VIDEO: En Musikdokumentär Om Att Våga Gå Ur Spår

creative north 09:43 9 Jun 2015
Se alla artiklar om: 
 
Det är dags att släppa trailern till vår första Creative North serie, "Creative Life, with Rebekka Karijord”!
 
 .
 
Det är rätt sjukt men den här serien började jag filma för 4 år sedan. Då, under sommaren 2011 klippte jag min film Zero Silence (www.zerosilence.org), som även Rebekka gjorde musiken till. Vi hade träffats några år tidigare i Egypten när jag filmade där. Av en slump lärde vi känna varandra och tillslut kom vi på att vi borde göra en film som inte närmar sig musiken på det traditionella “musikdokumentära” sättet. Utan där vi kunde jobba mycket närmre hennes musik och konstnärliga uttryck, där vi fick lov att vara fragmentarisk och ibland otydlig.
 
Efter typ 100 000 nej från olika tv-kanaler och filmstödsansökningar där det tydliggjordes att det svenska stödsystemet är precis lika kändiskåt och hypedrivet som vilken kommersiell kanal som helst. Bestämde vi oss för att testa släppa det på ett annat sätt. Vi vill fortfarande att projektet ska bli en långfilm, men på vägen dit vill vi ge andra chansen att följa med i Rebekkas skapandeprocess på nära håll. Idag arbetar Rebekka med en ny skiva, som vi kommer följa senare i serien.
 
Det börjar 2011, då Rebekka arbetade med sin förra skiva. Jag själv tycker det är en oerhört vacker berättelse där vi får vi lära känna henne genom föreställningar, texter, inspelningar och intervjuer. Genom musik kämpar hon med att utforska varför vi finns. Serien tar oss från hennes vardag i Stockholm, turnélivet, graviditet och all vad det innebär.
 
Det är en serie om livet som kan ta oss ned på oerhört många olika vägar under vår livstid. Några är välmående trafikleder, belagda med lycka och tillfredsställelse. För många konstnärer är det en resa in i det okända, driven att uppnå något abstrakt. Som kanske handlar om att våga gå ur spår för att hitta något nytt och intressant. Att besöka platser få sett förut för att försöka förstå den mänskliga existensen, eller åtminstone närma sig den. Svindjupt och pretentiöst, precis som det gärna får va.

Fler blogginlägg från creative north