Annons

Tiggare och mobiltelefoner

Hej Sonja 11:43 3 Jun 2014

Det var jättepinsamt när Laila Bagge drabbades av en rant för nåt år sen efter att hon hade sett att en "uteliggare" pratade i mobilen. Men att det fortfarande finns de som reagerar på att fattiga äger mobiler får en ju att vilja ringa nån slags hjälplinje för människor som har fastnat i forntiden och tynger andra för sina egna brister i samhällsorientering.

yuppie.jpg

Såhär.

  • För 25 år sen var mobiltelefon en fet statussymbol. Bara sk "yuppies" hade mobiltelefoner och de var nyrika på finanser.
  • För 15 år sen gick jag på högstadiet och då var mobiltelefonen lite av en statuspryl som var möjlig för varje skitunge så länge som föräldern var redo att ta ett litet lån.
  • För 5 år sen var iPhone en statusmobil. Andra mobiler var inte värda ett skit. 
  • Nu är ingen mobil värd ett skit. Folk skaffar ny iPhone varje år och många vet inte vad de ska göra av sina gamla iPhones.

Människor som reagerar över att tiggare har mobiler reagerar alltså inte enligt 2014 års samhällsmodell. De som reagerar över att tiggare har mobiltelefoner lever fortfarande på tiden då mobiltelefoner var en statussymbol som endast sk "yuppies" hade råd till. 

Människor som reagerar över att det förekommer tiggare som har iPhones, vilket enligt dem ska vara nåt jävligt dyrbart, lever kvar i kön utanför Applebutiken år 2007. De vet inte att Steve Jobs är död och att han tog både polotröjan och iPhones magiska skimmer med sig ned i graven. 

"Men vadå de använder ju sina mobiler för att... ORGANISERA sig!?" 

Alltså jag fattar inte problemet. Vad spelar det för roll om några tiggare hjälper varann, bestämmer vart det ska stå, samarbetar? Jag fattar inte riktigt det här behovet av att tiggare 
1. måste vara fullständigt utblottade, så utblottade att de ej ens får ta emot en mobil som folk i övrigt slänger fritt omkring sig.
2. inte får snacka med varann/andra i samma sits.

För om de gör något av detta, så är det inte "trovärdiga som tiggare", och borde alltså enligt någon smärtsamt irriterande logik "inte få vistas på gatorna". 

Enda "chansen" att få vara tiggare och "förtjäna" sina allmosor är alltså att 

1. Vara så utblottad och fattig att man inte äger nånting alls. Inte ens ombyteskläder. 
2. Vara helt ensam i hela världen. Ingen familj. Inga vänner. Inga att prata med. Total isolation. 

Fler blogginlägg från Hej Sonja

Annons
Annons