Apropå Etage-gruppens ryggradslöshet

15:15 19 Oct 2016

Nöjesguidens Malmöredaktör Hateff Mousaviyan kommenterar krogdiskrimineringsskandalen och den rasistiska facebooksgruppens efterspel.

Få kan ha missat veckans stora krogsnackis i Malmö, den om de "skoningslösa" rasistvakterna som skryter om sitt övervåld på Facebook. Efter Aftonbladets avslöjande har Mikael Ahlqvist, VD för Etage-gruppen som har hand om klubbarna där vakterna jobbar, gått ut och fördömt kommenterat händelserna i en intervju med Sveriges Radio. Låt oss ta en titt, citat för citat, på hur en chef utan tillstymmelse till ryggrad kan se ut i praktiken.

Bild från Sveriges Radio

"Tanken i sig att delge varandra om vad som hänt under kvällen är inte fel. Sen hur man valt att uttrycka sig är ju fel."
(Mikael Ahlqvist, VD för Etage-gruppen)
Åh, "delge varandra" min röv. Jag hade förstått ifall vakterna var svampplockare och ville "delge" varandra om vilka stora stensoppar de hade kommit över i skogen. Men vakterna är inte svampplockare, människorna som vill ha kul på klubben är inga stensoppar och detta "delgivande" är inget delgivande, det är skryt. Det är klart att sättet de har valt att uttrycka sig på är fel. Men även utan alla öknamn och rasistiska tillmälen vilar det något djupt problematiskt i att överhuvudtaget se på människor sådär. Som spelpjäser. Som mer eller mindre värda. Det spelar ingen roll om de är vakter, busschaufförer eller what have you – har man ett yrke som går ut på att bemöta andra människor borde man kanske ha åtminstone ett frö av respekt gentemot dem till att börja med.

"Ibland måste man få kommunicera utan att arbetsgivaren är där som ett vaktande öga. Jag får utgå från att det är såpass vuxna människor att det inte kommer hända igen."
(Mikael Ahlqvist, VD för Etage-gruppen)
INGENTING i deras beteende hittills signalerar att de skulle vara vuxna människor, så varför skulle man utgå från det? Det är klart att det kommer hända igen. Och igen och igen och igen. Om den enda reprimand ni kan komma på i det här läget är att stänga ner Facebookgruppen kan ni blankt räkna med att den här sortens jargong lever vidare tills tiden tar slut.


Läs även: Vad är diskriminering? Juristen svarar.

"Kan vi välja bort rasister i en rekrytering så gör vi naturligtvis det. Men vi kan ju tyvärr inte se vad människor tycker och tänker."
(Ronny Fredriksson, press- och förhandlingsansvarig på Securitas)
Kan inte eller vill inte? En yrkesgrupp så ofta och så tydligt färgad av sina "ruttna äpplen" kanske skulle tjäna på att försöka kännas vid lite mer avancerade personlighetstester i sin rekryteringsprocess. Att helt ducka för den möjligheten, att låtsas som att den inte finns, är ju bara bisarrt. Som arbetsgivare har man något slags ansvar för vem man plockar in. Jag förstår inte hur man i Securitas fall inte kan vara mer måna om att ens anställda både har stora muskler och en hygglig människosyn. Det ena behöver verkligen inte utesluta det andra.


Läs även: Krogpersonalen avslöjar anonymt.

"Ja, de borde väl göra som oss och ha något personalmöte ibland och prata om etik och värderingar helt enkelt."
(Ronny Fredriksson, press- och förhandlingsansvarig på Securitas, angående att allt är Etage-gruppens fel)
Den här inställningen påminner alldeles för mycket om en gubbe som tvingar sig själv att "snacka känslor då och då för att hålla kärringen nöjd", om ni förstår hur jag menar? Alltså, hellre än att se arbetet med etik och värderingar som något genomgående viktigt behandlar man det som den årliga brandövningen. Det är förstås fel, det också.

"Vakter växer inte på träd. En människa som blir utslängd eller belagd med handfängsel, han har ju gjort någonting ju."
(Mikael Ahlqvist, VD för Etage-gruppen)
Ingen ursäkt. Se över dig själv.

"Jo precis, och det ställer jag mig inte bakom. Men informationssyftet som sidan hade från början tycker jag är viktigt."
(Mikael Ahlqvist, VD för Etage-gruppen, angående att det fortfarande är rasistiskt att använda n-ordet även om någon har "gjort någonting")
Vid det här laget är det ju tydligt att det så kallade informationssyftet/delgivandet är viktigare för Ahlqvist än att inte vara rasist. Hade jag varit honom, gud förbjude, så hade jag dykt upp till den här apartheid-diskussionen med annat än ett gäng fattiga covers på "luften är fri"-argumentet. För helvete. Här får man ju ta lite ansvar. Sätta ner foten. Visa att det inte är okej istället för att hålla på och mässa om att det är viktigt att ens anställda ska få prata skit med varandra utan att man lägger sig i. Ps, Securitas-Ronny, om du bara slänger ett öga på de fyra citaten från Mikael Ahlqvist här ovan, är du helt säker på att du inte kan se vad han tycker och tänker? För mig är det alldeles uppenbart.

Läs även: "Nöjesguidens stora krogdiskrimineringsspecial"

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!