hon en ny sida av den nye.

Saker jag lärde mig:

Att Adam har en sexfantasi som innefattar "Kvinna fast i ett barns kropp" :(

Att någon måste göra ett montage på temat "Hannah går längs Brooklyns gator"

/Jimmy jimmy_hak

Läs mer

Lena Dunham gör tecknade serier

Blog in Blog out 19:57 4 Mar 2014

 True story. Girls-gurun Lena Dunham ska göra en tecknad Acke-serie i fyra delar. Ser fram emot en ”Acke testar koks och bloggar om det”-storyline.

I semirelaterade tecknade nyheter: i senaste numret av Nöjesguiden tillägnade jag hela tv-sidan åt att skriva ett brandtal för tecknade tv-serier och ge högsta betyg till Dan Harmons fantastiska Rick & Morty.Orelaterad men fabulous gif:/Jimmy jimmy_hak

Läs mer

Gårdagens Girls: "Flo"

Blog in Blog out 17:02 4 Mar 2014

Sorg verkar på ett annat sätt än lycka. I romanen Egenmäktigt förfarande skriver Lena Andersson om hur det senare funkar: ”Lyckan finns sällan i upplevelsen av lycka. Den bor i förväntan om lycka och nästan bara där.”

Sorg å andra sidan. Den bor i förväntan, upplevelsen och efterbörden. I avsnittet Flo gör döden och sorgen en comeback i Girls universum. Hannahs mormor Flo är nämligen sjuk. Hon har brutit lårbenet och fått lunginflammation.

- Läkarna tror inte att hon klarar sig, säger mamma Loreen på telefon medan Hannah försöker äta sin take away-sallad på stående fot.

Sorgen ser olika ut för Loreen och hennes systrar. De befinner sig i olika faser av den. Hannah däremot, hon är bara geografiskt närvarande. När Flo ligger omtöcknad på sjukhusbädden med slangar som löper in och ut ur kroppen berättar Hannah att hon hade lunginflammation när hon var liten (hon tittade på tv i två veckor). Flo förklarar att det inte är samma sak när man är äldre. Även på sin mormors förmodade dödsbädd har Hannah svårt att lämna jagbubblan.Men avsnittet har förstås mer att säga om tillhörighet och hur tiden förändrar oss och våra relationer. Trots vissa fina ögonblick connectar Hannah aldrig riktigt med sin mormor, sina mostrar eller sin omöjligt osympatiska kusin. De representerar en del av livet som hon har satt på paus. Kanske är det därför som hon verkar vara inkompatibel med sorgen, den uttalade såväl som den underförstådda, som omringar henne. Det gör också avsnittet till ett av säsongens mest allmängiltiga.Saker jag lärde mig:

Hannahs kusin Rebecca är en turd.

Messa aldrig bara "car crash".

Flos bästa äktenskapsråd: "Here's what I have to say about being married: Some day, you will look at him, hating him with every fiber of your being, wishing that he would die the most violent death possible. It will pass." 

/Jimmy jimmy_hak

Läs mer

Blog In Blog Out

Jimmy Håkansson är tv-redaktör och (skräp)kulturkritiker som skriver alldeles lagom pretentiöst om allt mellan himmel (tv-serier) och jord (tv-spel).

På Blog In Blog Out kommer Jimmy att klaga på saker som han har sett på teve.

Twitter: Jimmy_Hak

 

Sebastian Lindvall är en filmskribent med smak för dammiga skräckfilmer och pretentioner i djupfokus.

På Blog In Blog Out närmar han sig skärmträsket med lika delar ängslan och nyfikenhet, ibland i form av rena magplask (tv-serier) och andra gånger högfärdiga försök till svanhopp (film).

Twitter: Kattbussen

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!