Bay Area

Rädda Nef från ChampagnePapi

Vad blir det för rap 13:26 21 Dec 2015

skarmavbild_2015-12-21_kl._13.26.59.png

Min första reaktion när jag såg denna bild på internet var exakt denna:

Starta Facebook-gruppen "Rädda Nef The Pharaoh från Drakes blodsugarklor" och träffas på en offentlig plats med de andra gruppmedlemarna för att fika.

Men det är lite starkt tänkt kanske. Facebook-grupper träffas ju inte på riktigt. Låt oss titta på vad som har hänt:

1. Nef The Pharaoh gick ut offentligt med att han var en jättebra artist under 2015. Detta hände genom att han släppte musik.

2. Drake har gått ut offentligt med...
2.1 ... co-signs av okända nya innovativa artister via digitala kanaler eller genom att spela in remix på bra sång.
2.2 ... med musik där Drake för evigt använt sig av artisternas flow och musikaliska uttryck, vilket legitimeras genom Drakes del av utbytet: ge co-sign.

3. Jättemånga artister har gått ut offentligt med tvivel kring om Drakes co-signs verkligen hjälper artisterna, eller om de framförallt hjälper Drake?

4. Sauce Walka gick ut offentligt med sitt missnöje över att Drake hintat i digitala kanaler om att han skulle remixa 2 Legited 2 Quitted, men sedan svikit löftet/hintandet genom att gå ut offentligt genom att aldrig släppa någon enda remix till 2 Legited 2 Quitted. Vi skrev om det här på bloggen.

5. Jag gick ut offentligt med min teori om att Drake hittar nya innovativa artister att gå ut med offentligt med co-signs till genom att analysera icke-offentlig data från sociala medier och musiktjänster.

6. Flera rimliga gick ut offentligt med att de höll Nef The Pharaohs Big Tymin som en av årets bästa sånger.

7. Drake gick ut offentligt med en co-sign av Nef The Pharaoh genom att lägga upp en bild på Nef The Pharaoh på sitt instagramkonto. 

Finns mycket händelser mellan raderna här, men dessa sju grejor är de absolut viktigaste.

Vad händer nu? Kommer Nef The Pharaoh få en ordentlig skjuts i karriären nu eller kommer det gå åt fanders som för Sauce Walka? Det är det nog ingen som vet, men uppenbarligen är risken för det förstnämnda stor nog för att jag, en rapbloggare i Sverige, skulle bli orolig.

Om ni absolut vill kan ni precis som Drake lyssna på Nef The Pharaohs musik och se om det påverkar hur ni känner för hela den här historien. Nef är mest känd för sin cash money/golden era New Orleans-influerade Big Tymin som ni ser i videon nedan. Även EP:n* är jättebra. Den hör ni här på Soundcloud t ex. 

/Hugo

*EP är förkortningen för "Elektronisk Puck". Förr i tiden lyssnade folk på musik i sin hemmiljö genom att lägga tunna runda svarta skivor där musiken sparatas i räfflorna på en vinylmaskin och så blev det musik när man tryckte på play. Skivan såg lite ut som en puck. Idag lyssnar vi på musik på elektronisk väg, men har behållt ordet puck av nån anledning, fast med tillägget elektronisk. Lite som hur E i E-mail står för effektiv, effektiv mail, pga snabbare än fysisk mail.

Läs mer

Kamaiyah aka nya DB The Genereal

Vad blir det för rap 11:08 10 Dec 2015

skarmavbild_2015-12-10_kl._11.06.49.png

 

Svante aka NG-bloggaren Svante tipsade om bay areas Kamaiyah för ett tag sen, det är jag glad för! Som med vilket musiktips som helst väntade jag alldeles för länge med att kolla in det, så det var först igår jag insåg att Svante glömt berätta att Kamaiyah är NYA DB The General (fan ba bra denna va då), som ju var Bay Areas NYA Lil Boosie. Jag pratar om deras röster alltså. Så bra röster!

