3 förslag på bättre nyttjande av den nyprivatiserade polisen

Tobias Boström 12:04 20 Oct 2011

 I veckan kom beslutet att Stockholmspolisen kommer ta betalt för sina insatser vid olika idrottsevenemang, framförallt fotbolls- och hockeymatcher. 920 spänn per timme och konstapel kommer klubbarna faktureras av den smygprivatiserade Polismyndigheten.


Frågan blir hur stockholmsklubbarna ska maximera de inköpta tjänsterna. För om nu Djurgården, Gnaget och Bajen ska pröjsa för farbror Blå, så kan man knappast låta det fortsätta som idag. 9 gånger av 10 står poliserna och kollar på en gratis fotbollsmatch i väntan på att en överförfriskad 13-åring kanske kastar in en smällare, och att efter matchen hjälpa bortalagssupportrar från Listerlandet att hitta till Hard Rock Café så att de kan köpa en souvenirmugg från storstan. Det blir ju milt uttryckt extremt dålig valuta för pengarna.

Så jag bjussar på tre förslag på mer bang for the bucks. Helt gratis.


1. Bollkalle
Poliser borde ha en hyggligt bra reaktionsförmåga, starka nypor och en väl utvecklad förmåga att håll sig på rätt sida av den kritade linjen. Att jobbet idag sköts av en ideellt arbetande 12-åring tyder också på att vältränade vuxna med högskoleutbildning skulle kunna konkurrera på en rätt så skaplig nivå.
 
2. Klackledare
Som polis borde man ha bra taktkänsla, starka lungor och vara van både vid att skrika och att elda upp människor. De kan samtidigt hålla koll på att klacken sjunger att Martin Hansson är just från Mora och absolut inget annat - men om detta händer kan de smidigt hala fram botblocket med SvFF-loggan och därmed spara dyrbar handläggningstid.
 

3. Pausunderhållning
Alla kommer ihåg hur roligt och gemytligt det var när World Police and Fire Games hölls i Stockholm 1999. I halvlek skulle man helt enkelt återuppliva konceptet “tävlande poliser” och låta dem löpa över kravallstaket och kasta bäbishuliganer över hela innerplan. Ett alternativ på hockeymatcherna skulle kunna vara att organisera “Police on Ice” och låta Stockholmspolisen bjuda underhållning på hal is synkat till musik. En upplevelse som säkert skulle locka med högre underhållningsvärde än en mittsäsongsmatch mellan AIK och Växjö Lakers.

Bubblare
Cheerleaders
Tänk ⅙ av Village People möter Full Monty möter Bring It On.

Maskotar
Även om maskotar känns ganska pajjigt överlag, så finns det något väldigt roligt i tanken på poliser med gigantiska kaninhuvuden som jagar ett gäng kids som använt svordomar på Stadions “vårdat språk”-sektion längs Lidingövägen.
 

(Jag ber om ursäkt för den kackiga photoshoppen, har ännu inte lyckas skaffa en ordentlig dator efter inbrottet och använder en PC-burk från 2004 med trasig trackpad.)

Fler blogginlägg från Tobias Boström