Finns det inget svenskt ord för "Doggy bag"?

Damon Rasti 13:49 8 Jun 2011

Igår skrev DN om att Konsumentföreningen vill lära oss svenskar att börja ta med "Doggy bag", alltså resterna av den mat som blir över på restaurangen. Vi har en usel doggy bag-kultur i Sverige, och jag vet att jag själv har skämts flera gånger när mamma har bett om att få ta med resterna hem. Det kändes som att man var snål. Fram tills för två år sen, då jag åt en fantastisk indisk måltid, och kände att det här MÅSTE jag äta en gång till. Snart. Så jag samlade mod och frågade. Personalen var hur coola som helst med det.

Eftersom min mamma har drivit café, vet jag hur mycket man som slängs varje dag. Och varför skulle man INTE ta hem det? Det gäller bara att kyla ner det snabbt, och sen njuta av det dagen efter. Eller samma natt om man är jag och matvrak. Miljövinsten måste vara enorm, även om jag inte har gjort några uträkningar.

Någon på Twitter hävdade att det ledde till större portioner och ännu mer svinn, á la USA, men jag vill inte tro att det är en nödvändig utveckling. Kanske är lösningen snarare att vi borde ha fler restauranger som erbjuder olika portioner? Det är inte särskilt sexigt, men samtidigt är det dumt att tro att alla människor har samma aptit.

En sak som är märkligt är att DN kallar det Doggy bag. Det måste väl finnas ett svenskt ord för detta?

Fler blogginlägg från Damon Rasti