 Out The Bottle är 100% en banger och på How Does It Feel (nedan) lyckas Kamaiyah göra en sång där hon är gullig + göra en dansig sång + göra en mysig&chill sång att the same damn time. Det så kallade Lifestyle-formatet, dock inte lika fet som Lifestyle-såklart.

 

 

Bonus: Zay'M som är med på Out The Bottle har i klassisk Bay Area-stil släppt lite transport-trap-rap, minus trap-delen. Men ändå, de rappar om sin business model och vad som inte är med i deras business model, lyssna på No Middle Man:

 

 

/Hugo

Läs mer

Sky Balla är ute ur finkan!

Vad blir det för rap 22:57 3 Aug 2015

opcym0em.jpg

 

Det finns en drös olika skäl till varför DU borde gilla Sky Balla. Här är en lista:
 

 • 1. Sky Balla är en rebell. T ex i detta avseende: han var den första rapparen som skrev sina texter på en digital apparat och inte på ett papper med en penna. Samhällsklimatet under den tidsepok han gjorde det tillät inte sådant beteende. Det är typ som att nån hade släppt sitt album som Spotify-exklusivt på 80-talet, när vinylnormen var som starkast. Klicka här för att se videon där det händer (vad fan hände med Ya Boy aka en av gästrapparna på K-Feds album, förresten?), och/eller titta på bilden där han läser sin text från sin gameboy eller vad det nu är:

  skarmavbild_2015-08-03_kl._22.01.15.png
   
 • 2. Sky Balla har snabbast käft i hela världen. Titta t ex på den här videon där han har snabbast käft i världen (vem blir ej peppad på att höra hans musik efter att ha hört honom prata här?):


   
 • 3. Är ni inte säkra på om ni vill höra Sky Balla rappa efter att ha tittat lite på videon ovan? Vänligen klicka är fram till minut 01.11 i denna youtube-video för att få ytterligare bevis på att Sky Balla har världens snabbaste käft:


   
 • 4. Om ni gillar Dipset och vill bli nostalgiska, passa på att klicka på uppladdaren av ovan youtube-klipp och titta på 21 videos där olika Dipset-affilierade figurer är utomjordligt fly.
   
 • 5. Sky Balla var mitt första möte ekonomirap och den kanske viktigaste transport-trap-rap rapparen. För att citera personen som myntade termen transport-trap-rap:

  "Han gangster rappar om mord och sånt som andra gangster rappare, men han gangster-rappar också en hel del om ekonomiaspekten med knarkförsäljning. En sång om distribution. En sång om lagerhållning. En sång om hans status som affärsman (han uppger att han har status: Pamp och/eller Magnat). En sång om hans uppväxt och framfart som affärsentreprenör, lite som Ingvar Kamprads bok om IKEA och hur han bildade IKEA i Småland, fast Sky Balla blev en kolamagnat som eftersänder paket med kolla direkt från Kuba." (Mannen Hugo, 2010)
   
 • 6. 2004 års Mobb Report är ett fullständigt enormt album. Gäster är bl a Jim Jones, Juelz Santana, E-40, Stack Bundles och Keak Da Sneak. Lyssna på Spotify.
   
 • 7. Så här såg albumomslaget ut:

  d0b28c1fd4796028b49d0f932b038cd56eb934e9.jpeg
   
 • 8. 2008 års Tycoon Status var 2008 års objektivt bästa album. Den här ni t ex på Spotify.
   
 • 9. Sky Balla åkte in i finkan 2008 om jag minns rätt. Det var oklart om han någonsin skulle släppas. Nu är han definitivt frigiven:

  skarmavbild_2015-08-03_kl._21.45.42.png
   
 • 10. Sky Balla har släppt en ny sång, det första nyinspelade materialet sedan han låstes in. Och sången är definitivt skitbra. Det är klassisk larger than life Sky Balla. Eventuellt är jag påverkad av känslostormen hans plötsliga frigivande innebär, han skulle ju aldrig komma ut? Detta är inte helt på nivå med när Kevin Gates plötsligt kom ut ur fängelset i förtid 2011, men situationen påminner. Artist jag älskade fick livet och artistskapet avbrutet av vad som sades vara evigt fängelsestraff, sen släpptes de under en mediaskugga.
   

Sådär.

Det var slut på argument för varför DU bör gilla Sky Balla. Det passar sig kanske inte i dagens lyssnarklimat att kolla upp en gammal bay area-artists enormt bra men gamla skivor så här flera år senare, det betyder inte att skivorna inte förtjänar att höras. För det gör de. Sky Balla är enligt mig en av 00-talets bäst förvarade hemligheter. Musiken var verkligen enorm när den kom, och så ohörd.

Här hör ni nya Sky Balla, Loyalty is a Lifestyle:

 

/hugo

Läs mer

Grattis bukten!

Vad blir det för rap 15:10 23 Jun 2015

artworks-000121053136-i88dr9-t500x500.jpg

GRATTIS BUKTEN!!! Oaklands stolthet Golden State Warriors (ni vet laget som tvingades sluta sjunga IM IN LOVE WITH THE COCO) kammade hem segern i NBA häromveckan och några av buktens bästa artister har slagit sig samman i en hyllningslåt. Jag tror verkligen jag talar för hela VBDFR när jag säger att vi älskar detta. Produktionen står supergulliga P-Lo för och vår älskling och buktens drottning Kehlani inleder. Som jag känt för Kehlani senaste tiden sen hon fick sin dator stulen. Fatta paniken. Jag fick ångest bara av att följa henne på insta genom den här processen. Även Iamsu, Lil B och G-Eazy gör sin grej på denna tune. Fatta vilket härligt gäng!!

P.S. Gullig bonus: 2011 var Kehlani och hennes dåvarande grupp Poplyfe med i America's Got Talent, rekommenderar starkt att titta på Kehlani som ung!!!

Läs mer

Kehlanis album är här

Vad blir det för rap 12:39 28 Apr 2015

keeetgsr.jpg

 

Det har gått så fort. Kehlani har blivit bättre än jag nånsin kunnat ana och det gick snabbare än jag kunde ens visste möjligt. Ett år och ett par veckor sen vi skrev om henne först. Då släppte hon typ konstprojekt med en fantastisk röst, sen dess har hon petat Micke Boman från HBK Gang och nu är hon typ en världsstjärna som bara väntar på att världen ska komma ikapp.

Orkar inte ens försöka lista ut vilken betal-strömningstjänst ni kan hitta skivan på, men det går att köpa de fysiska greppbara mp3orna (mp4?) på iTunes iaf, exakt här klickar du för att göra det. Du kan även streama på gamla goa Soundcloud och det gör du exakt här:

 

 

/hugo

 

Läs mer

Nytt från Kehlani!

Vad blir det för rap 15:05 26 Mar 2015

kehlani666.jpg

Kolla vilket fint omslag Kehlani har till sitt kommande mixtape You Should Be Here. Nu har hon också gett oss ett litet smakprov från tapet, och som den trogna Kehlani-fangirl jag är så älskar jag det. Det är ett lite annat sound än vad hon gjort innan, men den här låten ger mig ändå stora förhoppningar inför hennes nya tape!

Har ni inte redan gjort det är det hög tid att lyssna in er på Kehlanis debuttape Cloud 19, som är bland den bästa R&B jag hörde förra året. Kan någon ge den här tjejen ett majorkontrakt snart eller? Kehlani är i mina öron perfekt. Hon blandar ämnen och sound hejvilt och ALLT låter fucking flawless. Hon gör suuuupergulliga kärlekslåtar, extremt fin och ledsen R&B om att va kär i sin KK (no Gonza Blatteskånska) och sexiga låtar om att vilja förföra en tjej. PLUS hon är helt otroligt cute. Kolla bara här:

Läs mer

Ni kan inte tro vad som hände med Priceless Da Rocs karriär

Vad blir det för rap 12:41 5 Mar 2015

 

...den fortsatte typ som väntat. Yiken blev ingen megasuccé (men fortfarande underhållande) men Priceless Da Roc verkar ha skaffat sig en karriär ändå. Syskon-dansen yeet och yeetens fanbärare The Ratchets har för övrigt också mot alla odds lyckats skapa sig en karriär trots att det inte blev nåt mer av yeet (ni hör exempel på det i ännu osläppta avsnitt 86).

Priceless Da Roc har varit en av dom rapparna i bukten som inte riktigt platsar som medlem i HBK, men som gjort så pass intressanta grejor att DJ Carisma släppt hans tape. Det är typ som att Priceless var en restaurang som precis missade att få en michelin-guide-stjärna (aka platsa i HBK som Micke Boman) men istället fått en offentlig rekommendation av typ Gordon Ramsey. Det är allstå fortfarande rätt jävla bra.

I veckan släppte han alltså sitt nya tape Forever California som presenteras av DJ Carisma. Hämta det från livemixtapes här och kolla några av sångerna som har videos nedan (de gamla yiken-sången hör ni här). 

 

Läs mer

VILA I FRID THE JACKA

Vad blir det för rap 10:23 3 Feb 2015

jacka.jpg

"What happened to the world?"

I natt gick Bay Area-legenden The Jacka bort efter att ha blivit skjuten i Oakland (KMEL). Sedan The Jacka och resten av hans grupp The Mob Figaz upptäcktes under sent 90-tal av västkustlegenden C-Bo i sin hemstad Pittsburg i norra Kalifornien har The Jacka hunnit med att utveckla och agera fanbärare för ett unikt sound i Bay Areas mob music. Vemodet, ångesten och melankolin i The Jackas verser som refränger är de mest greppbara känslouttrycken i musikhistorien.

Jag levde med The Mob Figaz, The Jacka och mob music som mitt främsta soundtrack i rätt många år. Från dagen jag upptäckte The Jackas musik under hyphy-eran när han tillsammans med Husalah släppte världens bästa mixtape nånsin i Animal Planet (datpiff, iTunes och Spotify) runt 2006-2007 spelade jag under en sju-åtta årsperiod varenda projekt han släppte dagen de släpptes. Gång på gång rullade de skivorna. Det är en av få artister jag sett till att höra exakt allt av.

Så glad att jag hann se honom live i Malmö här om året. 

Jag orkar inte skriva mer nu. Läs och lyssna på allt jag skrivit om honom på Bayonnaise, t ex det jag skrev om Animal Planet och texten om Devilz Rejectz 2 (som jag och Onda utsåg till årets skiva 2010). 

Lyssna på några av mina favoritsånger med The Jacka nedan:

/Hugo

Läs mer

MIXTAPE: Young L - Final Fantasy

Vad blir det för rap 10:27 14 Jan 2015

skarmavbild_2015-01-14_kl._10.06.15.png

 

Jag har spenderat lite för mycket tid på olika bloggar och poddar på att förklara Young Ls storhet egentligen, men jag kan ändå inte skriva om honom utan att bara kort förklara utifall att nån ny läsare råkar ha missat:

Young L är kreativt ansvarig, dvs uppfann, det här så kallade "Dj Mustard-soundet". Young Ls musik har inspirerat musik (eller inspirerat musik som inspirerat musik osv...) som sålt sammantaget säkert typ 50-800 miljoner sånger vid det är laget. Ni vet förra årets (beklagligen) största rap-hit Fancy av Iggy Azalea, den sången är ju en fake-DJ Mustard-sång. Dvs, det är en sång som aldrig hade hänt om inte Young L uppfunnit soundet typ 2005. När Iggy vinner en grammy om några veckor kommer hon tacka manusförfattarna till Crocodile Dundee 3 innan hon tackar Young L.

Det slog mig aldrig att Young L inte skulle bli skitframgångsrik, soundet var ju enormt. Det slog mig definitivt inte att hans sound skulle bli skitsstort utan honom. Tanken slog mig att han eventuellt skulle använda sin talang till ondska (såsom att producera Fancy), men tanken slog mig inte att ondskan skulle uppstå med hans sound utan honom.

Igår släppte han hursomhelst sitt senaste mixtape och nu sådär en dag senare går det att hitta på bl a hans nya Soundcloud (under 2000 plays på varje sång), Livemixtapes (ca 7000 views, vilket innebär betydligt färre plays), Datpiff (5 plays och 2 downloads), Audiomack (99 plays) och den enda torrents-sidan som finns kvar typ (1 seedare) och säkert några andra ställen. Jag är inte säker på att ett Lil Uno-tape inte skulle göra bättre ifrån sig om det kom imorn.

 

 

Äe jag tycker det är lite synd ändå att en av mina favoriter av olika skäl ha så dålig fart på sin musikkarriär. Det enda han har kvar är sitt ganska framgångsrika klädmärke Pink Dolphin, sitt kreativa skapande, sina katter och några europeiska bloggare som håller hans rygg.

Nya tapet Final Fantasy är dock asbra (för oss som vuxit upp med Young Ls musik iaf!):

 

/Hugo

Läs mer

H: Free Yae Yae Jordan?

Vad blir det för rap 09:26 5 Dec 2014

 

Jag har ingen aning om den 18-årige Detroit-rapparen Yae Yae Jordan är skyldig till det dödsfall han häktades för nyligen och jag känner mig lite kluven inför hur djupt jag vill gärva ner mig i hans musik. Å ena sidan är det här något av det bästa från 2014 jag upptäckt nu i december (när jag ger saker jag missat under året chansen). Å andra sidan kanske det här är det sista vi nånsin får höra från honom. Härifrån kan vi inte göra mer än att hoppas att han är oskyldig och att han släpps så att han kan släppa mer musik, hoppas på att hans karriär inte tagit slut innan den började. 

Just nu håller jag mig till att notera att låten Neigbhourhood Crook i videon här ovan är skitbra. Jag kanske kommer kolla på den där entimmes-dokumentären om honom som var relaterad till videon också vi får se. 

Anledning till att jag gillar denna låten är att den påminde väldigt mycket om hur Oakland-gänget Livewire lät för några år sen. Högt temp och gutter. Jag är mycket besviken men inte förvånad över att jag inte kommer på det perfekta exemplet (pga sämst minne för sånt), men med eller utan perfekt exempel är jag 100% säker på att Yae Yae hade passerat helt opasserat på en Philthy Rich eller J Stalin-skiva typ 2010. Kanske för att produktionen på Neighbourhood Crook låter som en upp-speedad DJ Fresh-produktion. Aja Dope Boy med Philthy Rich får funka som jämförelse:

 

 

Det är helt oklart hur det kommer sig att Yae Yae på denna sång låter som bukten för fem år sen, kankse för att midwest alltid haft en go relation till bukten. Kanske eftersom att Livewires sound också är exakt samma sound som många stora underground midwest-rappare har. Kanske är likheterna helt och hållet en slump denna gång, för det är ingen exakt kopia liksom.

Hursom, frias Yae Yae tror jag att han kan ha en åtminstone har en lika framgångsrik karriär som Livewire-gubbarna haft, dvs lång och varsam framgång lokalt. Kanske kan han till och med slå större, han är ändå signad till Chief KeefGLO Gang. Jag menar han kanske slipper betala typ 100 miljoner dollar för en Chief Keef-vers i alla fall (som messy marv påstår att philthy rich gjort).

Här nedan är en bild på Yae Yae tillsammans med Chief Keef, som signade Yae Yae i juli.

 

yaeyae-jordan-chief-keef.png

 

/Hugo

Läs mer

Vad blir det för rap

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla